Autor Wątek: [ix35 EL] Rozładowany akumulator  (Przeczytany 44754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

goniometr

• Gość
[ix35 EL] Rozładowany akumulator
« dnia: 17 Luty 2012, 18:23:29 »
Witam! Miałem ostatnio dość nieprzyjemną przygodę ze swoim ix-35. Byłem na nartach w Czechach w Rokytnice nad Jizeru. Jest to ok. 20km od przejścia granicznego w Jakuszycach. Poza krótkim uruchomieniem w celu przestawienia samochód był przez tydzień nieruszany. Dzień przed wyjazdem zorientowałem się, że akumulator jest całkowicie rozładowany. Zaznaczam, że podczas całego pobytu w Czechach panowały niezłe mrozy- ok.-20C. Zadzwoniłem na Hyundai Assistance i zamówiłem na następny dzień pomoc drogową. Rano przyjechała laweta pomocy z Polski i mechanik próbował uruchomić samochód przy pomocy kabli. Niestety nie udało się to, jak mi powiedział ze wzgl. na bardzo głębokie rozładowanie akumulatora- sugerował nawet jego uszkodzenie- zwarcie między celami. Samochód został załadowany na lawetę( nie bez kłopotów- system bezkluczykowy nie pozwalał na odblokowanie kierownicy bez prądu!) i przewieziony wraz z nami do siedziby pomocy drogowej w Jeleniej Górze. Tam, bez problemu uruchomiono samochód przy pomocy innego akumulatora i już ix-em pojechałem do najbliższego serwisu Hyundai w Wałbrzychu. Zrobiono mi test komputerem i akumulator nie tylko okazał się sprawny, ale i prawie całkowicie naładowany. Dystans Jelenia- Wałbrzych ok. 55 km. I tu pytanie, na które serwis nie dał mi odpowiedzi- CO ROZŁADOWAŁO AKUMULATOR?! Sugerowano pozostawienie włączonego światła podsufitowego, ale jednocześnie powiedziano mi, że powinno ono po jakimś czasie samo się wyłączyć. Czy ktoś z Was miał podobny kłopot ze swoim autem?

mada

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Luty 2012, 22:29:04 »
Miałem podobną przypadłość w garażu  latem i prawdopodobnie ktoś zapalił lampkę podsufitową .Po podłączeniu prostownika na 1 godz. naładował się.
Podczas przeglądu w serwisie sprawdzili akumulator i powiedzieli że wszystko jest ok.Od tego czasu nic takiego mi  się nie zdarzyło.

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Luty 2012, 07:53:07 »
na moje oko, samochód sam wyłącza urządzenia elektryczne po pewnym czasie bezczynności. Ma to zapobiec rozładowaniu aku.
Mrozy niestety rozładowują akumulator i jego wydajność przy -20 spada nawet o 70% - przy dlugim postoju moze byc to nie wystarczalne dla odpalenia diesla. A ze alternator masz sprawny to wykonał on swoje zadanie i naładował aku. Nic się nie martw jeździj dalej i będzie ok.  
Mnie latem rozładowała lodówka pozostawiona w samochodzie na noc. Kable pomogły - po 2 minutach pracy sam odpalał bez problemu a aku był sprawny jeszcze kilka lat

goniometr

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Luty 2012, 12:34:55 »
Wiem, że mrozy potrafią zmniejszyć pojemność akumulatora, ale chyba nie w nowym aucie i nie do tego stopnia! Akumulator był rozładowany do ZERA! Dodam, że na wakacjach byłem ze znajomymi i ich samochody, znacznie starsze i też diesle odpaliły bez większych problemów.

bartekzg

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Luty 2012, 11:30:55 »
do zera??? to raczej nie możliwe..... raczej rozładował się ponizej 12v może 11,5v ale nie 0v, choć fakt problem gdzieś jest skoro inne odpalały.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Luty 2012, 08:44:58 »
A może niedomknięty bagażnik pozostał? tamta lampka się chyba nie rozłącza po długim świeceniu. I ona mogła rozładować aku do "0"

balboa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Kwiecień 2012, 16:32:42 »
Opiszę mój przypadek, który zdarzył się przed tygodniem. Otóż podjechałem pod robotę, na parking strzeżony, zamknięty. Chciałem, aby wnętrze złapało trochę powietrza, było ciepło, a fura noce stoi w garażu podziemnym. Nie będę posługiwał sie tu profesjonalnym nazewnictwem ostrzegam  :-) .
Uchyliłem na ok. 5 mm szyby, aby się z lekka wentylował IX i chciałem zamknąć go tym samym, uzbroić alarm, ale nic to - dał sygnał piskliwy i nie zamknął się, podobnie jak to jest przy otwartych drzwiach. Wiedząc, że nic otwartej furze się nie stanie - poszedłem do firmy. Po powrocie, po ok. 8 h włączam start i tylko kilka piknięć jakby chciał a nie mógł i lipa, akumulator padnięty. Nie odpalił, także taką miałem przygodę. Niestety instrukcja o uchylonych szybach nic nie mówi, nic też w kontekście uzbrajania alarmu. Dlatego uważajcie - być może te 5 mm luftu dla IX jest czymś, co powiduje - nie wiem  - moźe czuwanie tego alarmu ?!?!
Innej przyczyny niestety nie widzę i nie znalazłem. Zaznaczam, że na 1 - ce byłem w lutym 2012 r. Nic do tej pory się nie działo i dalej uważam, że to zaj ..... ste auto.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Kwiecień 2012, 11:18:30 »
Dziwne, ja często zostawiam uchylone szyby przy uruchomionym alarmie, oraz też  bez jego aktywacji. Jeszcze mi się nie zdarzyło, aby się aku rozładował. :oops:

mada

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopad 2012, 21:01:08 »
witam
Komputer zaczął mi wyświetlać taki komunikat (battery discharge
 start the engine). Akumulator przemierzyłem i ma 13.1 V przy wyłączonym silniku.
Dzisiaj odpalił za drugim razem aż się zdziwiłem , a gdzie tam jeszcze mrozy?
Miesiąc temu na przeglądzie sprawdzali aku. i powiedzieli że ok. i niestety minęło już 2 lata i gwarancja na niego?

Baca

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Listopad 2012, 21:55:25 »
Mada wydaje mi się, że to norma. Taki komunikat wyświetla się na radiu w momecnie gdy uruchamiasz radio gdy silnik nie pracuje. Tak przynajmniej mi się wydaje.

Robert

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Listopad 2012, 22:38:22 »
Dobrze Ci sie wydaje.Mnie tez to niepokoiło.Podjechałem do serwisu i mi wyjasnili. U konkurencji Sportage jest to tez opisane.

mada

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Listopad 2012, 17:59:54 »
Dzięki za pocieszenie zobaczymy jak przyjdzie zima i postoi na mrozie.

zomol

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopad 2012, 18:18:04 »
Mój we Wrześniu stał w garażu nie ruszany przez 2 tygodnie i ledwo odpalił. Wydaje mi się, że te akumulatory montowane przez producenta są bardzo cieniutkie  :-/

Offline Slay75

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopad 2012, 18:45:15 »
Cytat: "zomol"
Mój we Wrześniu stał w garażu nie ruszany przez 2 tygodnie i ledwo odpalił. Wydaje mi się, że te akumulatory montowane przez producenta są bardzo cieniutkie

Tzn. że masz coś nie tak z aku lub z ładowaniem, i w tej sytuacji zareklamował bym.
Albo miałeś włączoną jakąś lampkę lub inny odbiornik.

zomol

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Listopad 2012, 19:37:47 »
Ładowanie jest OK i nic nie było włączone po prostu akumulator kiepsko trzyma.
Ten rok odpękam  ale przed następną zimą zakupię nową Centre Future bo z nimi w poprzednich samochodach nigdy nie miałem problemu w przeciwieństwie np. do Varta którego już w życiu nie kupię bo miałem 2 i  zachowywały się podobnie jak ten który mam teraz w IX35