Forum > Santa Fe SM
Santa Fe SM 2.0CRDi 125km 2005 rok - pytania nowego właścici
Arni71:
--- Cytat: "Piotrek79" ---Odnośnie rozrządu. Ja miałem zestaw SKF,pasek dayco. Trzeci rok i wszystko ok. W tym zestawie był zastosowany znany numer czyli pudełko SKF a na rolkach,napinaczy pompie wody zatarte numery ale idzie się doczytać i rolka,napinacz logo hyundai/kia na pompie wody nabite na ośce o ile sobie dobrze przypominam GMB a takie oznaczenie na starej pompie sygnowanej logo hyundai/ kia. Tylko pasek dayco.
--- Koniec cytatu ---
No ja własnie w Tucsonie trafiłem na taki dziwny zestaw, po 6-ciu miesiącach rolka zaczęła furczeć i musiałem wymieniać.
Mechanik wymienił na inny zestaw SKF ale tam już elementy miały prawidłowe, czytelne oznaczenia, minęło 1,5 roku i wszystko OK.
Zdemontowany zestaw reklamowałem, na szczęście hurtownia uznała mi reklamację i oddali kasę.
Piotrek79:
No u mnie jak na razie wszystko ok. Miałem już wcześniej do czynienia z takimi rzeczami i zawsze wychodziło że są to rzeczy np na pierwszy montaż i nic się nie działo,ale wiadomo różnie to bywa.
WookieWroc:
Żeby uporządkować wkleje jeszcze raz pytania na które nikt nie odpowiedział:
1. Mam polifta z przyciskiem 4WD po lewej, sprzedający po spytaniu czy w razie poślizgu do 40km/h napęd na 4 koła automatycznie sam się dołącza to powiedział że nie, że tylko są kontrolki ale nic samo się nie wlącza, trzeba wcisnąć przycisk dopiero wtedy... Coś zwalone jest czy ma rację ?
2. Po ustawieniu klimatyzacji albo samego nawiewu na nogi, po stronie pasażera jest nawiew raz zimny raz ciepły, z innych kratek daje bardzo mocno ciepło tak jak powinno być przy ustawieniu np 30 stopni a tam na nogi po prawej stronie takie coś...
[ Dodano: 2018-12-14, 23:12 ]
3. W tych silnikach 2.0 CRDi są wtryski Boscha? bo to ważne jeśli chodzi o przyszłą regenerację i cenę... byle nie Denso...
WookieWroc:
4. Pytanie o kontrolkę oleju, tzw alladyn. Czasami jest tak że gaśnie dopiero parę sekund po odpaleniu silnika i ruszeniu a czasem od razu gaśnie, czasem jest tak że stopniowo się wygasa i delikatnie miga ale trwa to max 10 sekund. Filtr oleju i olej do wymiany rozumiem czy coś gorszego ? (w środę będe to robił)
Piotrek79:
W moim są wtryski Boscha.
Kontrolka gaśnie praktycznie w ułamku sekundy można powiedzieć że od samego rozrusznika. Jedyny moment w którym świeci po odpaleniu ze 2 sekundy to po wymianie oleju kiedy kubek z filtrem oleju jest suchy.
Jak wymiana filtrów nie pomoże to może do smoka trzeba by zobaczyć.
Nawigacja
[#] Następna strona