Forum > i30 PD

skorodowany tłumik 2 letni Hyundai - drastyczne zdjęcia

<< < (3/9) > >>

weuek:

--- Cytat: tomilipin w 09 Maj 2022, 18:40:09 ---Spojrzałem kilka godzin temu na tłumik mojego i30 (2017 rok, 20 000 przebiegu) i nie jest tak źle, [...]
--- Koniec cytatu ---
A ja myślałem, że mam supermały przebieg (dzięki pandemii), bo tylko 10k rocznie, a tu do takiego "niedzielnego" nie ma startu. :-)

mercator2020:

--- Cytat: tomilipin w 09 Maj 2022, 18:40:09 ---mercator2020, a napisz jeszcze czy garażujesz Hultaja od nowości oraz gdzie jeździsz (autostrady, miasto, polne drogi, "ekspresówki", może jeszcze gdzieś indziej). Może przyczyną jest sól, kamienie i wilgoć?
Spojrzałem kilka godzin temu na tłumik mojego i30 (2017 rok, 20 000 przebiegu) i nie jest tak źle, choć faktycznie rdza pojawia się w niektórych miejscach.

--- Koniec cytatu ---
Garażuje moje samochody od zawsze. Drogi polne 0 km. Przedmiotowy pojazd zwykle przez 3, 4 dni stoi cały czas  w garażu. Tygodniowo po mieście przejeżdża max 50 km.  Co parę miesięcy trasa do 200 km w dwa dni. Dwa razy do roku większa do  2500 km w 10 dni.  Przyznaję się  :( jeżdżę po mokrej nawierzchni... I sporadycznie wiozę żonę na trening 850 metrów od domu, ( garaż 100 m od mieszkania) lub zakupy ta sama odległość. Nie da sobie wytłumaczyć.. :-\

tomilipin:

--- Cytat: mercator2020 w 10 Maj 2022, 14:38:31 ---wiozę żonę na trening 850 metrów od domu
--- Koniec cytatu ---
Wyborne rozwiązanie! Jeszcze napisz, że ona tam chodzi na bieżni ;-)

Ale zupełnie poważnie, przy takiej eksploatacji faktycznie bardzo szybko Ci ten tłumik skorodował. Kamienie i wilgoć można wykluczyć, ale zagadka pewnie znajduje swoje rozwiązanie w tej dłuższej trasie dwa razy w roku - piszesz o 2500 km w 10 dni. Pewnie jedziesz autostradą dość długo, tłumik się bardzo nagrzewa. Wystarczy trochę wilgoci i rdza wyłazi na drugi dzień.

mercator2020:

--- Cytat: tomilipin w 10 Maj 2022, 17:55:53 ---Wyborne rozwiązanie! Jeszcze napisz, że ona tam chodzi na bieżni ;-)

Ale zupełnie poważnie, przy takiej eksploatacji faktycznie bardzo szybko Ci ten tłumik skorodował. Kamienie i wilgoć można wykluczyć, ale zagadka pewnie znajduje swoje rozwiązanie w tej dłuższej trasie dwa razy w roku - piszesz o 2500 km w 10 dni. Pewnie jedziesz autostradą dość długo, tłumik się bardzo nagrzewa. Wystarczy trochę wilgoci i rdza wyłazi na drugi dzień.

--- Koniec cytatu ---
ad.1 Rozczaruję Cię, ćwiczy pilates  :D. Zwykle chodzi, jak ją odprowadzam lub odbieram ;)

ad.2 Czy ja wiem... 1200 na raz każdy samochód ( taki nowy "wypas " jak mój )powinien przeżyć nawet na autostradzie.  Jeździłem tymi trasami Skodą Fabią od kiedy miała 8 lat do jej  13 rż. Na LPG tłumiki wytrzymały chyba do 12.  Nie jadę 180 km. Max 150 i to raczej chwilowo, zwykle 110 do 120.   Generalnie nie cisnę autem, prywatnym. Słuzbowymi tez już nie. Bo już  nie mam  ;D

weuek:
A jakie są obroty przy 140 km/h? Mniej niż 4000?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej