Autor Wątek: [ix20] Przeglądy w ix20  (Przeczytany 99144 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline irekmiecz

• Giełda
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Luty 2013, 10:57:19 »
W takiej formie mam zawsze przy sobie w telefonie by w razie potrzeby móc zacytować

Offline ph71

• Giełda
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Luty 2013, 12:21:44 »
W przypadku ix20 sprawa jest prosta.
Pierwsze rejestracje w Polsce były po cytowanym 1 stycznia 2010, zatem w normalnych warunkach albo tylko przednie światła do jazdy dziennej albo światła mijania w komplecie z pozycyjnymi z przodu i z tyłu bez świateł do jazdy dziennej.

irekmiecz; czyżbyś już jadąc na dziennych musiał organom kontrolnym tłumaczyć zawiłości naszego prawa w tym zakresie, że się zabezpieczyłeś  :mrgreen: ?

Offline irekmiecz

• Giełda
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #47 dnia: 11 Luty 2013, 13:53:40 »
"organom" nie , lecz słyszałem - czytałem i o takich przypadkach. Kilku kierowcom już tak, dawali mi sygnały że nie mam włączonych świateł a sąsiad (były instruktor jazdy) oskarżał mnie że jeżdżę z włączonymi światłami przeciwmgielnymi. Właśnie po tym oskarżeniu zadzwoniłem do salonu gdzie nabyłem auto z zapytaniem jak to jest z światłami do jazdy dziennej. Niestety uprzejmy pan nie umiał mi dokładnie wytłumaczyć lecz zapewniał że jest wszystko w porządku i mam się tym nie przejmować bo tą sprawę "organa" już znają i problemów nie będzie. Poszperałem w internecie i między innymi  znalazłem takie oto streszczenie (załącznik powyżej) z dość obszernego rozporządzenia które dałem rade przeczytać. Zasadniczo to dopiero po przeczytaniu tego streszczenia wydaje mi się że zrozumiałem owo rozporządzenie z zawiłościami języka prawniczego.

Offline ph71

• Giełda
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Luty 2013, 14:01:16 »
Z dawaniem znaków przez innych kierowców też się już spotkałem.
Gdyby światła do jazdy dziennej były umieszczone w głównym reflektorze jak zazwyczaj w innych autach a nie razem z przeciwmgłowymi, to pewnie inni by nie zwracali uwagi kierowcom ix20.

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #49 dnia: 11 Luty 2013, 18:27:16 »
Cytat: "ph71"
Cytat: "lukasz.zst"
Ja mam takie pytanie.
Jadąc na lampach dziennych nie pali sie tylne  oświetlenie. Wiele osób montuje lampy led philipsa ,lub fabryczne i jeżdżą w nocy na leadach i lampach zwykłych czy to jest z godnie z prawem, ponieważ chce tak zrobić żeby lampy do jazdy dziennej w ix20 tez paliły sie w nocy

To jest niezgodne z prawem. Używanie świateł mijania wyklucza równoczesne używanie świateł do jazdy dziennej.

W hyundaiu  i30 nowym  ( moja sistra ma nowego i palą sie Ledy do jazdy dziennej w nocy na zwykłych światłach, i umieszczone są na dole samochodu ) w kia jest to samo, bmw,audi,mercedes,fiat itd

lagren

• Gość
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #50 dnia: 11 Kwiecień 2013, 00:07:05 »
I jestem po pierwszym przeglądzie.

1.6 125KM Beznzyna
Autokopex Mysłowice, obsługa miła, rzeczowa - polecam.

Wszystkie materiały serwisu.
Koszt 793zł brutto bez kilku złotych (na olej i odgrzybianie rabat z własnej woli).

Zrobiono:
- Wymiana oleju na Helixa 5w30 (na życzenie, norma to 5W40)
- Wymiana uszczelki korka miski oleju
- Wymiana filtru oleju
- Wymiana filtru klimatyzacji (na życzenie)
- Odgrzybianie układu klimatyzacji (na życzenie)
- Zdjęcie kół, czyszczenie hamulców (na życzenie)
- Regulacja maski (przód) (na życzenie)
- Naprawa zaczepu osłony przedniego koła (na życzenie)
- Naprawa uszczelki szyby bocznej (na życzenie)
- Dokładnie umyte auto
- Podpięcie pod komputer - test (bez aktualizacji)
- Sprawdzenie stanu powłoki lakierniczej
- Naprawa hamulca ręcznego (prowadnice chyba)

Odnośnie Naprawa hamulca ręcznego (prowadnice chyba) - nie miałem problemów z ham. ręcznym. Pan przy odbiorze poinformował, że jest mała akcja, wymieniają "coś ... chyba jakieś prowadnice" - zrobili proforma. Jeśli ktoś ma problemy z ręcznym - pytać w serwisie.

Koszta powinny wynosić około max 570zl z materiałami serwisu, reszta (filtr klimy, odbrzybianie etc) na życzenie. Z własnym olejem - poniżej 400zł.

Rozmawiałem telefonicznie z serwisem z Dąbrowy Górniczej (mieszkam 500m dalej) - koszt 500-700zł w zależności od stanu filtru powietrza i klimy.

pozdrawiam

sense

• Gość
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #51 dnia: 11 Kwiecień 2013, 07:21:35 »
Cytat: "lagren"

A czemu zmieniłeś na 5W30, szczególnie przed sezonem letnim?

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #52 dnia: 11 Kwiecień 2013, 12:14:52 »
Musiał bym klnąc ktoś wydrukował fakturę za serwis  która wsadziłem na forum ( właśnie usunąłem to ) i wykorzystywał ja w serwis w Mysłowicach.
Dziś dostane nazwisko tej osoby i kieruje sprawę do odpowiednich władz.

Auta jeszcze mego nie mam , chciałem wkleić wszytko co będę mieć ale w takiej sytuacji niema sensu to robić

beazee

• Gość
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #53 dnia: 11 Kwiecień 2013, 16:58:52 »
lukasz.zst, sam pozwoliłeś na jej wykorzystanie w ten sposób nie zasłaniając choćby nazwy serwisu... a że ktoś posunał się aż do drukowania czyichś faktur to już inna bajka.

Zamierzasz pozwać daną osobę z powództwa cywilnego? I z jakiego artykułu?

[ Dodano: 2013-04-11, 16:02 ]
Cytat: "sense"

że bardziej rzadki i obniży spalanie?

rekin323

• Gość
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #54 dnia: 11 Kwiecień 2013, 17:34:17 »
Do wszystkich klubowiczów i posiadaczy w tym lukasz.zst

Myślę ze powyższa zasada umieszczania rachunków kopii pozycji bez danych osobowych za serwis naszych aut to JEDYNY SPOSÓB NA NIEUCZCIWE SERWISY dobrze wszyscy wiemy ze w roku2012/2013 sieć dealerska została przebudowana i w kolejnych latach szykuję się podobna rewolucja wiec nadal są nieuczciwe serwisy nawet w ASO i jak mam być uczciwy lojalnym wobec Hyundaia  a mamy Gwarancje na 5lat do 2017.
Mowie I TAK I NIE dealerom którzy zawyżają rachunki klientom którzy przyjechali z własnym olejem dopisując zawsze na fakturze 1opakowanie zmywacza za 19-23zł to niech zwrócą bo nawet  czyszcząc 4 tarcze całego nie zużyjesz. :shock:

A grzechów głównych jest więcej 7, ja przytoczyłem jeden.

Naprawdę tylko jak postaramy wymieniać trafne i te mniej spostrzeżenia to możemy być zadowoleni z naszych aut i w końcu albo na 1-szym miejscu z obsługi Aso. ( w tym te nie komfortowe zawieszenie !!!) za tydzień opony letnie+15stopni na zewnątrz a dalej jak stuka puka to ostatni dzwonek do 40.000km aby coś poprawić!!!!

Pozdrawiam

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #55 dnia: 11 Kwiecień 2013, 20:05:58 »
Bez aluzji osobowych.....
Panowie - język polski nie jest aż tak trudny. Starajmy się pisać z zachowaniem podstawowych wymogów składni językowej. Zarówno piszący przekaże dokładnie to co zamierzał, a czytającemu będzie łatwiej zrozumieć intencje piszącego.

sense

• Gość
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Kwiecień 2013, 21:07:57 »
Cytat: "beazee"

...i że gorsze właściwości smarujące w wysokich temperaturach?

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Kwiecień 2013, 21:08:49 »
Cytat: "lagren"

No właśnie, dlaczego? Chodzi o nadzieję na ,mniejsze spalanie?
A powiedźcie Panowie, czy warto wymienić olej w nówce po 2 tyś km, jak to mi radzono w salonie? Spalanie też może wtedy spaść spaść? Macie jakieś w tym względzie doświadczenia?A potem po ilu km trzeba znowu wymienić? Po roku od tej wymiany lub po 10 tyś km. od tej wymiany?

Offline kosmos2011

• Giełda
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Kwiecień 2013, 21:46:00 »
Cytat: "beazee"

lagren

• Gość
[ix20] Przeglądy w ix20
« Odpowiedź #59 dnia: 12 Kwiecień 2013, 08:27:39 »
Cytat: "lukasz.zst"
Musiał bym klnąc ktoś wydrukował fakturę za serwis  która wsadziłem na forum ( właśnie usunąłem to ) i wykorzystywał ja w serwis w Mysłowicach.
Dziś dostane nazwisko tej osoby i kieruje sprawę do odpowiednich władz.

Mogę podesłać na pw moje dane.

Ustalając przez telefon termin przeglądu padła kwota 600zł brutto. Wydrukowałem, pokazałem, czy aby nie zaszła pomyłka (to samo auto) - twój 440zł. Wytłumaczył skąd kwoty i wszystko OK (mogłem zrobić ten przegląd za około 500zł, zrobiłem za 800zł - nie chodziło o pieniądze, tylko o to, czy pracownik nie pomylił wyceny).

Twoja FV Łukaszu jest bliska nieczytelności (z racji rozdzielczości), nie posługiwałem się nią jako jej właściciel.

Mógłbym wstawić swoją FV, wolałem napisać dokładnie co zrobiono i ile wyszło. Informacja dla czytających, nie dla mnie (btw możecie z niej korzystać do woli).

PS. Teraz to ja mam ochotę pojechać do serwisu i porozmawiać z konkretną osobą - zapewne z notorycznie brakującego czasu tego nie zrobię.

Co do oleju: padła taka propozycja ze strony serwisu wraz z podaniem ceny (nieznacznie wyższa od 5W40 - 227zł -, można używać w ix20). Zdecydowałem się impulsywnie, nigdy nie jeździłem na 5W30.

Nie wiem jakim olejem było zalane auto jako nowe. Stary olej na bagnecie nie miał już słomkowej barwy (daleko do słomkowej).

Subiektywnie porównując stary olej (12000km) do nowego: silnik do 150km/h pracuje ciszej, wrażenie, że lżej pracuje. Zniknął problem lekkiego przyduszenia przy 1800obr na zimnym silniku (ale też temp na zewnątrz podskoczyła rano o jakieś 5 stopni). Zużycie paliwa powinno być mniejsze, ale w cuda nie wierzę (w laboratorium pewnie tak).

Co do temp pracy oleju: nie mieszkam w Egipcie, ani w W-wie (korki w upałach), nie hamuję silnikiem z 80km/h na 2 bieg, nie kręcę auta powyżej 5000obr - to olej zalecany przez hyuandaia do tego modelu.