Autor Wątek: jakie opony :)  (Przeczytany 12760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

81wilku

• Gość
jakie opony :)
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Listopad 2008, 09:50:17 »
Ja mam pytanko takie. Mam dwie zimówki, założyć je na przód czy na tył? Narazie nie mam hajsu na drugi komplet:(

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Listopad 2008, 11:11:23 »
Witam. Z racji napędu na przednią oś w Accencie ( większości Hyundai'ów - poza serią Genesis ) oraz w głównej mierze tejże osi odpowiedzialnej za skuteczność hamowania, osobiście zamontował bym opony zimowe na przód. Musisz się jednak liczyć z tym, że podczas dłuższego hamowania na śliskiej nawierzchni zarzuci Ci tyłem za każdym razem ( przy pozostawieniu ich na letnich gumach ). ;/ Pozdrawiam Igor.
P.S.
To jest jubileuszowy 500 post popełniony na forum HFP. :mrgreen:

Witek

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Listopad 2008, 15:42:22 »
U mnie w Atosie taki system funkcjonował przez parę lat i jako, że mieszkam w górach występowało bardzo często zjawisko nadsterowności. Oczywiście powinno się zakładać na koła napędowe, ale proponuje jak najszybszy zakup opon także na tył.

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Marzec 2009, 23:16:00 »
witajcie. nadchodzi czas wiosny i wypada zmienić opony na letnie. poradźcie mi: teraz mam zimowe 13 175/70 a w garazu leżą letnie 14 175/70. czy moge je załozyc do mojego accencika a jeśli nie to dlaczego. wiem że to nie jest rozmiar zastępczy do tego auta ale innych nie mama. pozdrawiam.

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Kwiecień 2009, 00:26:11 »
Rozmiar 13" i 14" określa wewnętrzny rozmiar opony ale równocześnie średnicę felgi.
Nie da się zamontować opony 14" na feldze 13" bo spadnie.
Poza tym opona 175/70R13 ma inną średnicę zewnętrzną niż 175/70R14. Jest większa o prawie 3cm więc było by ryzyko obcierania o nadkola. Więc nawet jakbyś znalazł odpowiednie felgi czyli 14" to i tak nici z montażu tych opon u Ciebie. Przykro mi.
Przy okazji polecam kalkulator:
http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator,-,dobor,rozmiaru,opon,204.html

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Kwiecień 2009, 19:37:20 »
w tym sęk że poprzedni właściciel właśnie jexdził na tych 14. widocznie dało się je upchnąć. oglądałem je i żadnych widocznych miejsc po obtarciach nie ma. chodzi mi o zachowanie auta na drodze czy nie bedzie np. pływał na tych oponkach.
bede musiał zaryzykaowac z załozeniem ponieważ dzisiaj jakiś idiota skasował mi 2 drzwi po stronie kierowcy. szykują sie wydatkimiał baran hak i to dało piekny efekt pozginania. no cóż ide sie urzerać z rzeczoznawca:_)))))

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Kwiecień 2009, 20:40:45 »
Opony 14" na felgach 13" ???
Proszę o opinie innych użytkowników na ten temat bo to bardzo ciekawe w sumie. Wg. mnie opony by spadły bo to jest aż 2.54cm różnicy w średnicy felgi. Hmmm....

weldon

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Kwiecień 2009, 08:28:31 »
Niby tylko 1,25 cm na rancie. może chwycić.

A może ma felgi czternastki, na które ktoś upchał zimowe opony trzynastki? ;-)
To by się chyba dało. Sprawdź średnicę felgi. Może to zimówki są niedopasowane?

pzdr

Cendra

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Kwiecień 2009, 11:21:29 »
Cytat: "weldon"
Niby tylko 1,25 cm na rancie. może chwycić.

A może ma felgi czternastki, na które ktoś upchał zimowe opony trzynastki? ;-)
To by się chyba dało. Sprawdź średnicę felgi. Może to zimówki są niedopasowane?

pzdr

chyba to żart, ta Twoja wypowiedź :?:

Kolego napisz jakie masz obecnie opony i felgi :roll:

weldon

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Kwiecień 2009, 13:54:30 »
>> chyba to żart, ta Twoja wypowiedź :?:<<

Zaraz żart.
Z poprzednich wypowiedzi wynika, że chris.fm ma opony 13 i 14".
Mało tego, poprzedni właściciel potrafił i jedne i drugie upchać na istniejących felgach.
Sugeruję tylko sprawdzenie rozmiaru felgi, o czym aktualnie nie mamy pojęcia,
a co pomogłoby w wysnuciu właściwych wniosków, które z tych opon zostały dobrane niewłaściwie i dać chrisowi bezpieczną podpowiedź.
Można sprawdzić opisy na tabliczce z ciśnieniami, ale tam, zazwyczaj, dopasowują ciśnienie do opony, a nie piszą jaka powinna być.

Ja w tym kraju już trochę żyję, więc skłonny jestem przyjąć, że "Polak potrafi ..."

pzdr

Cendra

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Kwiecień 2009, 14:53:41 »
nie chce mi się wierzyć, że ktoś naciągał 13'' na felgi 14''... taki wulkanizator to idiota :shock:

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Kwiecień 2009, 22:09:52 »
sorki dla wszystkich za niewłaściwe sformułowanie mojej odpowiedzi. prawidłowo i w skrócie.
Zimowe mam: 175/70R13 opony +felgi
Letnie 175/70R14. opony + felgi
opony z felgami 14 mieszczą się w nadkolu nic nie obciera tylko wulkanizator mi powiedzial że 14 które mam to nie za bardzo zamiennik do tego auta. Faktycznie na tych 14 z letnimi (dębica:_))) autko troche pływa i jest podatne na podmuchy na przy mijaniu cięzarówy na A4. Na zimowych 13 tego problemu nie mam. Pozdrawiam i jeszcze raz sorki.

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Kwiecień 2009, 22:36:53 »
Teraz wszystko jasne. Myslę, żep owodem nie jest tutaj akurat 13" czy 14" bo to nie ma znaczenia.
Ma znaczenie to, że opony są 175/70R13 i 175/70R14 a dokladnie roznica miedzy nimi.
Chodzi o to, że ten samochód na oponach letnich jest wyższy o połowę różnicy wysokości opony czyli o jakieś 15mm. Wiem, że to niby nic ale jak jak niektórzy jarają się, że obniżyli wózek o 40mm to myślę, że w drugą stronę też te różnice będą tylko mniej radosne :D
A po drugie to Dębica. To też może wpływać negatywnie na trzymanie się drogi.
I ostatnia rzecz - nie masz za słabo napompowanych opon? Warto to sprawdzić.

chris.fm

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 07 Kwiecień 2009, 07:35:39 »
Witajcie. Wczoraj dokonałem zakupu. Po doradzeniu przez wulkanizatora założyłem DAYTON 185/60 r14. Te spisuję się o niebo lepiej niż poprzednie. Wszystko ładnie weszło, nigdzie nie uciska. Oponki podobno dobre. po\drawiam

sztygar

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Kwiecień 2009, 08:23:35 »
Odkopuję temat bo mam, może i śmieszne pytanie, kontunujące wątek. Mianowicie czy rozmiar opony (czyli większy niż fabryczny 155/80R13) ma wpływ na prowadzenie pojazdu?