Autor Wątek: Zwiekszenie mocy silnika ale nie Chip Tuning Box  (Przeczytany 13541 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline berni

• HKP
  • **
Zwiekszenie mocy silnika ale nie Chip Tuning Box
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Wrzesień 2017, 17:29:46 »
Witam, mogę coś powiedzieć o zwiększeniu mocy w naszych autkach jak i ogólnie. Każde auto jakie miałem oczywiście ON podnosiłem moc. W Hyundaiu Santa fe najlepsze okazało się spalanie dlatego iż na trasie przy 90 km/h pali mi 5.2 do 5.4 L co jest moim zdaniem niezłym wynikiem. Na mieście od 6.5-7.6L ale to już czasem powoduje ciężka noga. Dodam że koła mam 225/70/17. W trakcie zmiany mapy został również wyłączony EGR. Moc przybyła lecz niestety nie tak duża jak bym chciał a to z tego względu, że prawdopodobnie miałem, mam uszkodzony chyba wtrysk choć ciężko to stwierdzić ale na dniach będę to sprawdzał.

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Wrzesień 2017, 23:22:13 »
Ale o ile ile i w jakim silniku zwieksykem moc?

Offline berni

• HKP
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Wrzesień 2017, 23:26:24 »
Silnik 2.0 113km po zrobieniu mapy wyszło 120 ale po zalania środków do czyszczenia wtrysków i v-powera samochód zaczął jeszcze szybciej chodzić. Dałem dupy że nie zrobiłem hamowni przed modyfikacją bo możliwe ze miało mniej koni. Silnik chodzi równo ale od samego początku jak kupiłem auto po odpaleniu na zimnym przez niecałą minute auto dymi na bialo-niebiesko ale oleju nie bierze o dziwo więc nie wiem czy to wina wtrysków czy możę nie spala calkowicie i zostaje coś na wydechu. Wiem że auto można śmiało do 140 podnosić o ile silnik i inne rzeczy takie jak sprzęgło jest w dobrym stanie. Na chwilę obecną najbardziej podoba mi się spalanie teraz po mieście nie przekraczam 7 l

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Wrzesień 2017, 18:15:43 »
ja jeszcze nie zrobilem ale auto mam z napendem na 4 kola i automatem i o ten
automat mi chodzi czy sie cos nie wysypie  :shock:

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Wrzesień 2017, 01:31:15 »
180KM benzyniaka wytrzymuje - fakt, że w dieslu jest większy moment obrotowy, ale nie powinno nic się złego dziać.

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Wrzesień 2017, 19:17:46 »
no tak ale czy to ta sama skrzynia no i to spalanie 7/100km w miscie  :shock:

Offline berni

• HKP
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Wrzesień 2017, 17:00:55 »
Druga sprawa mój ma tylko napęd na przód , twój ma 4x4 więc tak czy siak u ciebie więcej będzie palił niż w napędzie na 4x4

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Wrzesień 2017, 19:58:08 »
Berni-jakie miałeś koszty modyfikacji?

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Wrzesień 2017, 09:02:31 »
w Polsce to chyba koszt 1000 zl z hamowniom pytalem kiedys w jedj z firm w Krakowie

Offline berni

• HKP
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Wrzesień 2017, 17:07:03 »
Jak się dobrze poszuka to taniej nawet o połowę. Ale bez hamowni. Hamownie można zrobić przed i po wgraniu mapy u np znajomego tunera w mieście. Łepek, który pracuje dla takiej firmy mówi, że mapa na hamowni czy bez to to samo tylko na hamowni można sprawdzić przyrost, krzywą przy okazji czy krzywa jest płynna itp. Jak samochód jest w dobrej kondycji to praktycznie jedna mapa daje rade w takich samym autach z tym samym silnikiem. Przyrosty identyko. Ja mam mapę z wyłączonym EGR program bardziej ECO (ale i tak jest różnica w przyspieszeniu) do hyundaia Santa FE 2.0 crdi 2wd z 2005 113km EDC 15.. za 300zł mogę sprzedać. Posiadam również do alfy romeo 166 2.4 jtd 136km mapę i na niej chyba wyszło 38 km do tej pory jeździ i ma 600tyś przejechane i ma się bardzo dobrze z tego co wiem. Posiadam również mapę do peugeot o ile się nie mylę 1.6 90km i 110 km. Peugeoty  były robione gdzieś w Polsce i przez kolegę zgrane z aut i tak sobie leżą już dwa lata na kompie.

[ Dodano: 2017-09-26, 17:11 ]
Trzeba pamiętać, że w automacie trzeba przeprogramować skrzynie inaczej prawdopodobnie poleci.

Offline Ericsson

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Wrzesień 2017, 16:58:41 »
prowodlowo to firma powinna miec hamownie a przedewszystkim sprawdzic stan techniczny auta
akyrat ta firma z Krakowa nie podejmnie sie modyfikacji jezeli silnik na to nie pozwala zalezy im na renomie a nie na pieniadzach boxy za 200 zl nalezy sobie odpuscic.

Offline berni

• HKP
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 10 Październik 2017, 21:54:16 »
No to zrozumiałe, że auto trzeba sprawdzić. Druga sprawa o boxach tu chyba nikt nie mówił tylko o programie. W Alfie zrobiłem program w poznaniu o ile się nie mylę i wyszło 38km więcej, zgraliśmy tą samą mapę do identyko auta z tym samym silnikiem i z tym samym sterownikiem i wyszło 31km więcej tylko w tym autku nie był przerabiany wydech. Powiem tak jak się dobrze poszuka nawet na stronie alfaholicy to tam cała prawda odnośnie chiptuningu jest opisana. Nawet w V techu wgrywali jedna mapę do kilku aut z tym samym silnikiem, marką, modelem. I się nie jeden przyznał że ci co dają zgrywać swoje mapy to zabierają im prace. Ale taka jest prawda. Ale najważniejsze to sprawdzić auto czy się nada do zwiększenia mocy.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 11 Październik 2017, 15:23:49 »
Berni, piszesz: "mam mapę z wyłączonym EGR program bardziej ECO (ale i tak jest różnica w przyspieszeniu) do hyundaia Santa FE 2.0 crdi 2wd z 2005 113km EDC 15." To jest jakaś różnica w mapie dla 2wd i 4wd? Skoro fabryka wypuszczała te modele z tym samym silnikiem to co zmienili tunerzy?

Offline berni

• HKP
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 15 Październik 2017, 16:40:26 »
Pamiętajcie żeby dbać o wtryski. Polecam Jet clean tronic (usługa na maszynie w warsztacie). Lub używanie co jakiś czas preparaty do czyszczenia wtrysków. Jest różnica jeśłi wtryski są zafajdane

[ Dodano: 2017-10-15, 16:49 ]
Na pewno jest inaczej napisana mapa bo jak mi robili to od razu pytali czy napęd na dwa koła czy na cztery. Moc w napędzie na 4 jest rozłożona na cztery koła nie na dwa.

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 16 Październik 2017, 11:50:25 »
To raczej jasne dla każdego,że moc w 4x4 jest rozłożona na cztery a nie na dwa koła :roll: ....Zastanawia mnie tylko gdzie jest różnica- w momencie czy w mocy?