Autor Wątek: [ix20] Dla osób, które mają problem z Hyundaiem  (Przeczytany 75125 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jack55

• Gość
[ix20] Dla osób, które mają problem z Hyundaiem
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Maj 2013, 20:15:47 »
Cytat: "dekra"
Cytat: "lukasz.zst"
Dalej nie otrzymałem pisma od importera .Ale tylko ta firma ma amorki do ix20
http://www.kyb-europe.com/catalogue.asp

Niestety nie masz racji. W kat. KYB są wyszczególnione tylko amortyzatory tylne do i20 i ix20 o numerze katalogowym 349098. W rubryce "amortyzatory przednie" są puste pola.

Czyli nie ma możliwości zakupienia poza siecią dealerską amortyzatorów na przód do Hyundaia ix20 ;-)
Rozumiecie coś z tego :?:

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Maj 2013, 19:18:33 »
Witam
Dowiem ci jutro co z tymi amortyzatorami

Co do mojej sprawy . Nie dostałem nic na piśmie i nic nie dostanę ( to informacje tzw powiedziano mi po biurkiem) . Zawieszenie zostało wymienione i mam sie cieszyć, był to tylko jedyny taki incydent , Boja sie jak bym dostał pismo to ruszy lawina . Wróciłem z zagranicy , jak ktoś chce zobaczyć auto jak wygląda po zmianach zapraszam .

Ja będę pisał do importera o wyjaśnienia co jest z moim zawieszeniem , co było zrobione. Moim zdaniem nie powinniście sie podawać . walczcie o swoje.
Widać jaki jest importer wszystkie akcje  naprawcze ukrywa tak jak jest z ix35 ( gdzie jest akcja na amortyzatory na wymianę na mocniejsze , nie każdy diler o tym wie ) ukrywa  wszytko.

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Maj 2013, 20:32:43 »
Witam

Co do mojej sprawy . Nie dostałem nic na piśmie i nic nie dostanę ( to informacje tzw powiedziano mi po biurkiem) . Zawieszenie zostało wymienione i mam sie cieszyć..............

Nie mogę w to uwierzyć co Ty wypisujesz. Jest to nieprawdopodobne, jestem ciekawy gdzie leży wyjaśnienie Twoich problemów i zatajanie wszelkich informacji przez serwis.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #63 dnia: 05 Maj 2013, 20:44:18 »
przy odbiorze auta nic nie dostałem na fakturze pisze sprawdzenie zawieszenia, a sewrsi mi powiedział co było wymienione , nie mogą tego wpisać bo importer ma sie zemną skontaktować minęło 2,5 tygodnia i cisza , pytam sie zabronił wam importer coś mówić   , odpowiedz krotka w tej sprawie skontaktuje sie importer zemną

Offline KoTeK

• Giełda
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Maj 2013, 18:27:14 »
przy odbiorze auta nic nie dostałem na fakturze pisze sprawdzenie zawieszenia, a sewrsi mi powiedział co było wymienione , nie mogą tego wpisać bo importer ma sie zemną skontaktować minęło 2,5 tygodnia i cisza , pytam sie zabronił wam importer coś mówić   , odpowiedz krotka w tej sprawie skontaktuje sie importer zemną

Strasznie to skomplikowane. Nie mniej jednak to chyba serwis dokonywał coś w Twoim aucie, czy może ktoś inny ? Jeśli serwis, to czegoś tutaj nie rozumiem, jeśli zaś ktoś inny, to zdecydowanie powinieneś dopilnować, aby wszelka informacja znalazła się w książce serwisowej (oczywiście od serwisu również). Zawsze jest tak - póki jest dobrze to jest dobrze - jeśli trzeba coś udowodnić , to nawet mała wzmianka w książce ma znaczenie.
Coś ci Twoi magicy z Hyundaia kręcą i to chyba lepiej niż młynek do kawy. Wymieniają Ci pół podwozia i nie chcą tego odnotować w dokumentacji. Dopilnuj tego, albo wzywaj TVN Turbo i po zawodach.
Doskonale zdaję sobie sprawę, łatwo się mówi, ale gdy człowiek znajdzie się w podobnej sytuacji to sprawa wygląda inaczej.
No cóż, dalej z niecierpliwością czekam co napiszesz, bo za dwa tygodnie muszę jechać na przegląd i wtedy mógłbym ich trochę pomordować.

rekin323

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Maj 2013, 12:35:10 »

Jeszcze raz powiem swoją opinię na temat zawieszenia i obsługi serwisowej do dziś mimo kilkunastu zgłoszeń w całej Polsce nie została wprowadzona żadna uproszczona komunikacja pomiędzy siecią serwisową a importerem powodów jest kilka:

1. dla ogólnego zadowolenia została podjęte próby w UE i u łukasza.zst pomoc w postaci wymiany zawieszenia lub poszczególnych elementów na mocniejsze od ix20 diesel celem zmniejszenia powtórzę odczucia hałaśliwości zawieszenia na ile skuteczna to się okaże przez następne 30000-50000km oby
Jeżeli chodzi o jakość wyrobu to powyższy problem wskazuje na nie równe traktowanie użytkowników tych samych aut.

2. Pytanie lukasz.zst czy zamontowane ( odnowione części zawieszenia ) mają taką samą gwarancję jak samochód powinno zostać zawarte w piśmie od ciebie lub w formie ugody ze strony importera. Dla każdego auta historia serwisowa jest możliwość podglądu tym bardziej nie rozumiem czemu tylko słownie otrzymałeś takie informacje, gdyż w ramach naprawy gwarancyjnej każda szanująca się firma motoryzacyjna powinna zadowolić klienta niż traktowanie nas jak potencjalnych naciągaczy  :evil:

W celu zadowolenia i sprawdzenia stanu rzeczy proponuje zgłosić w formie zgłoszenia gwarancyjnego powyższy problem i spokojnie czekać może to skłoni importera do zareagowania a nas do zadowolenia z podjętych działań.
JAKO UŻYTKOWNICY MAMY WALCZYĆ Z BIUROKRACJĄ zamiast robić kilometry, czemu jak zaufałem przy zakupie, zrobiłem 15000km opony 7mm bieżnika, geometria nie przestawiona a hałas nie do zniesienia i mam problem ze zrozumieniem o co klientowi chodzi w serwisie ...

czekam na wasze przemyślenia a jest nas spokojnie 500szt ix20 zarejestrowanych na forum :-P

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #66 dnia: 07 Maj 2013, 12:49:54 »
Cytat: "rekin323"
czekam na wasze przemyślenia a jest nas spokojnie 500szt ix20 zarejestrowanych na forum  

Ja doliczyłem się 53 szt ix20.  ;-)

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Maj 2013, 21:21:12 »
Witam

Otrzymałem pismo od Hyundaia . Mam nadzieje że wiele osobą to pomorze.

W liście pisze żę Opony są winne i doprowadzają do szybkiego zużycia zawieszenia . I opony nie są zgodne z homologacją . Tylko zapomnieli dodać że opony dostałem gratis w ramach akcji importera   ( nie od salonu) , będę dochodził w UOKIK i przed sadem że dano mi opony które zniszczyły ł mi zawieszenie . Sprawa dotyczy pewnie wielu samochodów sprzedanych w Polsce . Bardzo proszę o pomoc i też skierowanie sprawy do TVN Turbo i do UOKIK że opony są wadliwe i importer okrywał fakt ten co przyczynia sie do niszczenia zawieszenie i są niebezpieczne dla użytkownika i innych użytkowników ruchu

Opony mam  Nankang snow SV-2

Po wymianie elementów zawieszenia , naprawdę poprawił sie komfort w aucie , nic nie stuka i puka ,rewelacja .

Dalej czekam na części do auta ( bo niema ich na centralnym magazynie )
1Trzecia kierownica idzie do szycia
2. Wymiana zamka i plastiku w bagażniku
3 Akcja serwisowa na Liczniki , wymiana bo zaczęły mrugać

Odkąd w grano mi aktualizacje oprogramowania w silniku , i tankuje tylko na LOTOS 98 Dynamic , auto spala w mieście caly czas włączona klima , automat 9.0L na trasie z szedł do 7,2L . A średnio od początku jak mam auto jest 8,9L.

danwielki

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 15 Sierpień 2013, 13:03:21 »
Spadek mocy to jedna rzecz druga to na nierównościach czuć zarzucanie samochodem czasami nawet się boje ostro wchodzić w zakręt bo jak będzie jakaś dziura to mogę wylecieć z drogi i trzeci problem to dziwne brzęczenie silnika na czwartym biegu na małych obrotach około2000 tyś. spadek mocy polega na tym że jadąc z jedną prędkością zanika moc ,żeby jechal szybciej trzeba mu przydusić inaczej będzie zwalniał zwalniał aż zgaśnie czekam na jakieś podpowiedzi dzięki

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #69 dnia: 15 Sierpień 2013, 20:03:35 »
Z tym zwalnianiem sprawdź w jakim stanie jest DPF. Można przypuszczać że jeździsz tylko po mieście. Co skutkuje zapychaniem filtra, co skutkuje utratą mocy.

danwielki

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Sierpień 2013, 11:36:11 »
dzięki ale samochód ma dopiero 1,5 roku nie sądze aby się zapchał a poczym widać że zaczyna przepalać sadze

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Sierpień 2013, 17:20:35 »
Cytat: "danwielki"
dzięki ale samochód ma dopiero 1,5 roku nie sądze aby się zapchał a poczym widać że zaczyna przepalać sadze

U znajomego w i30 po 12 miesiącach filtr się zapchał.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Sierpień 2013, 17:28:10 »
Mówili  mi ostano w salonie że jak ktoś jeździ tylko po mieście to sie zapcha filtr , rada wyjechać na autostradę przez 10 km na wysokich obrotach trzeba jechać do maksimum , filtry w nowych dieslach zapychają sie juz po 1000 km , nie obejmuje tego gwarancja

Offline irekmiecz

• Giełda
« Odpowiedź #73 dnia: 17 Sierpień 2013, 08:44:59 »

Offline tommii

• Giełda
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Sierpień 2013, 15:35:31 »
Zanik mocy, a raczej opóźniona reakcja na pedał gazu, to normalne w naszych silnikach. Tą samą przypadłość mają koledzy z KIA Venga oraz w I30 (opisywany na ich forum KLIK TUTAJ ). Myślę że to kwestia oprogramowania silnika. Ja nauczyłem się z tym jeździć. Tą przypadłość zaobserwowałem w okresie wiosenno jesiennym. W zimie auto reaguje na każde dotknięcie gazu.
Po czym poznać że filtr się dopala?
Przełącz wskazanie komputera na chwilowe zużycie paliwa. Podczas hamowania silnikiem (auto rozpędzone, zapięty bieg i zdjęta noga z gazu) wskazanie jest 0,00 l/100km. Podczas dopalania komputer pokazuje wartość większą od 0,00. Jest to tzw. dopalanie normalne (cykliczne) u mnie ten stan powtarza się co ok. 400 km i trwa max do 15 min. Na to nie ma żadnego wpływu czy jeżdżę autostradą, normalnymi drogami czy po mieście. Po prostu włącza się w równych odstępach kilometrowych i już.
Jest jeszcze dopalanie awaryjne (gdy filtr nie może się oczyścić podczas jazdy i dopalania normalnego). Sygnalizowane jest to kontrolką w zestawie wskaźników i trzeba postępować jak napisano w instrukcji obsługi. Wcale nie trzeba żyłować auta na wysokich obrotach. Ten filtr ma się wypalić, a nie przedmuchać. Instrukcja mówi wyraźnie jechać z prędkością obrotową silnika 1500 - 2000 na biegu wyższym niż 3. Ważne aby nie przerywać jazdy do momentu zgaśnięcia kontrolki. Przerywanie dopalania awaryjnego faktycznie może spowodować nieodwracalne zatkanie filtra.
Co do tego pierwszego dopalania nie ma nic w instrukcji obsługi, więc nie przejmuję się tym zbytnio i normalnie używam auta, zwłaszcza że nie jest sygnalizowany żadną kontrolką, a zatem nie jest to jakiś ważny proces.
Ja jeżdżę już 2 lata i nic się nie dzieje. Pokonuję dziennie ok. 30 km w dwóch ratach po 15 km każda (do i z pracy), z czego 5 km to autostrada a 10 km to drogi gminne. Więc nie taki diabeł straszny. Na pewno znajdą się tacy którzy go zapchają w ciągu roku, jak też znajdą się tacy którzy w ciągu roku zarżną na śmierć silnik