Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Oleje

<< < (20/27) > >>

doc:
Nie jestem przekonany, czy optymalne jest kierowanie się wyłącznie tym, czy olej jest faktycznym 100% syntetykiem czy mieszanką.

weuek:
Ten durablend to HC o zawartości ropopochodnej 25-40 %. Całkiem nieźle, znacznie lepiej od ich olejów 5w30. 5w40 z serii synpower byłby pewnie (niemal) prawdziwym syntetykiem.

Twój silnik ma coś wspólnego z volkswagenem? Taki sam olej jest do niego zalecany?

A etykietami nie radzę się kierować, bo na nich jest często "fully synthetic", a w rzeczywistości to ani połowa. A na dodatek, gdzieś tu zobaczyłeś "pełen", a ja widzę (jak kolega wyżej) "mieszankę". ;-)

Wyższa syntetyczność oleju zaletę ma gównie taką, że dłużej utrzymuje parametry, a taki słaby HC (jak castrole) to może z 3000-5000 km jest taki, jak na karcie produktu, a potem... wypadałoby go znów wymienić na nowy.

Piotrek79:
Ło matko.
Pewnie i masz rację w tym co mówisz i tak jest.
Ja prosty chłop jestem i w instrukcji jest 5W40 taki olej dostał i na niczym więcej się nie zastanawiałem.
Jak do tej pory wszystko ok. Zimę przeżył a i na razie nic nie wskazuje żeby mu coś nie pasowało z tym olejem.
Nikogo też nie namawiam żeby wlewał ten czy inny olej.
Powiedziałem tylko co jest i pewnie będzie u mnie lane dalej.
Pewnie bardziej zaszkodzi mu brak oleju niż to że ten jest do vw??

wtom:
ale oprócz lepkości najważniejsza jest ACEA oleju. nie wystarczy zatem, że weźmiesz 5w40 bo może to być np. A3/B3 lub A5/B5 a różnica jest diametralna i ma znaczenie dla silnika, bo to jakie ACEA zależy od konstrukcji silnika.

Piotrek79:
Widocznie konstrukcja 2.0 crdi lubi valvoline 5w40 ;)
To powiedzcie mi jeszcze tylko tyle gdzie w instrukcji są takie szczegółowe informacje odnośnie jaki ma być olej.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej