Autor Wątek: Hyundai i30 opinie  (Przeczytany 20302 razy)

qbadm

• Gość
Hyundai i30 opinie
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Marzec 2018, 22:28:30 »
Cytat: "DrAdi"
Zastanawiam się w ogóle nad skrzynią - ręczna vs DCT w 1.4 T-GDI.

Ktoś może ma taką wersję z automatem, jak się sprawuje, czy miał jakieś problemy?

Ciekawe ile faktycznie km bezawaryjnej pracy wytrzyma takie DCT?

Miałem okazję jechać Kią Niro z taką skrzynią (wiem, inny model skrzyni, ale pokrewny) i byłem na prawdę oczarowany (mimo, że jeździłem też DSG od VW, to faktycznie skrzynia jest nieco wolniejsza, ale precyzja jest chyba bardzo podobna).

Jeździłem DCT w i40, szarpała przy podjeżdżaniu w korku, z tego co się orientuję to Hyundai zaleca w korkach używanie trybu manual...

Tu masz i30 1.4 T-GDi
http://pertyn.com/hyundai-i30-1-4-t-gdi/
A tu 1.6 CRDi
http://pertyn.com/hyundai-i30-wagon-1-6-crdi-7dct/

qbadm

• Gość
Hyundai i30 opinie
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Kwiecień 2018, 23:04:57 »
Cytat: "wajkii"
@qbadm, mówisz o kombi? Jak Pertyn testował kombi to właśnie wspominał o małej sztywności nadwozia. Liczyłem że to pojedynczy przypadek... Coraz bardziej mi się i30 oddala, szczególnie po wycenie i braku jakiegokolwiek rabatu.

No więc dziś byłem z trzeszczeniem w ASO, po prostu było już wkurzające  :evil:  Okazało się, że odpowiada za nie prawy zamek kanapy - nie chciałem początkowo w to wierzyć, bo brzmiało jak skręcanie blachy, ale przesmarowanie mechanizmu załatwiło sprawę, w autku jest teraz cicho na nierównościach jak makiem zasiał  :->  Z tą małą sztywnością nadwozia bym chyba nie przesadzał, po prostu akurat w wagonie praca nadwozia objawia się na zamkach kanapy, co nie znaczy, że inne auta nie pracują, w golfie piszczały mi uszczelki, jak je posmarowałem i przestało to znaczy, że auto się usztywniło?  Nie, nadal pracuje buda :->  W swojego Hyundaia przesiadłem się z golfa VI, który jest ze mną od nowości: wspomaganie na plus i30, zawieszenie wygrywa w i30, praca hamulca ręcznego+dźwigni zmiany biegów to poezja w i30, pozycja za kierownicą lepsza w i30. Ktoś mi powie, że lepsze kilkuletnie niemieckie niż nowe koreańskie - tia, szczególnie jak zacznie w VAGu skrzypieć przedni stabilizator  :mrgreen:

Gdyby Pertyn wziął akurat na test auto z przesmarowanym zamkiem to co wtedy?  :-D Coś by to zmieniło?  :-D Czekam kiedy będzie macał plastiki w deskach rozdzielczych BMW albo Mercedesa, ciekawe jak to przesmarują w ASO?  :mrgreen:

Offline morion8

• HKP
  • **
Hyundai i30 opinie
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Lipiec 2018, 18:49:48 »
Hyundai i30 III Hatchback 5d 1.4 MPI 100 KM 74 kW - 2017r – przebieg ok. 30000km

PLUSY

*System LKAS – czyli trzymanie auta w pasie ruchu - super sprawa, bardzo czuły i naprawdę przydaje się na długich dystansach, szczególnie na autostradach
*Tempomat – super sprawa i często się przydaje. Na kierownicy można zwiększać lub zmniejszać każdorazowym naciśnięciem prędkość o 3km/h
*System Bluetooth – rewelacja, powinno to być standardem w dzisiejszych czasach tak jak wspomaganie kierownicy
*Regulacja podparcia lędźwiowego kierowcy – świetna rzecz, jednak można fotel tak zaprojektować dzisiejszych czasach , że będzie ergonomiczny, nawet bez tej funkcji
*Auto bardzo ciche – duży plus
* Zawieszenie, twarde, świetnie pokonuje łuki, zakręty, lecz czuć dość mocno słabą jakość jezdni. Reasumując – plus!
*USB – podstawa, lecz w XXI wieku nie każda marka auta kompaktowego dodaje to złącze. Tutaj duży plus, ale wiadomo, ze przydałoby się jeszcze jedno :-)
*Dynamika auta dość dobra jak na te parametry
*Wymiana żarówek zewnętrznych – w miarę łatwa, duży plus!
*Bagażnik – 2 funkcje: standardowo głębszy , po podwyższeniu podłogi i złożeniu tylnych siedzeń płytszy lecz dłuższy.
*Skrzynia 6 biegowa – Częstsze zmiany biegów, więcej machania prawą ręką, lecz przydatna 6stka przy prędkościach powyżej 100km/h. Nie patrzeć na sugerowanie zmian biegów przez komputer, bo szybko zużyjemy łańcuch rozrządu.
*Wnętrze – dobrze zaprojektowane. Wygodna gałka skrzyni, wygodna kierownica z regulacją w dwóch płaszczyznach, duży podłokietnik z dużym schowkiem, podświetlany schowek z przodu przy fotelu pasażera, w drzwiach spore „kieszenie”, przy hamulcu ręcznym miejsce na dwa duże kubki, dobre oświetlenie wnętrza zarówno tył jak i przód. Sporo miejsca z przodu, z tyłu znacznie mniej. Deska rozdzielcza - plastik, generalnie standard w tej klasie aut czyli miernie. Reasumując – plus.

MINUSY
*System ograniczania prędkości – do dziś nie wiem jaki cel jest tej funkcji. Jak dla mnie zupełnie zbędny bajer.
*System Start-Go – masakra. Jaki jest cel w tym, że auto , które zatrzymuje się na światłach na 3sekundy musi zgasnąć i ponownie się uruchomić? To ma być ta ekologia? Na szczęście da się wyłączyć. Niestety nie da się wyłączyć na stałe i przy każdorazowym odpaleniu auta dochodzi nam jeszcze jedna czynność , czyli wyłączenie jednego z najbardziej idiotycznych systemów w historii motoryzacji.
*System automatycznego hamowania AEB – w zasadzie często nie działa, bo deszcz, słońce, brud, ciemno, jasno, itd. Generalnie nie oszukujmy się , jest to niedopracowana fuszerka ze strony Hyundaia
* Brakuje na tylnej kanapie podłokietnika na środku – tutaj producent zaoszczędził.

Offline Jackos

• Giełda
Hyundai i30 opinie
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lipiec 2018, 21:23:51 »
Do minusów dorzuciłbym jeszcze bardzo miękki lakier.

A do plusów system AEB, u mnie sie sprawdza. Jest akcja serwisowa na oprogramowanie kamery, moze u Ciebie bedzie lepiej po aktualizacji.

qbadm

• Gość
Hyundai i30 opinie
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Lipiec 2018, 23:13:57 »
AEB - działa tylko trzeba odbyć akcję serwisową, u mnie deszcz mu już nie straszny

Start/Stop to obowiązkowy juz system, nie przeskoczysz

Podłokietnik tylnej kanapy, hmm? U mnie jest, nadwozie wagon wersja comfort + otwór na narty

Offline gifter

• HKP
  • **
Hyundai i30 opinie
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Maj 2019, 11:36:34 »
Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat i30n? Chodzi o osoby które mają ten model i jeżdżą na codzień