Autor Wątek: [ix20] Dla osób, które mają problem z Hyundaiem  (Przeczytany 75127 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cosmo

• Giełda
[ix20] Dla osób, które mają problem z Hyundaiem
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Październik 2013, 21:34:58 »
Cytat: "kontakt.serwis"
Szanowni Państwo

W sprawie reklamacji, prosimy o przesyłanie reklamacji w formie pisemnej (listem poleconym) na adres:
Hyundai Motor Poland
Ul.Wołoska 22
02-675 Warszawa
lub
prosimy o przesłanie wiadomości email na adres :kontakt.serwis@hyundai.pl  

Jest to bezpośredni kontakt do działu reklamacji.
Pod tym adresem możecie Państwo również zgłoszać swoje uwagi, co do jakości obsługi w serwisach Hyundai.

I mamy kolejny przykład zlewania klientów przez Hyundai Motor Poland.
Skoro kilkukrotne wizyty w kolejnych ASO nie dawały żadnego rezultatu wysłałem emaila zgodnie z powyższym postem - niestety do dziś brak odpowiedzi.
Hyundai w naszym kraju powinien zrobić porządne czystki wśród swoich pracowników, bo taka ignorancja daje świadectwo marki rodem z bazaru.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Październik 2013, 23:39:54 »
nigdy nie dostaniesz odpowiedzi , jak wyślesz list to odpowiedz dostaniesz po 2-3 miesiącach

Offline cosmo

• Giełda
« Odpowiedź #77 dnia: 05 Październik 2013, 01:40:07 »
to tylko świadczy o ludziach tam zatrudnionych. Nasze sądy dopuszczają już dowody z emaili. Nie trzeba zatem mieć dowodów papierowych. Niestety to kolejny dowód o konieczności przeprowadzenia głębokiej reformy zmiany podejścia do klienta (widocznie działy PR i marketingu opierają się na absolwentach lat 90-tych, gdzie klienta traktowało się jakby nie istniał).
Nawet w ASO usłyszałem, ze Hyundai pretenduje do marki premium, ale dopóki nie zmieni podejścia do klienta to nie wyskoczy ponad "low budget".

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #78 dnia: 06 Październik 2013, 14:55:07 »
Może za dużo aut udało się koncernowi Hyundai-Kia sprzedać w ostatnim czasie, w szczególności dla policji i urośli w piórka? Koncern przebojem wdarł się na listy sprzedaży w całej Europie (i w Polsce). Tyle tylko, że w Europie nauczono się już dbać o klienta, aby został ponownie ich klientem.
Choć i u nas powoli, bo powoli ale to się zmienia na lepsze. Najszybciej w ASO - bo muszą wyżyć z tego co robią a najpóźniej albo wcale na samej górze... bo dla tych stroną są duże podmioty na rynku a nie szeregowy klient, którego mają... wiadomo gdzie.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #79 dnia: 20 Kwiecień 2014, 11:36:53 »
Mam wymienione kolejny raz amortyzatory przednie i tyknie, co zważyłem inaczej są zamontowane  i nie są to Hyundaia tylko Monroe .
Lepiej pokonują nie równości.
Trzeci raz będzie wymieniany fotel kierowcy , to samo co zawsze łuszcząca się pianka. Nie wiem jak te auto przetrwa 5 lat

Offline zbyniuw48

• Giełda
« Odpowiedź #80 dnia: 06 Czerwiec 2014, 20:43:14 »
Witam
Ja nadal a sprawie zawieszenia. Jest wprawdzie założony osobny temat, ale tutaj jest jakby więcej o tym.
Przy przebiegu 2500 miałem wymienione przednie amortyzatory. Było cicho, ale wyczuwalnej poprawy komfortu mało. za to coraz częściej słyszę stuki. Na ogół na wypukłych łatach na asfalcie. Pojechałem do serwisu bo może a nuż jakaś akcja jest na wymianę. Niestety nic takiego nie ma. Ale pojechaliśmy z serwisantem na jazdę i jak na złość nie trafiłem na taką drogę żeby te stuki były słyszalne. Zgłosiłem również, że uskakuje tył samochodu w czasie szybkiej jazdy na zakręcie na którym są nierówności. Po powrocie samochód poszedł na stanowisko kontroli amortyzatorów żeby określić stopień przyczepności kół do nawierzchni. Okazało się, że przód jest OK natomiast tył tylko dostatecznie. Niby to jeszcze nie kwalifikuje amortyzatorów do wymiany, ale kierownik serwisu obiecał zapytać Hyundai-a czy wiedzą o tym problemie i co zrobić. Po kilko dniach dostałem odpowiedź, że wiedzą ale na chwilę obecną nie mają rozwiązania. A wymiana amortyzatorów niczego nie zmieni. Można więc założyć że przyznają, że tylne zawieszenie jest w ix 20 żle skonstruowane. Na czeskim foum Hyundaia jest na ten temat 70 stron. http://forum.cars.cz/hyun...hp?f=86&t=23198
Łącznie z opinią jednego z forumowiczów, że to jakaś chore że Koreańczycy dali Niemcom w Russelsheimie zaprojektować samochód (m.in. IX 20) i podejrzewa, że Niemcy celowo tak zrobili zawieszenie, żeby było gorsze od tego w niemieckich samochodach. Nie podpisuję się pod tym, ale jakiś swąd jest.
Na razie tyle. Za kilka dni odezwę się jeszcze w tej sprawie.
Przy okazji prośba o aktywność w głosowaniu na HKP na stronie Auto Świat.
Link na samej górze naszej strony głównej.
Pozdrawiam aktywnych ;-)

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #81 dnia: 07 Czerwiec 2014, 06:25:11 »
Ośrodek w Niemczech zaprojektował, ale ośrodek jest własnością Hyundaia. Wybudowali go dawno, aby projekty trafiały w europejskie gusta :)

jack55

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Czerwiec 2014, 13:06:22 »
Cytat: "zbyniuw48"
Witam
Ja nadal a sprawie zawieszenia. Jest wprawdzie założony osobny temat, ale tutaj jest jakby więcej o tym.
Przy przebiegu 2500 miałem wymienione przednie amortyzatory. Było cicho, ale wyczuwalnej poprawy komfortu mało. za to coraz częściej słyszę stuki. Na ogół na wypukłych łatach na asfalcie. Pojechałem do serwisu bo może a nuż jakaś akcja jest na wymianę. Niestety nic takiego nie ma. Ale pojechaliśmy z serwisantem na jazdę i jak na złość nie trafiłem na taką drogę żeby te stuki były słyszalne. Zgłosiłem również, że uskakuje tył samochodu w czasie szybkiej jazdy na zakręcie na którym są nierówności. Po powrocie samochód poszedł na stanowisko kontroli amortyzatorów żeby określić stopień przyczepności kół do nawierzchni. Okazało się, że przód jest OK natomiast tył tylko dostatecznie. Niby to jeszcze nie kwalifikuje amortyzatorów do wymiany, ale kierownik serwisu obiecał zapytać Hyundai-a czy wiedzą o tym problemie i co zrobić. Po kilko dniach dostałem odpowiedź, że wiedzą ale na chwilę obecną nie mają rozwiązania. A wymiana amortyzatorów niczego nie zmieni. Można więc założyć że przyznają, że tylne zawieszenie jest w ix 20 żle skonstruowane. Na czeskim foum Hyundaia jest na ten

Problemy zawieszenia rzeczywiście dość dogłębnie przeanalizowano na czeskim forum już jakiś czas temu  ;-)
http://forum.cars.cz/hyundai/viewtopic.php?f=86&t=23198&start=285
Cała sprawa dotyczy punktu mocowania amortyzatorów.A wiadomo Czech też potrafi to niektórzy odważni wzięli się nawet za modyfikowanie wadliwie zaprojektowanego tylnego zawieszenia przy pomocy adapterów własnej konstrukcji, ośmieszając w ten sposób inżynierów z biura projektowego Hyundaia :oops:
http://forum.cars.cz/hyundai/download/file.php?id=17930
http://forum.cars.cz/hyundai/download/file.php?id=17840
http://forum.cars.cz/hyundai/download/file.php?id=17861
http://forum.cars.cz/hyundai/download/file.php?id=19508
http://forum.cars.cz/hyundai/viewtopic.php?f=86&t=23198&start=495

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Czerwiec 2014, 22:18:23 »
tak ale sprawa dotyczy tylnego zawieszenia a nie przedniego na przednie jest tylko wymiana amortyzatorów i innych elementów, takie przeróbki groza utrata gwarancji

[ Dodano: 2014-06-10, 22:21 ]
Na niektóre rynki trafiło leprze zawieszenie , efekty daje wymiana amortyzatorów  tylko trzeba jechać do dobrego serwisu  i trochę powalczyć

Offline zbyniuw48

• Giełda
« Odpowiedź #84 dnia: 13 Czerwiec 2014, 23:23:58 »
Witam
Zgodnie z obietnicą z 06.06 odzywam się w sprawie tylnego zawieszenia. Dużo się wydarzyło w ciągu minionych kilku dni w tej sprawie i postanowiłem się tym podzielić. Po odpowiedzi Hyundaia że nic się nie da zrobić z tylnym zawieszeniem, skontaktowałem się z Frantiskiem Lasovskim w Czechach który temat rozgryzł.  Ma swój warsztat samochodowy na przedmieściach Pragi, jeździ ix20 i postawił sobie za cel udowodnienie sobie i  Koreańczykom, że można zdecydowanie poprawić tylne zawieszenie tego samochodu.  Na forum Hyundai Cz można poczytać o jego adapterach. Pozwalają one na przesunięcie dolnego mocowania  amortyzatorów i przysunięcie ich jak najbliżej do sprężyny, co w efekcie daje lepsze tłumienie na nierównościach. Zaproponował, że może mi sprzedać taki komplet i skorzystałem z jego oferty. Mam te adaptery już zamontowane i muszę powiedzieć że w porównaniu do tego co było, to efekt jest niesamowity. Jeśli nie wiecie o co chodzi, to proszę kiedyś się przejechać na zakręcie drogi zrobionej z tzw. „kocich łbów”. Tył samochodu  wyraźnie odjeżdża na zewnątrz zakrętu. Zresztą nie może być inaczej, skoro w wersji fabrycznej. na amortyzatorach z przebiegiem 7500 km przyczepność kół mierzona na testerze amortyzatorów wyniosła u mnie ok. 40% - co jest wynikiem dostatecznym. Wg Hyundai- Polska, wymiana amortyzatorów niczego nie zmieni. Być może zmiana na inne amortyzatory, nieco problem złagodzi, ale nie ulega wątpliwości, że zawieszenie tylne zostało w tym modelu źle zaprojektowane.
Żeby zachować obiektywizm ( bo nietrudno o euforię  po przeróbce) pojechałem dziś do tego samego serwisu gdzie kilka dni temu robili test amortyzatorów,  ten sam człowiek robił pomiar i wyszło że przyczepność jest 72 % na jednym kole i 75% na drugim. Widok twarzy tego człowieka – bezcenne.
Dotychczas przejechałem po przeróbce niewiele ponad 100 km głównie w mieście ale już mogę z całą odpowiedzialnością powiedzieć, że jest zdecydowanie lepiej. Oczywiście prawa fizyki nadal obowiązują i nie oczekuję, że przyczepność będzie jak na slickach na torze F1, ale przynajmniej wiem, że wina za ewentualne poślizgi nie będzie po stronie amortyzacji kół tylko np. zbyt dużej prędkości.
 Uprzedzam ewentualne pytania: ile to kosztowało? odpowiedź: 5000 Kć (ok. 820 zł) plus montaż w warsztacie- !00 zł
Nie podejmuję dyskusji czy to dużo czy mało ponieważ :
1 - mam zamiar długo tym samochodem pojeździć i chce mieć świadomość że jest bezpieczny
2 - chciałem zakończyć dywagacje na temat czy wymiana amortyzatorów coś zmieni
3 – po prostu chciałem to mieć bo czułem że to ma sens i spodziewałem się poprawy komfortu i bezpieczeństwa
Przypuszczam, że ten post wywoła pewien szum i dyskusję więc na razie kończę. Dodam tylko że Frantisek Lasowsky pozwolił mi na umieszczenie jego nazwiska na naszym forum.
Na  koniec niedobra wiadomość dla ewentualnych chętnych którzy chcieliby kupić takie adaptery. Frantisek wyprodukował ich łącznie 20 kpl   W Czechach jeździ 18 ix-ów z jego adapterami. Mnie sprzedał 19-y komplet. Ten ostatni zachowuje dla siebie jako wzór i na ewentualną reklamację i nie ma zamiaru robić następnych kompletów!!!
Pozdrawiam

jack55

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 14 Czerwiec 2014, 12:46:45 »
Chylę czoła dla Kolegi za odwagę i determinację w sprawie tylnego zawieszenia ;-)
Moim zdaniem powinniśmy wystąpić ze zbiorowym pozwem do HMP za sprzedanie  Nam po prostu bubla,zagrażającemu naszemu bezpieczeństwu.Ja sam doświadczyłem kilku niebezpiecznych sytuacji w związku z wadliwym zawieszeniem i przeskakiwaniem tyłu auta szczególnie na zakrętach na kiepskiej drodze.Zły kąt mocowania amortyzatorów z tyłu o którym pisze zbyniuw48 skutkuje tym,że nowe auto które wyjeżdża z fabryki na nowych amortyzatorach nie jest w stanie tłumić różnego rodzaju nierówności na poziomie wyższym niż dostatecznym i jest niebezpieczne.I ten fakt daje nam wszystkim podstawę do roszczeń względem koncernu Hyundaia.
Dealerzy udają, że wszystko jest ok i zamiatają sprawę pod dywan zostawiając Nas samych z problemem.I to wszystko w samochodzie za 60tys. zł
Fakt mieliśmy pecha kupując ix20.Jezdziłem nowym i30 oraz nową Kią Sportage i w tych autach zawieszenie pracuje nienagannie.Także nasz model jest chyba jedynym w całym koncernie z tą przypadłością, która tak daje się Nam we znaki psując wszystkim radość z jazdy  :-(  :-(
A szkoda bo gdyby nie to, ix20 byłby naprawdę fajnym samochodem.

wojbur

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 14 Czerwiec 2014, 15:44:18 »
Czy sprawę wyeliminowana od któregoś miesiąca/rocznika produkcji?

Offline zbyniuw48

• Giełda
« Odpowiedź #87 dnia: 14 Czerwiec 2014, 19:13:57 »
Nie mam doświadczenia jak powinien wyglądać pozew zbiorowy, ale myślę że powinien być podparty opinią rzeczoznawcy, czy biegłego w sprawach motoryzacyjnych. To są konkretne koszty i nie wiem czy byliby chętni się na to złożyć.

[ Dodano: 2014-06-14, 19:34 ]
Cytat: "wojbur"

Wystarczy pójść do dowolnego dealera Hyundaia. uklęknąć na dowolne kolano, z tyłu dowolnego ix-20 i spojrzeć na dowolny tylny amortyzator. Jeśli wygląda tak:
http://www.ulozto.cz/x2o5Au9/pred-jpg   to znaczy że Koreańczycy mają głęboko gdzieś narzekania użytkowników mimo, że wiedzą o tym co najmniej od 2011 roku.
Jeśli wygląda mniej więcej tak: http://www.ulozto.cz/xm1z7dA/po-uprave-jpg  to znaczy że coś zrobili. Zawieszenie mojego auta  tak właśnie wygląda.
Mało wtajemniczonym podpowiadam, że zdjęcie pierwsze pokazuje koło lewe a drugie pokazuje koło prawe. :lol:

PS.  Podobno Florimex produkuje już plastikowe osłony pod silnik do naszych ix-ów

jack55

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 14 Czerwiec 2014, 23:03:52 »
Cytat: "wojbur"

Niestety koncern Hyundaia nic z tym nie robi i usterka dotycząca zawieszenia w ix20 nadal występuje,pewnie wersja po FL dopiero będzie pozbawiona tej przypadłości :-(

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #89 dnia: 15 Czerwiec 2014, 22:38:39 »
ja mam taka opinie biegłego jak był problemy z moim zwieszeniem . Ja uważam że sprawa do wygrania tylko pytanie jest moje co oczekujecie , auto jest bezpieczne komfortowe .
Ja mam tak za modyfikowane zawieszenie że teraz jest cacy jak w francuskim aucie , jak by ktoś chciał zobaczyć  moje zawieszenie i przejechać sie zapraszam do Katowic  niech pisze dominie.

Jak ja bym wystosował pozew grupowy zadał bym  
- bardzo dozę zużycie paliwa nie zgodne z danymi
- Gwarancja każdy ma z nas inna, w Polsce jest pełno wykluczeń gdzie w Np Niemczech  jest pełna 5 letnia gwarancja na całe auto

Wysyłam pismo do Hyundaia  maja mi napisać:
Jak kupie nowy ix20 1.6 LPG ( fabrycznym ) automat w Czechach nowy to tam pisze że gwarancja jest na całą Europe , pytałem sie w serwach i powiedzieli że nie mogę takie auto serowacieć w Polsce i nie obowiązuje tu gwarancja