Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Olej do automatu
mmw:
Też nie bardzo rozumiem na co liczyłeś pytając o zagwarantowanie że zamiennik nie spowoduje problemów. Nikt Ci nie da takiej gwarancji nawet będąc w 100% pewny, że zamiennik jest odpowiedni. Tak jak pisał kolega wyżej, byłby to prosty sposób na sfinansowanie sobie naprawy skrzyni dla nieuczciwych ludzi. :) Nawet ASO nie da Ci żadnej gwarancji, że po wymienie skrzynia będzie chodziła długo i szczęśliwie. ;)
Nieprawdą jest również to, że oleju się nie wymienia. Olej do skrzyni powinno się wymieniać co 60-80 tys km niezależnie od typu skrzyni. To, że producent może nie zalecać tego, nie znaczy, że robi to słusznie. Oleje w skrzyniach automatycznych zużywają się tak jak olej silnikowy i inne oleje. Słynnym przykładem są skrzynie GMa montowane w BMW E39 530d. BMW nie zaleca wymiany oleju i po 170-180 tys km te skrzynie są do wyrzucenia. Oczywiście już jest to po gwarancji, więc BMW ma to w nosie. Te same skrzynie pracują w Oplach i innych autach koncernu GM i serwis zaleca wymianę oleju w tych skrzyniach co 60 tys km i dzięki temu śmiagają długo i bezawaryjnie. A to ciągle te same skrzynie zalane fabrycznie tym samym olejem.
Trzeba pamiętać, że trąbienie zawsze i wszędzie, że tylko olej z ASO to robota właśnie koncernów, bo to dla nich pieniądze. Propaganda i straszenie ludzi to podstawa sukcesu w wielu branżach.
Większość samochodów miałem z automatami, zawsze wymieniałem w nich olej, nigdy nie lałem oryginału z ASO i zero problemów.
koksik1977:
Witam ponownie na forum. Dzięki za liczne odpowiedzi na zadany temat. Mam do Was pytanko następującej treści - gdzie znajduje się korek wlewu oleju do automatycznej skrzyni biegów ( Santa Fe 2,0 CRDi 16V 4x4 )?
mmw:
http://ebookpp.com/f4/f4a51-pdf.html
Tutaj masz dużo ciekawej "literatury".
jaclwapl:
koksik1977, Lej przez bagnet ;-)
cząstek:
a gdzie znajduje się bagnet od skrzyni automatycznej (2.7 benz)
Nawigacja
[#] Następna strona