Forum > Getz

[Getz TB] Łożysko sprężarki klimy - wymiana

<< < (4/6) > >>

ELETomek:
Zapytaj w firmie takiej jak Laser-Sinex czy może w Kielcach masz jakąś specjalistyczną. Albo wymień samo łożysko jak planowałeś. Po rozmiarach coś dobierzesz.

niby taką powinieneś mieć sprężarkę https://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/Kompresor-klimatyzacji-do-HYUNDAI-Getz-TB%2C-regenerowana-sprezarka-klimatyzacji-HS15%2C-nowe-i-regenerowane-sprezarki-klimatyzacji%2C-regeneracja-kompresora-klimatyzacji-58176-/4082

MktR:
Chyba by się zgadzało. Szkoda, że nie ma na tych stronach wymiarów łożyska jakie są. Z kolei robaszek127 wymieniał samo łożysko, także jest dostępne tylko trzeba znać wymiary.

Jutro zadzwonię do tej firmy i skontaktuje się z mechanikiem, powiem mu jaka jest sytuacja. Stawia na łożysko, ale wspomniał, że może być też właśnie sprzęgło do wymiany. Z kolei jak nie rozbierze to nie będzie wiedział. Czynnik spuszczą, będzie do wymiany łożysko to wymienię, a jak trzeba będzie wymienić sprzęgło, które w Polsce nie będzie dostępne to sobie daruję. Oleję tą klimę i będę jeździł bez, bo i tak rzadko korzystam (nawet w lato). Więc wydawać 500zł za wszystko jak nie więcej by co jakiś czas klimę włączyć wydaje mi się bez sensu. W Vectrze też miałem uwaloną i jakoś jeździłem, tyle że gaz siadł, od niego uszczelka pod głowicą i sprzedałem, nie bawiłem się w remonty.

Dzięki za pomoc, jakoś mam nadzieję że będzie tylko łożysko do wymiany.

robaszek127:
Jak nie ma srzęgła do kupienia. Sam po wymianie tego łożyska znalazłem nie tylko na allegro całe jak i poszczególne częsci do sprzęgła sprężarki halla.
Jeśli cewka jest dobra kup sam element z łożyskiem wyjdzie podobnie jak zakup łożyska plus wymiana. Ja dałem 95zł za samo łożysko japońskie. A przy nieumiejętnej wymianie mogą skrzywić coś i bezie kiszka.
Na drugą sobotę jak znajdę pudełko to mogę nawet podać numer łożyska jaki mi zamontowali. Wywalić kasę to nie problem bo sam wtopiłem 150zł zamiast kupić cały nowy element.

MktR:

--- Cytat: "robaszek127" ---Jak nie ma srzęgła do kupienia. Sam po wymianie tego łożyska znalazłem nie tylko na allegro całe jak i poszczególne częsci do sprzęgła sprężarki halla.
--- Koniec cytatu ---

A mógłbyś mi pokazać bo ja nie mogę znaleźć, a jeśli już to w opisie jest do 1.5 CRDi, nie ma nic o wzmiance do mojego silnika. Chyba że pod złą nazwą szukam.

robaszek127:
Szukaj modelu sprężarki halla jaki masz. Ze zdjecia taka jak moja ale czy na pewno. Zrób zdjecie sprzęgła będzie widać co to za model. Bo podana na ali aukcja dotyczy takiej jak moja z getza 1.3.
Teraz bym sie nie bawił w wymiany łożyska a kupował nowy element. A nabić nawet można na "Janusza" Gazem do zapaliczek :-D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej