Forum > ix35 EL

[ix35 EL] Wygłuszenie drzwi, bagażnika, nadkoli

<< < (5/8) > >>

vqsoft:
jak mozesz to odświez zdjęcia bo darmowy hosting juz wygasł.

nomi9:
Filc samo przylepny grubość 3 mm dostępny na allegro w kolorze czarnym zbliżonym do tego na oparciach foteli od strony bagażnika wykleiłem przestrzeń koła zapasowego i boczki plastikowe do wysokości pierwszego  widocznego podziału efekt wygłuszenia bardzo mnie zadowala filc jest bardzo plastyczny i przy minimum umiejętności plastycznych efekt jest jeśli chodzi o wyciszenie jest bardzo dobry. Ps: niestety nie umiem wstawić fotek ale po wyklejeniu bagażnik wygląda jak w C klasie!!

[ Dodano: 2016-07-02, 20:43 ]
Manualnych oczywiście(przejęzyczenie)

wilkq:
Wrzucam linka do wygłuszenia które zrobiłem.
https://goo.gl/photos/vFUuggCLBbWcm73Z8
Poświęciłem na to z pomocą drugiej osoby jeden dzień.
Póki co mam wygłuszone 4 drzwi + bagażnik.
Wrzuciłem też fotę głośników w ix - nie są rewelacyjne ale po wygłuszeniu naprawdę dają radę. Brakuje wysokich tonów - założę pewnie niebawem jakieś zgrabne tweetery.
Nie mierzyłem w żaden sposób o ile jest ciszej - ale naprawdę jest wielka różnica. Dodatkowo drzwi zaczęły się zamykać znacznie ciszej - nie ma rezonowania jak w tico ;) Na fotach widać że fabrycznie nie ma praktycznie żadnego wygłuszenia - cienka warstwa maty - chyba bitumicznej - ale jest to dosłownie skrawek.
Moje maty butylowe dają  radę - troszkę więcej samochód waży - ale na pewno warto delektować się albo ciszą albo muzyką na innym poziomie :)

igrek1:
Super robota !!
Powiedz mi tylko te maty butylowe to na blache i później jeszcze raz na zamkniecie przestrzeni "komory"drzwi... na zdjeciach widać że boczek też jest czymś oklejony ;-) to jest gąbka ??

Pozdrawiam

wilkq:
Tak maty na blachę + dodatkowe na zamknięcie profilu drzwi. Czytałem trochę o tym i oglądałem zdjęcia profesjonalistów ;) więc i sam tak zrobiłem.
Tak na boczkach jeszcze dodatkowo pianka wygłuszająca kauczukowa. Koszt mat i pianki na same drzwi to około 400 -600 pln w zależności od marki mat.  Ja użyłem na drzwi STP GOLD a na podłogę zakupiłem AB-25 tyle że tej jeszcze nie położyłem ;). Efekt wyciszenia drzwi jest taki że nie mogę się jakoś przemóc do wywalenia wszystkich foteli żeby wygłuszyć jeszcze podłogę - choć po położeniu będzie pewnie rewelacja :) Pewnie najwięcej wrzucę na gródź  silnika od wnętrza pojazdu bo stamtąd lecą największe hałasy przy moim 2.0 i automacie.  Samo fabryczne audio w mojej wersji ma wzmacniacz i subwoofer ale po wygłuszeniu dopiero jest głęboki bas - brakuje jedynie wysokich tonów. Ale z tych głośników fabrycznych nie wyciśnie się całego pasma. Swoją drogą i tak nieźle grają jak na takie parametry jak na zdjęciu ;) Pewnie woofer robi swoje ;) Niech cisza będzie z  Wami

P.S. Robota nie jest specjalnie skomplikowana - ważne jest przygotowanie powierzchni odtłuszczenie itp i dokładność. Jedynie na co można narzekać to wyjątkowe ostre kanty w środku - miałem  łapy pokaleczone jakbym je wkładał w ciernie ;) Samo zdjęcie boczków jest dziecinnie proste.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej