Autor Wątek: jakie opony :)  (Przeczytany 13407 razy)

Tigersoft

• Gość
jakie opony :)
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Kwiecień 2009, 23:46:41 »
ja powiem tak.
miałem ładne używki w swoim scoupe. bieżnik super. wymieniłem tarcze i klocki więc chciałem wytestować hamulce. rozpędziłem się do 150 prawie km/h i pedał w podłogę. ładny długi hamulec. efeKT? bieżnik w tym miejscu zjechany do zera!!! na obu oponach! po jednym hamowaniu!!! bicie takie ze zapomnij panie o jakiejkolwiek jeździe. To chyba wystarczająco mówi o używanych oponach ???

pojechałem więc najpierw poszukać używek. sensowne po 150 zł. pojechałem poszukać nowych - 200-250 zł. bez zastanowienia wziąłem nowe UNIROYALE Rainsport2 po 220 zł i auto trzyma sie drogi jak nigdy!!!

nigdy więcej używek!!!

różnica ceny 50-100 zł na oponie a bezpieczeństwo z 10 razy większe jak nie lepiej!!!

xardas

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Kwiecień 2009, 23:52:10 »
Cytat: "Tigersoft"
ja powiem tak.
miałem ładne używki w swoim scoupe. bieżnik super. wymieniłem tarcze i klocki więc chciałem wytestować hamulce. rozpędziłem się do 150 prawie km/h i pedał w podłogę. ładny długi hamulec. efeKT? bieżnik w tym miejscu zjechany do zera!!! na obu oponach! po jednym hamowaniu!!! bicie takie ze zapomnij panie o jakiejkolwiek jeździe. To chyba wystarczająco mówi o używanych oponach ???

pojechałem więc najpierw poszukać używek. sensowne po 150 zł. pojechałem poszukać nowych - 200-250 zł. bez zastanowienia wziąłem nowe UNIROYALE Rainsport2 po 220 zł i auto trzyma sie drogi jak nigdy!!!

nigdy więcej używek!!!

różnica ceny 50-100 zł na oponie a bezpieczeństwo z 10 razy większe jak nie lepiej!!!

Dobrze że się nie zabiłeś. :). I dobrze że opony nie pękły. Ładna historia.
Morał z tego taki, chcecie się zabić - kupujcie używki :D

Cien

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Kwiecień 2009, 00:52:08 »
A ja mam bardzo pozytywne odczucia z uzywanych opon.
Bralem lepszych marek, za to z bieznikiem min. 7 mm.
Troche Driftowalem (BMW) i nie narzekam, na nowki majatek bym wydal.

Wszystko zalezy od rocznika jak to jest markowa 2-3 letnia opona z bardzo dobrym bieznikiem i w dobrej cenie, to biore.
Jeszcze sie nie zawiodlem.
Ale przy nieduzej roznicy w cenie warto brac nowe.

kml

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Kwiecień 2009, 07:08:06 »
Cytat: "Cien"
Wszystko zalezy od rocznika jak to jest markowa 2-3 letnia opona z bardzo dobrym bieznikiem i w dobrej cenie, to biore.

Ja to jeszcze takiej opony, w sensownej cenie na oczy nie widziałem. Dosłownie WSZYSTKIE używki albo są zajechane do 3/4 albo stare jak sie masz wiktor. Nowe to nowe.

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Kwiecień 2009, 11:47:14 »
Słuchajcie ja się podepne do tematu bo mam ładne felgi założone 17-i i oponki ładne 215 na 40 i chciałbym kupić 4 nowe opony własnie z takimi wymiarami polecacie jakieś ?

kml

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Kwiecień 2009, 14:38:27 »
soviet100, uniroyal rain sport 2. Tigersoft o tym już pisał.

Gwiazdor_1992

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Kwiecień 2009, 15:34:28 »
Soviet, skąd ja Cie znam :?: Podpowiesz kolego :?:

Vex

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Kwiecień 2009, 20:46:04 »
Cytat: "Tigersoft"
To chyba wystarczająco mówi o używanych oponach ???

Chyba jednak o braku rozsadku. Palic klocki bez powodu - swietny pomysl. Jesli tylko ktores kolo w tym momencie mocniej by Ci zlalapalo to bylby mega piekny dach w powietrzu. Kazda nowa opone w glupi sposob mozna popsuc. Swoja droga tez ciekawa technika hamowania blokujac kola.
Co do uzywanych opon to bieznik bieznikiem ale wiekszy problem jest w wieku gumy.

kml

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Kwiecień 2009, 21:21:22 »
Cytat: "Vex"
Jesli tylko ktores kolo w tym momencie mocniej by Ci zlalapalo to bylby mega piekny dach w powietrzu.

E tam dach od razu, prędzej cała seria pięknych 360 i dżewo na końcu.

Co do uzywanych opon to bieznik bieznikiem ale wiekszy problem jest w wieku gumy.

True, true...

Tigersoft

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Kwiecień 2009, 22:39:30 »
przy tej szerokości auta w stosunku do wysokości i dystansach po 25 mm na stronę to raczej niemożliwe dachowanie na practej drodze. nieraz sie juz bawiłem ręcznym na dużych prędkościach i oprócz 180-tek nic więcej się nie dzieje, nawet jedno koło nie oderwało się nigdy od gleby...

a co do sprawdzania hamulców to przecież nie będę sprawdzał ich ręką na lewarku, tylko właśnie w ekstremalnych warunkach, zebym wiedział ze mnie nie zawiodą w razie potrzeby...

Chyba jednak o braku rozsadku.

nie, ale jestem uzależniony od adrenaliny...

piotr1111

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 11 Maj 2009, 08:06:16 »
Pozwolę sobie dorzucić nowy temat w tym wątku, tzn kiedy zmieniać opony.
Mam obecnie 10 letnie oponki (od nowości samochodu), najechane ok 70 kkm więc bieżnik jeszcze jest OK tylko te lata... przy wymianie opon zimowe-letnie mechanik powiedział ze 10-letnich już „raczej” się nie nakłada...
więc jak to jest z tym czasem użytkowania opon? Wymieniać na nowe czy śmigać aż zetrę bieżnik?

k7s5a2

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Maj 2009, 08:14:41 »
Polecałbym zmienić. 10-letnia opona może już nie zachowywać swoich właściwości.
Ja osobiście oponami się nie przejmuję ... Vector 4Seasons mi wystarczą.
Pewne tutaj zaraz powiecie, że samobójca itp. ale dla spokojnego kierowcy są wystarczające.

adams502

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Maj 2009, 10:22:56 »
Według producentów opon opona zachowuje swoje właściwości do 2, 3 lat od daty wyprodukowania (nie od momentu użytkowania!!!) więc powinno się opony wymieniać max co 3 lata. Ale ja osobiście nie znam nikogo kto by tego przestrzegał. Jeżeli nie chcesz raptownie uszczuplić budżetu to proponuję wybrać rozwiązanie ratalne i zainwestować w lepsze opony dla własnego bezpieczeństwa. 10 lat jak na oponę to trochę już za dużo.

mikas2000

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Czerwiec 2009, 15:39:14 »
Cytat: "sztygar"
Odkopuję temat bo mam, może i śmieszne pytanie, kontunujące wątek. Mianowicie czy rozmiar opony (czyli większy niż fabryczny 155/80R13) ma wpływ na prowadzenie pojazdu?

Czeka mnie wymiana opon letnich felg nie chce zmieniać
Jeżdżę
Lato 175/70/R13 Oryginalne koreanśkie Power Star Kumho - na mój gust dziadostwo troche wilgoci i sie fruwa do gwiazd jak sama nazwa wskazuje :-)
Zima 155/80/R13 Kleber

Wybieram sie do Rumunii tam drogi sakramencko dziurawe u nas takich nie spotkasz :-(
Zastanawaim się nad zakupem 165/80/R13 opony których średnica zewnętrzna o 19 mm wieksza. Pod nadkole spoko wejdą
Tak sobie wymyśliłem że koła lagodniej, swobodniej będzie pokonywac nierówności.
Czy ktoś jeździ na takich. Jakie mogą być nieprzewidziane negatywne skutki takiej zamiany.
Może nie ma co kombinować. Jak i tak róznicy nie bedzie.

Nie zmieniając wielkości jakiego producenta i typ opony 175/70/R13 radzicie zakupić w przedziale cenowym 150 -170 PLN.

Moje dawne doświadczenie na Hyundai Pony .
Navigator znośnie,
Impulser slizgał sie
Pirelli P3000 OK szybko sie zuzywały ale trzymały mocno
Może zaproponujecie ciekawsza propozycję niz Pirelli P3000
Z góry dziekuję za ciekawe opinie

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Czerwiec 2009, 16:23:12 »
Opona się zużywa ponieważ:
a) ściera się bieżnik
b) guma twardnieje - na skutek przebiegu/temperatury/nacisku
c) leci oplot.

Dlatego ja bym założył 10 letnie opony z zapasu które nie były eksploatowane.