Witam
Przeczytałem wszystko co się dało na forum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na swoje pytania.
Zakupiłem ostatnio i30 rocznik 2013 z benzynowym silnikiem 1.4 16v DOHC samochód fajny ale jest jedna rzecz, która strasznie mnie irytuje mianowicie otwieranie auta. Posiadam dwa klucze ale są to zwykłe klucze nie składane bez sterowania centralnym zamkiem. Przeczytałem że za sterowanie centralnym fabrycznie odpowiada moduł komfortu zwany w Hyundaiu BCM, który jest usytuowany w i30 za panelem radia/wyjścia AUX.
Nie rozbierałem tego jeszcze wolę wcześniej zapytać tutaj na forum, czy jest możliwość że pomimo tego że nie posiadam do swojego auta kluczy typu scyzoryk to samochód jest wyposażony w moduł BCM z anteną i odbiornikiem do sterowania centralnym z oryginalnych pilotów ? Na aukcjach na znanym portalu aukcyjnym jest masa ogłoszeń sprzedaży modułów BCM które posiadają antenę i chyba nie znalazłem takiego który by anteny nie miał więc stąd moje przypuszczenia że nie trzeba grzebać w aucie tylko kupić nowy klucz i zakodować go ? Natrafiłem też dzięki forum na stronę
http://epc.japancars.ru/hyundai/ na której można sprawdzić po numerze VIN co siedzi w aucie i w moim znalazłem takie interesujące mnie z punktu widzenia tego tematu rzeczy.
9541A1 BODY CONTROL MODULE - BCM(ETACS)
9542A1 IMMOBILIZER
9545A3 FREQUENCY-SMART KEY - GENERAL
czy to przypadkiem nie oznacza że auto jest przygotowane do zaprogramowania oryginalnych kluczy (scyzoryków) ? a jedynie w moim przypadku ich brak wynika z oszczędności przy kupowaniu auta ? (auto jeździło 2 lata we flocie dużej firmy)
mój VIN: TMAD251AAEJ105989
z góry dziękuję za pomoc