Forum > Getz

[Getz TB] Łożysko sprężarki klimy - wymiana

(1/6) > >>

robaszek127:
Witam.
Wymieniał ktoś z Was łożysko w sprężarce bo u mnie w 1.3 zaczęło huczyć.  Czy da się zdjąć sprzęgiełko bez demontażu sprężarki? Wiadomo mało tam miejsca nawet na odkręcenie śrub górnych.

MktR:
Sorry, że odkopuję temat ale nie chcę zakładać już osobnego wątku skoro taki istnieje. U mnie też zaczęło huczeć łożysko sprężarki. Udało się rozwiązać problem? jaki koszt? Czy znasz numery łożyska? (ewentualnie wymiary) z góry dzięki za odpowiedź.

robaszek127:
Odpowiadam.
Wymieniłem w zakładzie na japońskie. Ale nie powiedzieli mi że tam okładzina jest wytarta i wymiana była zbędna bo lepiej kupić było nowe całe sprzęgło.
Jesli masz w dobrej kondycji sprzęgiełko wymiana wyjdzie 90-100 zł za dobre japońskie łożysko plus wybicie i wciśnięcie nowego.
U mnie teraz leży sprzęgiełko z włożonym nowym łożyskiem a zrezygnowałem z naprawy. Spręzarka Halla chyba 16 czy jakoś tak.

MktR:
Na razie to mam rozłączona klimę, w poniedziałek będzie rozbierany żeby sprawdzić. A żeby wymienić to łożysko to trzeba wyjmować sprężarkę i spuszczać czynnik?

robaszek127:
Nie trzeba, chyba że jest na tyle mało miejsca że nie da się wyjąć samego sprzęgła. W 1.3 to jest koszmar bo trzeba odkręcić śruby mocowania sprężarki a dostęp ledwo klucz wchodził.
Nie wiem jak w innych wersjach silnikowych. Lepiej oddać to do zakładu od klim a i tanio nie będzie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej