Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Oleje
kosmos2011:
Maxlife jest olejem syntetycznym typu HC.
wtom:
--- Cytat: "Holls96124" ---Witam mam pytanie po zakupie mojego pierwszego hyundaia santa fe auto pochodzi z Belgi motor 2.0 CRDI napęd jedna ośka rocznik 2004 przebieg 267840 wydaje się realny i tak jest w ksiażce serwisowej. Wszystko już ogarnołem oprucz oliwy bo w kwitach widnieją tylko przebiegi przy wymianie ale nie jest napisane co było lane. Ostatnia zmiana z pieczątką hyundaia była robiona przy stanie 254877 czyli 13 tyś temu tylko miało to miejsce w 2013 :shock: . nie mam pojęcia co mu nalać ? syntetyk czy pół ? Robić płukankę czy nie ? niby motor ładny i zdrowy.
mechanik mówi lej pół gość od wymianek oleju mówi ustal jaki byłi lej to co było bo szkoda krzywdzić silnika. Jedni mówią płucz inni , że jak wypłukali to tak skutecznie ,że stary motor zaczoł lać . A ja głupi jestem brak pojęcia co zrobić bo w poprzednim aucie miałem remont ślnika i miło nie było...
Tu czytam , że castrol jest bee. proszę o podpowiedź co zrobić by mi auto posłużyło.
--- Koniec cytatu ---
1. płukanka w dieselu raczej jest wskazana co wymianę, nie zaszkodzi pod warunkie, że lejesz firmówki (LM, millers lub Protec Motochemica -y)
2. lej to co fabryka zaleca, niezależnie co wcześniej było
3. to co mechanicy pieprzą to bajki i brednie powtarzane od lat
4. castrol nie jest dobrym pomysłem
weuek:
--- Cytat: "Piotrek79" --- zalałem Valvoline pełen syntetyk
--- Koniec cytatu ---
Podaj dokładną jego nazwę, to wyczytamy w MSDSie ile w nim syntetyczności (obawiam się, że bardzo mało).
Mam obecnie w silniku valvoline 5w30 i jest on syntetyczny w 10-20 %. ;-)
Piotrek79:
Leje taki.
Na bance jest tak napisane to tak mówię.
Nie rozwalam oleju na atomy tylko wlewam do silnika.
kosmos2011:
Czyli HC.
Nawigacja
[#] Następna strona