Forum > Matrix / ix20
[ix20] Przeglądy w ix20
jack55:
--- Cytat: "sense" ---
--- Cytat: "beazee" ---
--- Cytat: "sense" ---A czemu zmieniłeś na 5W30, szczególnie przed sezonem letnim?
--- Koniec cytatu ---
że bardziej rzadki i obniży spalanie?
--- Koniec cytatu ---
...i że gorsze właściwości smarujące w wysokich temperaturach?
--- Koniec cytatu ---
Moim zdaniem ani jedno ani drugie.Nie sugerujcie się oznaczeniami tylko czytajcie dokładną specyfikację oleju.Niektórym się wydaje, że jak 5W30 to od razu musi być półsyntetyk a wcale tak nie jest.Ja mam wlany Castrol EDGE Professional LongLife III 5W-30 i jest on w pełni syntetyczny ;-)
http://castrolprofessional.pl/castrol-edge-professional-longlife-iii-5w-30.html
Wymieniłem olej po roku użytkowania.Skoro Hyundai nie wymaga wymiany wcześniej to nie ma to najmniejszego sensu.Szkoda czasu i pieniędzy ;-)
rekin323:
--- Cytat: Maolma ---
--- Cytat: sense ---
--- Cytat: "lagren" ---
A powiedźcie Panowie, czy warto wymienić olej w nówce po 2 tyś km, jak to mi radzono w salonie? Spalanie też może wtedy spaść spaść? Macie jakieś w tym względzie doświadczenia?A potem po ilu km trzeba znowu wymienić? Po roku od tej wymiany lub po 10 tyś km. od tej wymiany?
--- Koniec cytatu ---
W kwestii wymiany oleju po 2-3tys km moje zdanie ( obiektywne i subiektywne)
- po 2500km zmieniłem olej na Shella 5W40 kupiłem w Inter Cars 32zł litr a nie 60-69zł tak sobie liczą Aso w warszawie wiec całkowity koszt tej operacji to 32zł filtr, uszczelka korka i wymiana bodajże 88zł total 120zł + olej 128zł=250pln
Możesz zrobić tą samą operacje przy użyciu ich oleju 200zł+150zł=350zł
Wrażenia z jazdy po wymianie dalej tak samo wysokie spalanie, pierwsze efekty zauważalne dopiero przy przebiegu 6000-7000km silnik ułożony i naprawdę o 0,5-0,7litra na 100km mniej spalał ;-)
Zdanie czy robić czy nie po roku użytkowania przytoczę kilka informacji:
1. Na stronie Hyundai.de w zakładce serwis dokładnie jest napisane że producent nie przewiduję wymiany w okresie dotarcia czyli po pierwszych 2-3tys km, co więcej pomijam fakt wydania 250zł na lepsze przyjemności w życiu.
A na przegląd okresowy po roku przyjechałem po 12,500km wiec olej pracował ok 10000km wiec nie dużo jak większość naszych ix20 forumowiczów, wiec czy moja wymiana miała wpływ na większą żywotność silnika okazać się może w eksploatacji auta w 6-8roku gdyż uszczelniacze zaworów są wykonane z gumy która może przepuszczać i silnik bierze olej...
2. od wymiany do wymiany nasze silniki nie biorą oleju wiec to kolejny argument za poczekaniem do przeglądu po 1roku lub 20000km. ( z bańki 4litrowej zostało mi 550ml )i tak jeździ w bagażniku a mam jeszcze 1opakowanie litrowe
3. ekologicznie patrząc dodatkowe 4 litry to ok 20litrów baryłki ropy i utylizacja starego oleju>>>
Więc dziś jestem zwolennikiem wymiany okresowej co rok w wypadku Shella wolałbym nie przekraczać 15000km/rocznie i wymieniać bo przy 20000km jak się zlewa to wychodzą kwiatki,( zabrudzony i właściwości nie te ).
Dla osób które tak jak ja czują dumę i pożądanie przed wymianą dla naszego maleństwa ix20 nie odmówią i tak tej przyjemności!!!
Aha dla warszawiaków polecam sklep petrostar.pl ( Praga i Mokotów gdzie olej kosztuje cały czas 30zł a w 4 litach 110zł mowie o Shell Helix 5W40
Pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
--- Koniec cytatu ---
jack55:
--- Cytat: "lagren" ---
--- Cytat: "lukasz.zst" ---Musiał bym klnąc ktoś wydrukował fakturę za serwis która wsadziłem na forum ( właśnie usunąłem to ) i wykorzystywał ja w serwis w Mysłowicach.
Dziś dostane nazwisko tej osoby i kieruje sprawę do odpowiednich władz.
--- Koniec cytatu ---
Mogę podesłać na pw moje dane.
Ustalając przez telefon termin przeglądu padła kwota 600zł brutto. Wydrukowałem, pokazałem, czy aby nie zaszła pomyłka (to samo auto) - twój 440zł. Wytłumaczył skąd kwoty i wszystko OK (mogłem zrobić ten przegląd za około 500zł, zrobiłem za 800zł - nie chodziło o pieniądze, tylko o to, czy pracownik nie pomylił wyceny)..
--- Koniec cytatu ---
Skoro scan faktury był udostępniony na forum dla wszystkich to nie widzę problemu.Porównywać ceny przecież może każdy a polityka serwisów wiadomo jaka :-(
Dodatkowo jestem pod wrażeniem i chylę czoła za odwagę dla Ciebie lagren za przyznaniem się do winy i wyjaśnienie całej sprawy.Mało osób stać dzisiaj na coś takiego tym bardziej, że na forum jesteśmy anonimowi a przynajmniej tak Nam się wszystkim wydaje ;-)
Maolma:
--- Cytat: "rekin323" ---
W kwestii wymiany oleju po 2-3tys km moje zdanie ( obiektywne i subiektywne)
--- Koniec cytatu ---
Dzięki Rekinie za obszerną poradę, chyba więc oleju nie wymienię.
Ciekawa jestem , czy kiedyś te dwa nasze Hultaje miną się w Warszawie na drodze.
Serdecznie pozdrawiam.
[ Dodano: 2013-04-12, 21:35 ]
Rekin, dzieki też za te namiary na tanie oleje w Warszawie. Można przecież kupić fabrycznie zapakowane ( zalecany shell) i zalać w autoryzowanej? Zawsze trochę taniej :-) .
rekin323:
quo-te="Maolma"]
--- Cytat: "rekin323" ---
--- Koniec cytatu ---
Ciekawa jestem , czy kiedyś te dwa nasze Hultaje miną się w Warszawie na drodze.
Serdecznie pozdrawiam.
[ Dodano: 2013-04-12, 21:35 ]
Moje przeczucie podpowiada mi na pewno, a że 2 takkie ładne białe ix20 mogą być zarejestrowane nie na firmę fajna sprawa :shock: więc czekam na ładne popołudnie i na kolejny złot ekipy mazowieckiej to ruszamy razem z toruńskiej... wprost do wola parku...
pozdrawiam serdeczności
Nawigacja
[#] Następna strona