Autor Wątek: Accent 1995-problemy z odpalaniem  (Przeczytany 10497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BartBartez

• Gość
Accent 1995-problemy z odpalaniem
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Luty 2009, 10:17:07 »
Cytat: "BLOONDYN"
BartBartez - czujnik Halla jest jednym z trzech rodzajów czujnika położenia wału a nie istnieje osobno jako - nie wiadomo co. :-P

Czujnikiem Halla przyjęło się nazywać czujnik położenia wałka rozrządu zamontowany wewnątrz aparatu zapłonowego(przynajmniej w moich okolicach). Czujnik położenia wału to inna historia.

I tak np. Scoupe ma czujnik Halla(w aparacie zapłonowym) oraz czujnik położenia wału korbowego w bloku(zbiera sygnał z koła zamachowego)

Natomiast Accent 1.5 ma czujnik położenia wału korbowego w bloku(zbiera sygnał z koła zamachowego) oraz czujnik położenia wałka rozrządu (budową identyczny z czujnikiem położenia wału korbowego) - tak samo ma również Coupe.

Chyba nasze różnice zdań wynikają z innego nazewnictwa poszczególnych elementów...

"Mój" czujnik Halla klik

czinuk

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Luty 2009, 22:54:11 »
czy jest ktos na forum kto wie dokladnie gdzie znajduje sie ten czujnik polozenia walu?? ile do niego idzie kabelkow?? i jakie trudnosci mozna napotkac przy wymianie?? badz jakie narzedzia sie zaopatrzyc przed przystapieniem do tej czynnosci??

dzieki pozdrawiam 8-)

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Luty 2009, 10:13:44 »
Myślę, że będzie w tym samym miejscu co w silniku 1.5 - czyli z przodu bloku silnika blisko skrzyni. Kabelek idzie jeden dwużyłowy. Kluczyk 10mm najlepiej nasadka.
Wygląda on mniej więcej tak http://motomaximus.pl/images/20070309194913.jpeg

czinuk

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Marzec 2009, 22:02:12 »
siemka tak wiec przyczyna dolegliwosci mojego autka btl wlasnie czujnik polozenia walu korbowego, wymienilem go 2tyg temu, autko odpala bez problemow za kazdym razem, wymienialem ten czujnik jakies 2h, pozdrawiam :mrgreen: :>

Kris_DG

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 10 Marzec 2009, 09:32:29 »
Ile dałes za czujnik??

maciej

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Marzec 2009, 14:02:40 »
Wlasnie ile dales kaski za czujnik i jeszcze jakbys mi mogl zdjecie podeslac gdzie on jest umieszczony i jak go wymieniales - jakis tam krotki opis narzedzie dostep co trzeba zdemontowac itp.

bolthorn

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Maj 2009, 08:07:47 »
Witam. Mam pytanko o pompę paliwa. Parę tematów sprawdziłem ale chciałbym mieć pewność. Jechałem ostatnio i na trasie mi zgasł silnik, po dotoczeniu się na pobocze za którymś razem odpalił i pojechał normalnie. Na następny dzień już nie odpalił (to było wczoraj), musiałem po kumpla dzwonić żeby do pracy mnie zawiózł. Dzisiaj od rana sprawdzałem wszystko po kolei ale nie słyszałem pompy paliwa. Spróbowałem odpalić innym kluczykiem i nic. Nie wyskoczyła żadna kontrolka poza tymi co zawsze przy przekręcaniu kluczyka. Co do immo to nawet nie wiem czy jest i czy działa. Po odłączeniu akumulatora na chwilę, po ponownym podłączeniu pompa zaczęła chodzić i odpala. No i teraz tak, czy to będzie kostka od stacyjki (wolałbym to :)) czy immo ? Nie chciałbym żeby mi znowu zgasł na trasie bo już może nie odpalić.

Byłem właśnie sprawdzić czy odpali. Był cały czas podłączony akumulator. No i nic nie chodziła pompa paliwa. Dopiero za 3 może 4 razem zaczęła chodzić pompa i odpalił. Parę razy zgasiłem i zapalałem i znowu normalnie odpalał.

Cien

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 05 Maj 2009, 13:29:46 »
@bolthorn - mam wrazenie ze to jednak bedzie pompa paliwa. Ale bedziesz musial na krotko sie do niej podlaczyc - aby wyeliminowac kable.

bolthorn

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 06 Maj 2009, 09:03:03 »
W takim razie postaram się podłączyć i sprawdzić.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 06 Maj 2009, 22:41:38 »
Witam,
z tego co czytam ten temat mam chyba podobny problem.
Mam nowe świece, nowe orginalne kable WN i mimo to czasem silnik na ciepło zapala za 2,3 razem. Dziś jak go wyłączyłem i chciałem za 5min odpalić ponownie wogóle nie odpalił.
Swiece były suche bez benzyny, iskry nie było a rozrusznik kręcił, wiec podejzenie padlo na imobilajzer. Kolega doradził mi żebym wsadził kluczyk drugą stroną do stacyjki...tak zrobiłem hultaj odpalił od kopa?
 Co wy na to, mieliście takie coś? Ponoć w Kijankach tez tak jest ze kluczyk mozna wsadzić w dwie strony do stacyjki ale tylko jedna jest poprawna dla imobilajzera....
Teraz zostaje popróbowac odpalać z kluczykiem w jednej pozycji i spradzić czy zawsze bedzie palił od kopa. Ta pozycja kluczyka "poprawna"dla imobilajzera jest z mała czarna kropeczka...wzasadzie nie widoczną wiec dziwi mnie to ze to może być przyczyna?
Jakieś sugestie Forumowicze?
Się okaże jak hultaj odpali jutro..
Pozdrawiam
kuba

kml

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 07 Maj 2009, 06:24:37 »
kubek, ja miałem podobną akcje i rozberałem plastik pod stacyjną, wyczyściłem styki i problem zniknał. Jak odpalasz to zwróc uwage czy Ci sie swieci lampka od immo.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 09 Maj 2009, 19:39:21 »
Witam. Ja miałem podobny problem z uruchamianiem samochodu przy Accencie I generacji i problem został rozwiązany poprzez wymianę kostki ze stykami znajdującej się za metalowym korpusem stacyjki - jedna krzywka nie kontaktowała i nie było podawane napięcie na układ zapłonowy ( po prostu wytarła się od użytkowania ). Pozdrawiam Igor.
P.S. Immobilizera nie miałem.

bolthorn

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 10 Maj 2009, 08:10:28 »
U mnie jak na razie odpala teraz na dotyk. Tylko wyczyściłem kostkę ale nawet wtedy kilka razy nie zaskakiwała pompa paliwa a teraz za każdym razem odpala bez problemu.

bolthorn

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 15 Maj 2009, 19:40:05 »
Więc jest tak że po podłączeniu pompy na krótko bez problemu odpala i nie gaśnie. Podłączyłem pompę tak że masę do śruby od pasów z tyłu a "+" do stacyjki tak że po przekręceniu w pozycję zapłonu pompa dostaje prąd i cały czas chodzi. Teraz jest ok jednak odwiedziny u elektryka i tak będą musiały być bo wolę żeby to fachowo było zrobione.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 19 Maj 2009, 15:49:00 »
kml,
 jakies dwa tygodnie wsadzam ten kluczyk do stacyjki w jednej pozycji i zawsze pali od kopa, na zimno czy ciepło...wiec u mnie to był ten śmieszny imobilajzer o którym w niemieckiej instrukcji nawet nic nie wspomnieli...no nic ważne że pali bez problemu:)
Podziękował:)