Ok.
Odkręcenie klamek:
Przy rozkręcaniu klamek nie byłem, ale mam info od lakiernika że ściąga się je bez rozbebeszania boczków - wystarczy odkręcić śrubkę znajdującą się na boku drzwi - po otwarciu drzwi widać na wysokości klamek dużą czarną zaślepkę - raczej nie można się pomylić. Tyle wiem od lakiernika.
Jeśli okazałoby się że trzeba dostać się od środka to trzeba zdemontować boczki.
Demontaż boczków.
Wersja bez korbek(elektryczne szyby):
1. Odkręcamy śrubki mocujące boczki, z tego co pamiętam są 3, jedna przy uchwycie boczków - w zagłębieniu pod zaślepką, druga przy klamce otwierania drzwi od środka, trzecia na boku drzwi, w górnej części plastikowego boczku, tuż poniżej wysokości szyby, oczywiście wszystkie są pod zaślepkami.
2. W przypadku drzwi przednich zdejmujemy "trójkąt" plastikowy na wysokości lusterek, znajduje się w rogu drzwi. Trzeba go podwadzić czymś twardym ale nie rysującym(szkoda lakieru)z boku i zdecydowanym ruchem pociągnąć aż zrobi "klik" - trójkąt trzyma się na 3 spinkach plastikowych.
3. Boczki trzymają się w całości na plastikowych spinkach w ilości około 10 sztuk. Trzeba podwadzić boczek od dołu - bardzo ważne- jest tam nawet specjalne zagłębienie w blasze żeby włożyć coś służącego za dźwignię. Polecam coś nie metalowego, żeby nie rysowało lakieru (nie śrubokręt). Jeśli boczek nigdy nie był ściągany, to trzeba dość energicznie i zdecydowanie pociągnąć - musi puścić.
4. Jak puszczą wszystkie spinki lekko unosimy boczek i powoli ściągamy - musimy zdjąć dwa cięgna od klamki wewnętrznej oraz wtyczki od sterowania szybą i sterowania lusterkami. No i mamy boczek w rękach.
5. Możemy podziwiać wygłuszenie fabryczne(folia) oraz wzmocnienia drzwi bocznych "chroniące" nas podczas uderzenia bocznego.
6. Przeklinamy głośno inżynierów hyundaia.
7. Pijemy złocisty trunek dla ukojenia skołatanych nerwów.
8. Bilans strat - liczymy ilość ułamanych spinek - ja na 4 drzwi ułamałem 2 spinki(można dokupić za kilkadziesiąt groszy w każdym sklepie motoryzacyjnym).
Wersja z korbkami
1. Ściągamy korbkę wersją "na szmatkę" - najbezpieczniejsza i najszybsza wersja.
Tu jest info jak to zrobić
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1724Tylko nie polecam śrubokręta - lepsza szmatka.
2. Reszta jak w przypadku bez korbek.
Może komuś się przyda ten mini tutorial.
Pozdro