Autor Wątek: [i30 GD] Zamiana zwykłego kluczyka na scyzoryk  (Przeczytany 17541 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

leszekg

• Gość
[i30 GD] Zamiana zwykłego kluczyka na scyzoryk
« dnia: 30 Sierpień 2015, 12:47:11 »
Witam

Przeczytałem wszystko co się dało na forum ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na swoje pytania.

Zakupiłem ostatnio i30 rocznik 2013 z benzynowym silnikiem 1.4 16v DOHC samochód fajny ale jest jedna rzecz, która strasznie mnie irytuje mianowicie otwieranie auta. Posiadam dwa klucze ale są to zwykłe klucze nie składane bez sterowania centralnym zamkiem. Przeczytałem że za sterowanie centralnym fabrycznie odpowiada moduł komfortu zwany w Hyundaiu BCM, który jest usytuowany w i30 za panelem radia/wyjścia AUX.

Nie rozbierałem tego jeszcze wolę wcześniej zapytać tutaj na forum, czy jest możliwość że pomimo tego że nie posiadam do swojego auta kluczy typu scyzoryk to samochód jest wyposażony w moduł BCM z anteną i odbiornikiem do sterowania centralnym z oryginalnych pilotów ? Na aukcjach na znanym portalu aukcyjnym jest masa ogłoszeń sprzedaży modułów BCM które posiadają antenę i chyba nie znalazłem takiego który by anteny nie miał więc stąd moje przypuszczenia że nie trzeba grzebać w aucie tylko kupić nowy klucz i zakodować go ? Natrafiłem też dzięki forum na stronę http://epc.japancars.ru/hyundai/ na której można sprawdzić po numerze VIN co siedzi w aucie i w moim znalazłem takie interesujące mnie z punktu widzenia tego tematu rzeczy.
9541A1   BODY CONTROL MODULE - BCM(ETACS)
9542A1   IMMOBILIZER
9545A3   FREQUENCY-SMART KEY - GENERAL

czy to przypadkiem nie oznacza że auto jest przygotowane do zaprogramowania oryginalnych kluczy (scyzoryków) ? a jedynie w moim przypadku ich brak wynika z oszczędności przy kupowaniu auta ? (auto jeździło 2 lata we flocie dużej firmy)

mój VIN: TMAD251AAEJ105989

z góry dziękuję za pomoc

Arek103

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Sierpień 2015, 16:40:25 »
Również che dołożyć kluczyk ze zdalnym sterowaniem, mam wersję clasic z 2012 roku, ze zwykłymi kluczykami. Pytałem kiedyś u gościa, który dorabia takie kluczyki, koszt ok 300 zł ale oczywiście misi być moduł z odbiornikiem, ale nie potrafił mi powiedzieć czy wszystkie moduły w hyundaiach są z odbiornikami czy nie. Także chętnie dowiem się czegoś w tym temacie.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Sierpień 2015, 20:25:37 »
Leszekg dodaj tag tematu wg poniższej instrukcji.

Trzeba kliknąć po prawej stronie postu na „EDYTUJ” i następnie:

leszekg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Sierpień 2015, 20:57:35 »
@kosmos2011 zrobione

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Wrzesień 2015, 19:32:47 »
Więc tak modele bez fabrycznego centralnego zamka z pilota i z mają takie samo oprzyrządowanie w drzwiach.

W modelach po 2012 BCM nie steruje bezpośrednio zamkiem tylko podaje sygnał z pilota do modułu IPS który jest w pudełku razem z bezpiecznikami.

BCM wymagałby wymiany co prawdopodobnie pociąga za sobą wymianę kluczyków, zamków, ECU immo.

Najprostsze rozwiązanie to kupić moduł centralnego zamka z pilotami i wpiąć do istniejącej instalacji.

Arek103

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Listopad 2015, 06:51:18 »
Chyba zdecyduję się na uniwersalny sterownik, pytanie tylko gdzie najlepiej będzie się wpiąć w instalację?

[ Dodano: 2015-11-13, 18:47 ]
Jak miernikiem lub żarówką znaleźć przewody sterujące centralnym zamkiem? po podaniu impuls masy na taki przewód pojawia się na nim napięcie a na drugim zanika? i na odwrót?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopad 2015, 22:28:01 »
Połączenia należy dokonać tam gdzie pojawia się sygnał po przekręceniu kluczyka w zamku (do wyboru zamek kierowcy lub przedni drzwi pasażera)

Schemat podłączenia sterowania zamków drzwi w GD.

Tłumaczenie na angielski na przykładzie Elantra MD.

Miejsce gdzie znajduje się złącze I/P-C w którym znajdują się przewody od zamykania i otwarcia zamków.

Rozmieszczenie pinów w złączu I/P-C.

Arek103

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Listopad 2015, 19:39:16 »
Czyli mogę wpiąć się w te kabelki zamykanie/odmykanie we wtyczce I/P-c? Czy sterowanie jest impulsem masy?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopad 2015, 20:21:20 »

Arek103

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Listopad 2015, 22:03:08 »
Kosmos piwko dla Ciebie, bardzo jasno to przedstawiłeś, wielkie dzięki. Może polecasz jakiś konkretny model sterownika? Czy brać pierwszy lepszy?

Konrad91

• Gość
[i30 FD] Wymiana kluczyka na scyzoryk
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Marzec 2016, 22:10:16 »
Cześć,
Nie wiem czy już taki temat się kiedyś pojawił, ale jeśli by tak było to sorry za dublowanie.

Czy istnieje możliwość zamiany zwykłego kluczyka na klucz typu scyzoryk z otwieraniem centralnego zamka z pilota?
Bardzo bym chciał, aby taki kluczyk był oryginalny (jeśli to w ogóle wykonalne).
Dzwoniłem jakiś czas temu do serwisu Korea Motors w Krakowie, ale tam mnie poinformowano, że nie ma takiej możliwości i mogą dać dodatkowy pilocik za 450zł.

Z góry dzięki za informację i pomoc:)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marzec 2016, 22:25:46 »
Na górnej belce menu forum jest opcja szukaj wpisujesz scyzoryk i ta dammmm.

Centralny zamek masz na pilota czy przez przekręcenie kluczyka w zamku?

Konrad91

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marzec 2016, 07:23:49 »
Ja mam zwykły kluczyk, który muszę przekręcać z zamku w drzwiach

Arek103

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Kwiecień 2016, 22:14:23 »
Cytat: "kosmos2011"
Obrazek

kosmos2011 gdzie najlepiej wpiąć się w kierunkowskazy uniwersalnym sterownikiem? podłączyłem centralny zamek pomijając je, ale teraz widzę, że jednak by się przydały, ponieważ czasem nie wiem czy otworzyłem czy zamknąłem samochód. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Offline beniaminpl

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Październik 2019, 11:16:56 »
Witam. Tutaj jest przedstawione aby wpiac sie w przewod 16 i 23. Na innych forach jest to 6 i 23. Ktory jest prawidlowy? Czy uzywamy tylko sterowania masa z uniwersalnego zamka czy dokladamy jeszcze przekaznik jak to pokazuja np na innych forach. Nizej przestawiam schemat wg elektrody.