Ja mam taki: http://allegro.pl/interfejs-obd2-mini-bluetooth-elm327-on-off-z-pl-i5855634823.html
Czy z tego Twojego ELMA wyczytam kody takie jak P0560 czy P1690?
Większość tych urządzeń to zabawki.
Kosmos2011 dzięki za podrzucenie programu i wskazówek, ale z tego co widzę mam zbyt ubogą wiedzę, żeby z nich skorzystać. Musiałbym coś "budować"
Potrzebowałbym bardziej czegoś co podepnę do gniazda OBDII i odczytam bez jakiejkolwiek ingerencji kabelkowania - lutowania przy kablach czy gniazdach, modułach. Nie chcę niczego zwalić
Dzisiaj skorzystałem z życzliwości kolegi i zdiagnozował mi auto programem DELPHI. Jego sprzęt kosztował 500zł
Były takie błędy których w piątek nie widział fachowiec ze swoim telewizorkiem(zapłaciłem za częściową diagnozę 60zł)
ABSC1211 coś z prędkością tylnego prawego koła
C1208 coś z prędkością tylnego lewego koła
4WDP1732,1753, 1766, 1765 ( te błędy to chyba z tego powodu, że jeździłem bez wału i to akurat to pikuś)
I oczywiście znane już
P0560 - opisany jako nieprawidłowe napięcie zasilające instalację elektryczną
P1690 - błąd immobilaizera SMARTRA
Powoli sytuacja się zawęża i ukierunkowuje.
Wyświetlone napięcia to:
12,9-13,6V - podczas pracy silnika na wolnych obrotach włączone (dmuchawa max, światła, pmgielne przód i tył) i napięcia
13,8-14.0V - przy wyższych obrotach
Wychodzi, że raczej za mało.
Prawdopodobnie problem po stronie alternatora albo kabla od alternatora.
Trzeba będzie sprawdzić napięcie na samym altku i zobaczyć czy ma właściwe napięcie czy może już na altku jest za mało.
Kiedyś przy SIENIE tak miałem, że słabo ładowało ale altek był ok i wystarczyło zmienić czy dołożyć kabel.
Czy dobrze kombinuje?
Ewentualnie może ten przekaźnik coś miesza i po wymianie się coś zmieni.
A może słabe napięcie wskazuje na ten przekaźnik albo odwrotnie?
Póki co uczę się :-)