Od jakiegoś czasu mam problem z uruchomieniem silnika w określonych warunkach.
Gdy po jeździe wyłącze gorący silnik i postoi więcej niż około 15 minut, do 8 godzin na powietrzu, a do nawet na drugi dzień, ale w garażu - to nie można go odpalić. Trzeba próbować kręcić rozrusznikiem kilka razy, zarówno z wciśniętym pedałem gazu jak i bez, ale lepiej z wciśniętym na max. W trakcie kończenia nieudanej próby odpalenia słychać w tłumiku lub w silniku dźwięk podobny do wydobywającej się pojedynczej bańki/bombla powietrza z wody. Gdy próba odpalenia jest zaraz po zgaszeniu silnika, zarówno zimnego jak i ciepłego to odpala bez problemu. Gdy nie można było odpalić i po kilku razach nawet 15-stu udaje się uruchomić z gazem na max, to na samym początku pracy silnika przez około 5 sek nie trzyma wolnych obrotów i trzeba przytrzymać gaz, później jest OK. Podczas jazdy, gdy silnik jest zimny jest OK.
Probem się zaczyna gdy silnik osiągnie temperaturę pracy, wówczas zaczynają falować wolne obroty i potrafi gasnąć, szczególnie przy cofaniu, wciśnięciu sprzęgła i nie naciskaniu na gaz. Wolne obroty około 900.
Zauważyłem, że gdy po jeździe i nagrzanym silniku, zostawię otwartą maskę silnika, pozwalając ostygnąć silnikowi z otwartą klapą, odpala później zawsze na dotyk, od razu za pierwszym razem. Gdy nie otworze maski silnika i ostygnie z zamkniętą maską, ponownie nie można go odpalić. Gdy już odpali wydaje się, że silnik był zalany (nawet gdy już jest zimny), gdyż z wydechu wydobywają się nie dopalobne spaliny.
Późniejsze utrudnione odpalenie nasila się szczególnie, gdy stoji się z pracującym silnikiem, zgasi się go i próbuje odpalić po jakimś czasie jak już ostygł z zamkniętą maską silnika.
Świece nowe, kable WN nowe, filtr powietrza nowy, nie strzela w tłumik, błędów nie odczytywałem, a po odłączeniu akumulatora zmniejszyło się falowanie wolnych obrotów na gorącym silniku.
Zauważyłem, że jak założyłem osłonę na zimę przed chłodnicą i zrobiło się cieplej, a stałem w korku to powstał problem falowania wolnych obrotów.
Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną i jak zdjagnozować usterkę?