Autor Wątek: Bierze olej  (Przeczytany 17972 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

kml

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Październik 2008, 18:36:30 »
knie, odkręcić śruby, zdjąć pokrywe i załozyć nową uszczelkę. DROBNA TRUDNOŚĆ polega na tym, że powinno sie te sruby kluczem dynamo-metrycznym przykręcać a ukręcenie takiej śruby to są DUŻE kłopoty. Poza tym ja za wymianę dałem chyba 20 czy 30 PLN więc nie wiem czy warto samemu ryzykować.

szumi

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #61 dnia: 30 Listopad 2008, 00:19:35 »
Witam, mój accent bierze mi także olej silnik 1,5 96rok 170tys km , niewiem dokładnie jaka to wartość , ale gdzieś pomiędzy 0,5-07L na 1000km ale moc ma super przyśpiesza (porównywałem z takim co oleju nie bierze ;p) ,i tu moje pytanie czego to jest wina czy on tak poprostu musi mieć i to olać , czy trzeba coś z tym zrobić , dodam , że jezdze na castrolu magnateku 10w/40

kml

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #62 dnia: 30 Listopad 2008, 07:06:15 »
szumi, w zależności co lubisz bardziej: olewać czy robić. Idź do mechaniora i podpytaj o koszty roboty to będziesz wiedzieć na czym stoisz.

szumi

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #63 dnia: 30 Listopad 2008, 16:18:44 »
Cytat: "kml"
szumi, w zależności co lubisz bardziej: olewać czy robić. Idź do mechaniora i podpytaj o koszty roboty to będziesz wiedzieć na czym stoisz.

koszty kosztami , oczywiście jeśli nie ma potrzeby tego robic to nie bede tego robic, ale pytanie czy tak moge jezdzic i ile jeszcze przejade;p

kml

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #64 dnia: 30 Listopad 2008, 16:41:08 »
Cytat: "szumi"
koszty kosztami , oczywiście jeśli nie ma potrzeby tego robic to nie bede tego robic, ale pytanie czy tak moge jezdzic i ile jeszcze przejade;p

A to musisz sie udać do wróżki silnikowej i moze ona Ci podpowie coś.

Dla mnie sprawa jest prosta: jeżeli chcesz tym samochodem jeszcze długo jeździć i wiesz ze nie będziesz sie go pozbywać lada dzień to wtedy inwestujesz i robisz to co trzeba.

Jeżeli wiesz, że jest na chwilę to po prostu lejesz non stop olej i później dolewasz motodoktora na końcu wywalasz silnik na smietnik ale codziennie odmawiasz zdrowaśki żeby Ci ktoś przywalił i była szkoda całkowita.

szumi

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Listopad 2008, 23:22:17 »

A to musisz sie udać do wróżki silnikowej i moze ona Ci podpowie coś.

Dla mnie sprawa jest prosta: jeżeli chcesz tym samochodem jeszcze długo jeździć i wiesz ze nie będziesz sie go pozbywać lada dzień to wtedy inwestujesz i robisz to co trzeba.

Jeżeli wiesz, że jest na chwilę to po prostu lejesz non stop olej i później dolewasz motodoktora na końcu wywalasz silnik na smietnik ale codziennie odmawiasz zdrowaśki żeby Ci ktoś przywalił i była szkoda całkowita.

wcześniej napisałem ,że silnik ma moc jak na 1,5 przystało i pytanie czy to same uszczelniacze czy może coś poważniejszego .

kml

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #66 dnia: 01 Grudzień 2008, 07:32:03 »
szumi, a już napisałem, że na takie pytanie to wróżka silnikowa odpowiada. Idź do mechanika, niech zrobi próbę olejową i sprawdzi kompresje to powinno coś pomóc.

Vex

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #67 dnia: 01 Grudzień 2008, 19:41:58 »
Witam, mój accent bierze mi także olej silnik 1,5 96rok 170tys km , niewiem dokładnie jaka to wartość , ale gdzieś pomiędzy 0,5-07L na 1000km ale moc ma super przyśpiesza (porównywałem z takim co oleju nie bierze ;p) ,i tu moje pytanie czego to jest wina czy on tak poprostu musi mieć i to olać , czy trzeba coś z tym zrobić , dodam , że jezdze na castrolu magnateku 10w/40

Mozna jezdzic, jezdzic i zajezdzic. W pewnym momencie nie ma juz co remontowac. Niektorzy mechanicy twierdza ze krytyczna granica jest 1l/1000km. Swoja droga zuzycie juz duze. Tak z ciekawosci na jakim oleju jezdzic ?

szumi

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #68 dnia: 02 Grudzień 2008, 00:06:28 »
Cytat: "Vex"

Mozna jezdzic, jezdzic i zajezdzic. W pewnym momencie nie ma juz co remontowac. Niektorzy mechanicy twierdza ze krytyczna granica jest 1l/1000km. Swoja droga zuzycie juz duze. Tak z ciekawosci na jakim oleju jezdzic ?

niewiem czy to pytanie do mnie czy ogolnie jesli do mnie to odpowiedz masz wyzej.
Ps. mozesz mi wytłumaczyc jedną rzecz.. jak silnik przy przebiegu 170tys km może miieć jak to nazwałeś duż zuzycie?skoro był serwisowany jeżdzony na dobrej klasy olejach wszystko na czas było robione(faktury,przeglądy) .

Vex

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #69 dnia: 02 Grudzień 2008, 00:58:32 »
Fakt nie zauwazylem z tym olejem. Po pierwsze to chyba w tych samochodach "normalne", masz przeglad modeli i po pewnym przebiegu wiekszosc leje olej. Po drugie zalezy duuzo jak te auto bylo kiedys traktowane, 1 wlascicielem chyba nie byles. Nawet jesli przeglady byly robione regularnie to zalezy na ile silnik byl obciazany, jak byl jezdzony na zimnym silniku itp. itd. Olej pol syntetyczny to nie jest akurat olej dobrej klasy. Jeden silnik bedzie spalal wiecej, drugi mniej. Accenty w opinii mechanikow potrafia juz powyzej 100 tys km. Silniki niestety sa delikatnie, dlatego tez zawsze sceptycznie podchodze "do sportu" z udzialem tych samochodow.
Dla przykladu moj Accent I, przy przebiegu 150 tys km, zadowalal sie 1l na 6000km przy dynamicznym stylu jazdy. Emeryt pewnie by nawet nie zauwazyl :) Moze zbieg okolicznosci moze nie, ale silnik od wczesnych lat mlodosci chodzil na 5W50. Z tego co widze na forum to w Accentach z reguły nie spotkasz dobrego oleju juz nie mowiac o katowaniu mineralnym, mysle ze ma to jakies znaczenie.

kml

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #70 dnia: 02 Grudzień 2008, 08:34:13 »
Z tego co widze na forum to w Accentach z reguły nie spotkasz dobrego oleju juz nie mowiac o katowaniu mineralnym, mysle ze ma to jakies znaczenie.

Wypraszam sobie :-x 5w50 Mobil 1 super syn. Poza tym nawet na najlepszym oleju na swiecie można zabić silnik pałując go na zimno etc. Jak ktoś dba o samochód to jest ok a jak nie to jest kicha. Proste.

BartBartez

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #71 dnia: 02 Grudzień 2008, 10:20:24 »
silnik przy przebiegu 170tys km może miieć jak to nazwałeś duż zuzycie?

Tak jak koledzy napisali sam przebieg o niczym nie świadczy. Moim zdaniem to są efekty dobrego oleju, który można wymienić raz na 15 tyś, a nawet na 20 tyś. Wszystko zależy od stylu jazdy. JA aut nie oszczędzam ale za to wymieniam olej co max 8 tyś. Silnik się odwdzięczy.

szumi

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Grudzień 2008, 10:55:24 »
Olej pol syntetyczny to nie jest akurat olej dobrej klasy. Jeden silnik bedzie spalal wiecej, drugi mniej. Accenty w opinii mechanikow potrafia juz powyzej 100 tys km. Silniki niestety sa delikatnie, dlatego tez zawsze sceptycznie podchodze "do sportu" z udzialem tych samochodow.

Możesz rozwinąć chodzi mi tu o delikatne silniki.
Olej pół syntetyczny nie jest olejem dobrej klasy?? a jaki jest dobrej klasy mineralny??
apropo brania oleju znam przypadek (polonez caro 1,6) silnik palił ok. 2 l oleju po wymianie uszczelniaczy spalanie ustąpiło kompletnie, np. mój polonez miał 180tys.km jeździł na full syntetyku i nie brał nic. PS. wiem że może nie ma co porównywać do poloneza ale skoro silnik jest silnikiem to działa na podobnej zasadzie też ma gumki zaworowe pierścienie itp.;p

Vex

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #73 dnia: 02 Grudzień 2008, 18:03:11 »
Z tego co widze na forum to w Accentach z reguły nie spotkasz dobrego oleju juz nie mowiac o katowaniu mineralnym, mysle ze ma to jakies znaczenie.

Wypraszam sobie :-x 5w50 Mobil 1 super syn. Poza tym nawet na najlepszym oleju na swiecie można zabić silnik pałując go na zimno etc. Jak ktoś dba o samochód to jest ok a jak nie to jest kicha. Proste.

Na tym oleju, tzn. Mobil 5W50 jezdzil moj Hyundai i silnik byl w bardzo dobrym stanie a jakie robil czasy to pokazywalem na forum :) wiec jeden moj a ile innych Accentow na tym forum jezdzi na takim, pomijajac te kilkuletnie ??
Poza tym zmien ton, bo to nie moja wina ze Twoj samochod bierze olej. Odpowiadajac na Twoje nastepne pytanie, wlasnie wspomniany olej uwazam za olej dobrej jakosci, nie upierajac sie przy mobilu, ale chodzi o parametry pracy.

Co do delikatnych silnikow to bardzo proste - niskiej jakosci elementy, w tym uszczelniacze. Nie trzeba byc znawca, wystarczy zrobic srednia ile oleju chleeeeja Hyundaie przy przebiegu np. 200 tys przed remontem. Siedzac na forum kilka lat, odpowiem Ci ze duuzo. Mechanicy tez to potwierdzaja.

szumi

• Gość
Bierze olej
« Odpowiedź #74 dnia: 02 Grudzień 2008, 20:08:54 »
Witam ponownie , właśnie wróciłem od mechanika który to mierzył mi ciśnienie na cylindrach
1) 12,5
2)8,5
3)8,5
4)9
z tego co wyczytałem to prawidłowo powinno byc 10:1 jesli sie myle to mnie poprawcie .