Autor Wątek: Accent 1995-problemy z odpalaniem  (Przeczytany 10536 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mariusz1209

• Gość
Accent 1995-problemy z odpalaniem
« dnia: 13 Sierpień 2008, 15:40:06 »
Witam.
Panowie od pewnego czasu mam problemy z odpaleniem mojego Accenta.
Problemy pojawiają się niezależnie czy odpalam z rana,na ciepłym silniku,zimnym silniku.
Silnik kręci ale nie może załapać :)
Wymieniłem przewody WN,świece,rozrusznik i akumulator słychać że kręcą.Jak nie chce odpalić to odczekuję chwilę:10-15minut i załapuje.
Pozdrawiam
Mariusz

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Sierpień 2008, 16:57:37 »
Witam. Ja miałem podobną przypadłość w Accencie i wymiana kostki przełaczającej za metalowym elementem stacyjki pomogła celująco bez ruszania wszystkich tych elementów, które wymieniłeś. U mnie może było prościej to zdiagnozować z uwagi na nieduży przebieg samochodu mimo swojego wieku i ogólnie dobrego stanu technicznego (samochód był garażowany). Pozdrawiam Igor.

Mariusz1209

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sierpień 2008, 18:05:27 »
Witam.
Sorki IgoReCzeK ale gdzie znajduje się ta kostka - pod kierownicą gdzie jest mały makaron kabelków :)
Pozdrawiam

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sierpień 2008, 19:25:50 »
Witam. Po zdjęciu obudowy kolumny kierowniczej widać metalową część stacyjki, do której wkłada się kluczyk, a za nią (przykręcone na śrubie) znajduje się przedłużenie metalowego korpusu plasykową kostką. Z tej kostki wychodzą 3 pary przewodów elektrycznych i to jest właśnie ten element. Nie polecam go naprawiać, najlepiej wymienić na nowy (koszt to jakieś 30-40 PLN). W środku znajdują się blaszane krzywki stanowiące włącznik-wyłacznik i odpowiedzialne są za podawanie napięcia na zapłon, rozrusznik i coś tam jeszcze - chyba pozostała część elektroniki potrzebna do pracy samochodu podczas jazdy. Po wielokrotnym użyciu przez kilka lat wycierają się i nie kontaktują, stąd mogą się brać między innymi takie problemy z odpaleniem samochodu o jakich wspominałeś wcześniej. Pozdrawiam Igor.

Mariusz1209

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sierpień 2008, 19:43:48 »
Witam.
Dzieki.W sobote po powrocie biorę się do roboty.
Pozdrawiam

ps.Czy kostkę kupowałeś w ASO ??

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Sierpień 2008, 21:49:09 »
Witam ponownie. Kostka była wymieniana przez zaprzyjaźniony nieautoryzowany autoserwis w Częstochowie, ale była oryginalna, bo byłem obecny podczas usuwania usterki i widziałem oba (stary i nowy) podzespoły, tak więc trzeba będzie zamówić ją najpewniej w ASO. Pozdrawiam Igor.

krawiol

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopad 2008, 19:35:16 »
odsiwżę troszkę temat ponieważ dziś mój accencik(95 rok, 1,3 12V 55 kw) nie odpalił. Pomyślałem aku bo kontrolki sie bardzo delikatnie świeciły ale odpalenie za pomoca kabli nic nie dało. słychać jakby rozrusznik się nie zazębiał bo niby coś tam kręci ale silnikiem nie rusza. sprawa dziwna o tyle, że aku i (chyba) rozrusznik padł by w jednym czasie, czy istnieje możliwość, że zrobiło się jakieś zwarcie w rozruszniki bo sie np zawiesił i wyładował mi przez noc akumulator? dodam, że wcześniej nie było żadnych objawów takiej niespodzianki, samochodzik palił "od kluczyka". Czekam na Wasze rady z nadzieją na szybkie odpalenia autka.

on86

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopad 2008, 19:54:58 »
Witam, mój znajomy tak miał w Ford Mondeo 2.0 115km 1993r. Wjechał w kałużę i zalało mu rozrusznik. Na drugi dzień nie chciał odpalić. Kontrolki nie świeciły się tylko "jarzyły", a rozrusznik nie kręcił no i odpalenie przez kable nic nie dało. Chciał kupować nowy rozrusznik, ale co się okazało, zaleciłem mu żeby po 12 godzinnym ładowaniu akumulatora włożył go i spróbował jeszcze raz odpalić. Efekt był taki, że odpalił od pierwszego zakręcenia rozrusznikiem i hula do dziś. POWÓD: Rozładowany do końca akumulator przez jakieś zwarcie na rozruszniku.

krawiol

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopad 2008, 21:39:26 »
Kurcze tylko, że wczoraj nie padało ale sprobuje nic to nie kosztuje.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopad 2008, 22:52:30 »
Witam. Po naładowaniu akumulatora zapnij go przez amperomierz ( urządzenie włącza się w szereg obwodu elektrycznego, dlatego musi mieć skalę przynajmniej do 20-30 amperów by go nie spalić w przypadku jakiegoś zwarcia w instalacji, cęgowe amperomierze w tym przypadku się nie sprawdzą ) i zobacz jaki prąd przez niego płynie, jeśli będzie to kilka - kilkanaście amperów, to rozłącz kostkę przy rozruszniku ( odłączając uprzednio zasilanie od akumulatora ) i sprawdź ponownie wskazania amperomierza, jeśli wartości wskazywane spadną, to znaczy, że rozrusznik, ale wówczas jeszcze bym nie spisywał go na straty, czasem w styki może nabić się coś co przewodzi prąd elektryczny i przeczyszczenie w zupełności wystarcza, albo izolacja przewodów się z jakiejś przyczyny przetarła i może dotykać do „masy”. Pozdrawiam Igor.
P.S.
Jeśli wskazania amperomierza będą oscylowały w granicach 0,1 – 0,4 A to wszystko jest OK i przyczyny trzeba będzie szukać gdzie indziej.

krawiol

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Listopad 2008, 15:58:53 »
IgoReCzeK dzięki sprawdzę napewno ale wczroaj wieczorem pożyczyłwm miernik i prostownik przed podłączeniem prostownika sprawdzilem miernikiem wskazania o dziwo wskazywały 12.68 V na aku który zakfalifikowałem jako rozładowany więc aku jednak nie padł tylko skąd żarzące się kontrolki przy próbie odpalenia!?
P.S. w jaki obwód podpiąć ten amperomierz? pomiędzy aku i rozrusznik?

krawiol

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Grudzień 2008, 19:05:11 »
on86, Twoja rada/informacja pomogła accent jeżdził bez problemu, więc myślę jednostkowy wypadek. niestety sprawa sie przypomniała w sobotę i znów prostownik i aku do domu, na drugi dzień do dziś "landryna" pali bez problemów. Jutro wyszarpuje rozrusznik i jadę do specjalistów niech sprawdzają. Jak wygląda sprawa z demontażem tego ustrojstwa? mam się szykować na jakiś koreańskie niespodzianki plus niespodzianki którch nawet koreańczycy nie przewidzieli (wiadomo autko ma juz prawie 14 lat) ;). Pozdrawiam

kml

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Grudzień 2008, 20:20:58 »
krawiol, a masz kanał do wyjęcia rozrusznika? Czy to możliwe ze da sie go wyjać bez kanału??

krawiol

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Grudzień 2008, 12:25:40 »
kanał mam rozrusznik zlokalizowałem, ale dostęp do niego jest tak lipny, że sobie narazie odpusciłem. Ciężko mi dojść rękom do śruby (znalazłem tylko jedną, wydaję mi się, że powinien się trzymać jeszcze na jednej) a co dopiero gdy ta bedzie trzymać klucz. Może ktoś z Was przerabiał już wyciąganie tego i ma jakieś patenty bez demontażu połowy zawartości komory silnika!?

kml

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Grudzień 2008, 20:34:34 »
krawiol, poppytaj mechaniora, oni tego robią tyle że po ciemku to wyjmują i jak dobrze poszukasz to koszt też nie powienien być jakiś mega drastyczny :) No chyba, że wolisz siedzieć pół dnia pod samochodem :D