Autor Wątek: [Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach  (Przeczytany 153975 razy)

l_isek

• Gość
[Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #105 dnia: 13 Listopad 2014, 15:54:40 »
Andrzej57, Mistrz, Dzięki za pomoc. Jednak zdecyduję się na Nokiany. Trochę mnie martwi słaby wynik w testach na mokrej nawierzchni ale patrząc na bieżnik to nie powinno być aż ta źle. Jako jedna z niewielu opon w tym przedziale cenowym ma największą nośność, no i jest najlepsza na śniegu. Zastanawiałem się jeszcze nad hankook rw11 ipike ale niestety posiada kolce które są w Polsce zabronione (służbowo używam opon z kolcami i rewelacji nie ma, a po kilku km na asfalcie kolców też prawie nie ma). Tak czy inaczej napęd 4x4 powinien zminimalizować ewentualne wady opony.

Jeszcze raz dziękuje za liczne odpowiedzi i masę opinii na temat interesujących mnie opon.

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #106 dnia: 14 Listopad 2014, 10:56:35 »
Hankook rw 11 ipike nie posiada kolców. Jest tylko przystosowany do ich montażu...

Offline lucjan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 18 Listopad 2014, 19:13:37 »
Ponieważ posiadane zimówki FULDA TRAMP 4x4 Yukon osiągnęły stan złomowy, po przeanalizowaniu szeregu opinii nabyłem komplecik nowych NEXEN WINGUARD SUW 235/70/R16.
Kierowałem się danymi, iż gumy te są produkowane w Korei płd. na licencji francuskiego Michelina (czyli producenta naprawdę dobrych opon).
Zimowe kółka zamontowałem, przejechałem jak dotąd 300 km i muszę wyrazić swój zachwyt - opony są cichutkie (subiektywnie cichsze od letnich Bridgestonów Dueler).
Do tego naprawdę mało hałasują na dziurach.
Teraz czekam, jak będą się sprawowały na śniegu (wg. opinii na oponeo.pl jadą jak po sznurku, takze w kopnym śniegu).

l_isek

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 04 Grudzień 2014, 21:43:26 »
Zdecydowałem się na nokiany wr suv3, jak na razie ok. przy -7 trzymają się i hamują dobrze. Nie miałem okazji jeszcze sprawdzić na śniegu, ale mają dość głębokie i szerokie rowki poprzeczne (w porównaniu do innych zimowek) więc nie powinno byś problemu na świeżym śniegu.

jajfa

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 07 Grudzień 2014, 01:27:52 »
Panowie, mam dylemat przy wyborze opon:

Cooper DISCOVERER M+S 235/65 R17 (fajne bo w terenie się sprawdzą ale na mokrym słabe)

Cooper DISCOVERER M+S 2 235/65 R17 (dobre zimowe ale w terenie nie wiadomo)

Cooper Discoverer Sport 235/65R17 108H ( typowe pod SUV'a ale w teren nie dadzą rady)

Nexen Winguard 235/65R17 108H (podobno dobre zimówki ale na mokrym kiepskie)

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #110 dnia: 07 Grudzień 2014, 10:18:01 »
Ja już jeżdżę na moich hankookach. Jak na razie rewelacja. Ciche jak letnie. Zobaczymy co pokażą na śniegu i lodzie. Za tydzień będę w Zakopanem, może będą warunki do testów...

l_isek

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 07 Grudzień 2014, 13:11:30 »
Tak naprawdę dopóki nie spadnie śnieg to nic o zimowych nie można powiedzieć poza jakością mieszanki (praca w niskiej temperaturze)

Ja wziąłem Nokiany bo najlepiej wypadają w testach na śniegu i dobrze w testach na mokrym. No i kto robi lepsze zimówki od Finów????

KondzioR.

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 07 Grudzień 2014, 23:34:59 »
Panowie kupiłem do swojego Hyundaia oponki Dunlop SP Winter Sport 3D w rozmiarze 215/70/16 i jestem zadowolony, moim zdaniem jeździ sie dużo lepiej jak na 225/70/16 a na zimę może być :)

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #113 dnia: 08 Grudzień 2014, 12:24:58 »
KondzioR.-sprecyzuj "jeździ się dużo lepiej". Rozumiem, że plusem może być mniejsze spalanie i minimalnie lepsze przyspieszenia wynikające ze zmniejszenia oporów toczenia. Ale przy aucie ciężkim, o wysokim środku ciężkości zwężanie opon może się odbić raczej niekorzystnie.

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 08 Grudzień 2014, 16:00:46 »
Widzisz jajfa nikt Ci nie pomoże - każdy chwali swoje opony bo takie kupił.
Z tych co podałeś dobre opinie zbierają te pierwsze klasyki ale jednocześnie ich bieżnik jest najbardziej terenowy co dobrze wpływa na jazdę po kopnym śniegu. Tylko pytanie: gdzie są drogi z kopnym śniegiem? Jak jeździsz po mieście to ich nie wykorzystasz chyba, że w zaspach. Co do reszty to się nie wypowiem - ja jakbym miał kupować do swojego zimówki kupiłbym właśnie takie.

KondzioR. Też jestem ciekaw dlaczego lepiej? W odniesieniu do czego lepiej? Przekonaj nas bo może źle robię, chcąc kupić większe i szersze kapcie.

Offline Andrzej57

• Giełda
« Odpowiedź #115 dnia: 08 Grudzień 2014, 20:49:52 »
Cytat: "jajfa"

Przejechałem na nich ok. 3tys. km. Jeszcze śniegu nie widziały, wodę tak i zastanawiam się skąd ta opinia, że są kiepskie na mokrym? Nie mogę tego potwierdzić, moim zdaniem są b. dobre na suchej jak i mokrej nawierzchni, ale może ja się nie znam..... :roll:

KondzioR.

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 09 Grudzień 2014, 01:21:14 »
Powiem Wam tak. Przede wszystkim jazda w koleinach, jedzie sie o niebo lepiej, opona jest lepiej naciągnięta na felgę, schludnie to wygląda. Spalanie minimalnie mniejsze, przyspieszenie minimalnie lepsze. Jednak na zimę węższa opona jest sporo lepsza. Niby nie dużo, ale jak dla mnie same + . Na lato, wiadomo, szerszy kapeć lepiej sie lepi i tak dalej, ale jednak czy to warte do suva? który nie służy do wyścigów tylko normalnej jazdy..

jajfa

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 09 Grudzień 2014, 09:21:44 »
Cytat: "Andrzej57"
Cytat: "jajfa"

Przejechałem na nich ok. 3tys. km. Jeszcze śniegu nie widziały, wodę tak i zastanawiam się skąd ta opinia, że są kiepskie na mokrym? Nie mogę tego potwierdzić, moim zdaniem są b. dobre na suchej jak i mokrej nawierzchni, ale może ja się nie znam..... :roll:

Sugerowałem się testami tych opon w gazecie i w porównaniu z innymi - w teście
na śniegu błyszczała ale na mokrym odstawała od konkurencji. Wiadomo że przy normalnej eksploatacji tych opon to nie widać różnic. W przypadkach ekstremalnych takich jak hamowanie awaryjne, poślizg, szybka jazda w zakręcie itp... mogą te różnice mogą się objawić.

Offline Andrzej57

• Giełda
« Odpowiedź #118 dnia: 09 Grudzień 2014, 10:06:33 »
jajfa, możliwe, ja opisałem wrażenia z normalnej eksploatacji. Co do testów, też nie wierzył bym tak bardzo, o czym można było przekonać się w aferze ADAC. Testy są przeważnie "sponsorowane" przez jakiś koncern, aby promować jedne, dyskredytować inne produkty, dlatego podchodzę do nich z rezerwą ;-)  Większą uwagę przywiązuję do opinii użytkowników, jak do testów porównawczych przeprowadzanych przez firmy motoryzacyjne 8-)

l_isek

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 09 Grudzień 2014, 12:20:49 »
Cytat: "KondzioR."
Powiem Wam tak. Przede wszystkim jazda w koleinach, jedzie sie o niebo lepiej, opona jest lepiej naciągnięta na felgę, schludnie to wygląda. Spalanie minimalnie mniejsze, przyspieszenie minimalnie lepsze. Jednak na zimę węższa opona jest sporo lepsza. Niby nie dużo, ale jak dla mnie same + . Na lato, wiadomo, szerszy kapeć lepiej sie lepi i tak dalej, ale jednak czy to warte do suva? który nie służy do wyścigów tylko normalnej jazdy..

No to zależy, santafką potrafię szybciej wejść w zakręt niż vectrą b w kombi, prędkość maksymalna jest mniejsza ale auto przy dużych prędkościach trzyma się lepiej od poprzedniej osobówki. Wybrałem opony do szybkiej i dynamicznej jazdy. No ale każdy ma inny styl jazdy, dla mnie przyczepność i bezpieczeństwo to podstawa, dla innych spalanie i cena opon...