Autor Wątek: [Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach  (Przeczytany 153633 razy)

Offline ololysy

• Giełda
[Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #75 dnia: 07 Sierpień 2014, 18:11:40 »
Ja na swoim Sanciaku miałem BFgoodrich A/T. Opona fajna, prezencja też super, tylko szumią jak diabli. Właśnie je opchnąłem i zamowiłem hankook dynapro hp2. Miał ktoś styczność?

[ Dodano: 2014-08-08, 16:27 ]
I jeszcze jedno...jako rozmiar nominalny dla santa fe jest podane w instrukcji 215/70R15 a jako opcja 225/70R16. Wg kalkulatorów opon to za duża rozbieżność w rozmiarze, bo aż prawie 4 cm na średnicy. Co o tym myślicie? Bardziej zbliżone jest 235/60R16 lub 225/60R16.

Speedy112

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 08 Sierpień 2014, 21:14:14 »
Jeśli się nie mylę to każde 4x4 miało jako standard 225/70/16 więc wszystko jest oki :) Co do Hankooków miałem kiedyś takie na Santa Fe i całkiem spoko sie sprawowały, nawet mi została chyba 1 sztuka na zapasie. A ja mam jeszcze pytanko odnośnie Cooperów Discoverer M+S , zmieniacie to na lato? Poszukałem w necie i na stronach zagranicznych piszą że caloroczna u nas że zimowa. Pytanko takie gdyż mam 3 sztuki prawie nowe i myślałem by dokupić jedną i latać, ewentualnie zostawić na zimę chociaż mam już pirelli scorpion i jakies komplety na 15` stąd pytanie czy kupować coopera i latac czy nowe letnie.
pozdrawiam

OlafLarry

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Sierpień 2014, 11:39:44 »
Cytat: "ololysy"
Ja na swoim Sanciaku miałem BFgoodrich A/T. Opona fajna, prezencja też super, tylko szumią jak diabli. Właśnie je opchnąłem i zamowiłem hankook dynapro hp2. Miał ktoś styczność?

[ Dodano: 2014-08-08, 16:27 ]
I jeszcze jedno...jako rozmiar nominalny dla santa fe jest podane w instrukcji 215/70R15 a jako opcja 225/70R16. Wg kalkulatorów opon to za duża rozbieżność w rozmiarze, bo aż prawie 4 cm na średnicy. Co o tym myślicie? Bardziej zbliżone jest 235/60R16 lub 225/60R16.

Ja mam na zimę i lato 235/70R16 i jest git. Co prawda trzeba liczyć się z niewielką różnicą w pokazywanej prędkości przebiegu czy spalaniu ale z tego co kiedyś liczyłem są to różnice na poziomie 5%

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #78 dnia: 01 Październik 2014, 08:39:13 »
Witam. Nie da się ukryć ze zima zbliża się nieubłaganie. Stoję przed dylematem, jakie opony kupić na zimę. 70% asfalt 30% poza, przy okazji jakiś nart czy coś. Przedział cenowy 350-450 za sztukę. Jakieś propozycje?

Offline Andrzej57

• Giełda
« Odpowiedź #79 dnia: 01 Październik 2014, 09:18:08 »
ololysy, Też miałem ten dylemat. Długo szukałem, czytałem opinie i na zimę wybrałem do swojego autka opony Nexen Winguard SUV. Trafność swojego wyboru, ocenić będę mógł dopiero po zimie. Sądząc po jakości opon letnich Nexen N`Fera RU1, na których obecnie jeżdżę myślę, że się nie zawiodę. Te opony są dostępne również w rozmiarze dedykowanym do Twojego modelu.

pieter

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 01 Październik 2014, 10:09:05 »
Ja zdecydowałem się na pirelli scorpion verde all season 225/70 r16. Komplet z dostawą kosztował 2100, zakup przez internet. Zrobiłem dopiero 2tyś km i pierwsze wrażenia są bardzo dobre. Pewne prowadzenie na mokrym i suchym. Czekam na pierwszy śnieg i wtedy okaże sie czy był to dobry zakup.

Mistrz

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 01 Październik 2014, 10:45:34 »
Osobiście mam BF Goodrich Winter Slalom i jestem bardzo zadowolony. Szczerze to nie wiem jak sie na innych sprawuje bo kupiłem samochód razem z nimi, ale nie zawiodłem sie ani razu na lodzie, ani na śniegu czy błocie. Tylko mogą ciut poza budżet wyjśc bo mam paragon sprzed 2 lat na którym widnieje 2250zł.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #82 dnia: 01 Październik 2014, 13:16:16 »
Rewelacyjne moim zdaniem są Pirelli Scorpion Ice&Snow. Wbrew nazwie są to opony na których można jeździć przez cały rok. Idealne dla osób które jak ja jeżdżą ok.70% asfalt i 30% szuter. No i najlepsze:te opony mają fabrycznie 10mm wysokości :) i po półtora roku jazdy widać tylko minimalne ślady zużycia.

Offline lucjan

• HKP
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 02 Październik 2014, 07:12:24 »
Cytat: "Andrzej57"
ololysy, Też miałem ten dylemat. Długo szukałem, czytałem opinie i na zimę wybrałem do swojego autka opony Nexen Winguard SUV. Trafność swojego wyboru, ocenić będę mógł dopiero po zimie. Sądząc po jakości opon letnich Nexen N`Fera RU1, na których obecnie jeżdżę myślę, że się nie zawiodę. Te opony są dostępne również w rozmiarze dedykowanym do Twojego modelu.

Na nadchodzącą zimę tez nabyłem te Nexeny (235/70 R16).
Dzisiaj wyciągam z piwnicy stalowe felgi i jadę do gumiarza zakładać nowe oponki, by czekały na zimę. Stare, zdarte już zimowe gumy FULDA TRAMP 4x4 YUKON z ulgą wydam na złom (były niesamowicie głośne).

DriverOpolskie

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 02 Październik 2014, 10:21:54 »
Ja wiem, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do dupy. W związku z tym zapytam, czy ktoś jeździł na oponach wielosezonowych ? Mój Sanciak jest 4x2 ,mieszkam w mieście,nie wybieram się w ciężki teren i mam dosyć wymiany kół na koniec sezonu. Jeździł ktoś kiedyś na czymś takim ?

Speedy112

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 02 Październik 2014, 14:28:29 »
Z doświadczenia powiem, że większość opon M/S (SUV) znosi jazdę całoroczną nie najgorzej, mimo ze posiadam opony na lato i na zimę osobno.  Opona całosezonowa do SUV-a powinna się sprawdzić na warunki jakie wymieniłeś.

Offline mirek70

• Giełda
« Odpowiedź #86 dnia: 02 Październik 2014, 15:00:24 »
Witam...

W tym roku kupiłem opony na lato Pirelli SCORPION ZERO ASIMMETRICO 235/65 R17 104 H

w opisie jest informacja że jest to opona całoroczna i ma całkiem dobre opinie od użytkowników :
http://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-scorpion-zero-asimmetrico-235-65-r17-104-h
Oszczędność (opór toczenia ) - klasa C
Hamowanie na mokrej nawierzchni - klasa B
Hałas zewnętrzny - 71dB
Pojeżdzę do pierwszych śniegów i sam się przekonam czy opony faktycznie się nadają  do jazdy zimą (mieszkam w mieście) jeśli nie to wrzucę typowe zimówki mam drugi komplet na feldze firmy FALKEN miałem je założone na zimę w ubiegłym sezonie lecz nie było śniegu i nie mam wyrobionej opinii jak się jeżdzi na nich zimą...

derek

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 02 Październik 2014, 20:52:09 »
W moim SF były założone opony Yokohama Geolandar A/T S , tylne jeszcze z bież nikiem 7mm, przednie już prawie bez, więc założyłem na przód nowe Geolandery i czekam na zimę. Do tej pory w osobówkach maiłem po dwa komplety opon, z całorocznymi nie mam żadnego doświadczenia, pożyjemy zobaczymy.

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 03 Październik 2014, 07:35:58 »
U mnie już rok minął jak jeżdże na Geolandar AT/S i nigdy mnie nie zawiodły-no może raz jak wtopiłem  ;-) . Zima, czy lato bez różnicy. Śnieg, błoto nie sprawiają kłopotów. Na asfalcie ich nie słysze ale ktoś z kto jeździ na cichutkich szosowych odczuje różnice. Wcześniej były Bridgestony Duelery MS to czasem czułem niepewność zwłaszcza na mokrym asfalcie. Następne prawdopodbnie będą nowe AT od BF ale zobaczymy.

markow

• Gość
Re: [Santa Fe SM] Pogadajmy o oponach
« Odpowiedź #89 dnia: 06 Październik 2014, 09:43:06 »
Cytat: "OlafLarry"
Takiego tematu po reaktywacji forum nie było. A lato idzie wielkimi krokami, przymrozki coraz rzadziej. Śnieg pewnie jeszcze przykurzy (przynajmniej u mnie :)), ale pomyśleć o letnich oponach już trzeba.
Rozmyślałem o zakupie Nexenów ROADIAN HT SUV. Ktoś poleci? Ktoś odradzi? Niby zagraniczne strony są pełne pozytywnych opinii na temat tych nexenów.....

A co z rozmiarem? Na zimę zaopatrzyłem się w Pirelli Scorpion Ice & Snow 235/70 R16 a z tego co pisaliśmy kiedyś na forum max co do nas wejdzie to 245/70/R16... Fajny byłby taki balon, ale mam pewne obawy....