Autor Wątek: [i30 GD] Przednie postojowe  (Przeczytany 9576 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pafciokrak

• Giełda
[i30 GD] Przednie postojowe
« dnia: 31 Sierpień 2016, 22:31:25 »
Pojechałem ci ja sobie ostatnio po przegląd do DR i wszystko byłoby pięknie bo auto w stanie bdb gdyby nie fakt ze diagnosta zwrocil mi uwagę ze nie swieca mi przednie postojowe.
No i w sumie luz, bo zdarza się ze żarówka/żarówki się przepalą, gdyby nie to, że jakies poł roku temu żarówki wymieniałem bo nie świeciły (nie sprawdziłem czy to zarowki padly czy cokolwiek innego się dzialo niestety).
Jakis czas potem znow jedna nie swiecila i.... wystarczylo nia poruszać - zresztą dzisiaj również jedna i druga poruszałem i zaswiecily aczkolwiek wymieniłem obydwie bo mi w bagażniku lezal komplet nowych.
Co ciekawe obydwie zarowki "stare" były na około, po bokach pociemniale, jedna, chyba tak od nowości dość mocno, druga wymieniona pol roku temu mniej.
I druga rzecz, po wlaczeniu postojowych dość szybko i mocno się nagrzewają - na tyle ze nie da się ich dotknąć.
Jakos, na temperaturę postojowych nigdy nie zwracałem uwagi w zadnym aucie ale i tez jakos mi się szczególnie nie przepalaly - chyba nawet w ogole :P
Co o tym sadzicie? Jakies marne zarowki czy to jakiś inny problem?
Aha, pozostale zarowki, z tylu, z przodu, w srodku :) sa ok:) nic się nie dzieje.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Wrzesień 2016, 21:41:31 »
Żarówka która się świecie generuje ciepło, kijem wisły nie zawrócisz... :) Gorąca żarówka czy reflektor od zewnątrz jest ciepły? Ja mam ciepłe jak się świecą np. długie, mijania i postojowe bo wymieniając dotknąłem z ciekawości reflektor od zewnątrz ;)

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Wrzesień 2016, 20:25:25 »
Nie no lampa wiadomo ze jest ciepla jak się mijania swieca.
Zastanawia mnie tylko ze az tak grzeje W5W. Niby styki ok, zero syfu, zarowka ciasno siedzi a jednak co jakiś czas przestaje jedna i druga swiecic i to nie z powodu spalenia.
Zastanawia mnie czy wlasnie ta (moim zdaniem oczywiście) temperatura cos nie knoci skoro jedna z zarowek, jak napisałem była z lekka czarna. No ale znow obsadka zarowki nie naruszona w ogole - ani trochę.
I bądź tu człowieku madry :)

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Wrzesień 2016, 20:33:52 »
Może kup w innym źródle nowe postojowe tradycyjne i zmień... Też nie mam pojęcia, zawsze pozostaje ASO... ;)

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Wrzesień 2016, 13:33:58 »
Tylko nie ASO:P No wlasnie pozostaje kupic zupełnie inne zarowki i zobaczyć co będzie :) Teraz sa Philipsy, wcześniej to nie pamiętam co dalem :P

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Wrzesień 2016, 15:05:33 »
Ja mam założone u siebie najtańsze z Brico. bawiłem się w diody smd ale darowałem to sobie...

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Wrzesień 2016, 15:19:09 »
Jakbym miał odpowiedzieć w twoim stylu chloptasiu to bym powiedział ze z 4-liter a tak po prostu odpowiem ci ze jakbys ciut dokładniej przeczytal co pisałem to bys się sam zorientowal o co chodzi (chociaż szczerze w to watpie).

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Wrzesień 2016, 20:50:20 »
Panowie, od tego jest "hyundaiklub" forum żebyśmy poruszali różne wątki i wymieniali się doświadczeniami! :)

pacula79

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Wrzesień 2016, 13:15:10 »
Pewnie ze względu na temperaturę na zewnątrz są takie gorące.

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Wrzesień 2016, 19:27:30 »
Wjedź do garażu lub centrum handlowego i pozostaw na kilka h żeby schłodzić auto. Po odpaleniu zobacz jak będzie wyglądać, może to rzeczywiście wina ogólnopolskich temperatur ale każda żarówka generuje ciepło...;)

Offline pafciokrak

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Wrzesień 2016, 22:11:19 »
Pewnie ze generuje, ale żeby tak żeby zrobić się czarna? To właśnie mnie zastanawia, bo temperatura temperatura ale chyba nie powinna dawać aż takiego "efektu".

Chyba ze może mam żarówki "+10 turbo" -> świecące tak samo mocno jak i krotko :P

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Listopad 2016, 16:11:56 »
Witam, nie znalazłem tematu dotyczącego mojego problemu więc tutaj napiszę. Zauważyłem ostatnio słabnącą żarówkę postojową od strony kierowcy, wczoraj wieczorem już nie działała. Dziś korzystając z aury i pamięci wziąłem się za jej wymianę. Żeby wyjąć gniazdo trzeba obrócić je całe trochę i wyjąć. Mi niestety ta sztuka się nie udała, ułamałem ją w większej części co zamieszczam w linku: Co mam zrobić z tym fantem, ktoś przerabiał już podobny problem? Gdzie dostanę taką część? Dzwoniłem do ASO i mówili że muszą zobaczyć bo przez telefon trudno im powiedzieć. W poniedziałek zamierzam podjechać ale liczę na wasze pomysły...

Offline kevin.c

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Listopad 2016, 18:48:48 »
W temacie trwałości żarówek:  trwałość żarówki drastycznie maleje ze wzrostem napięcia zasilania. Np. mój i30 przy pracującym silniku, przy przeciętnym obciążeniu daje napięcie 14,4V.  Jest to ok 120% w stosunku do nominalnego napięcia zasilania żarówki tj. 12V. Wystarczy odczytać z wykresu jak maleje trwałość....

Offline bobekos

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Listopad 2016, 19:01:30 »
A na mój post ktoś pomoże...? :(