Autor Wątek: [Santa Fe CM] Problemy z odpalaniem i brak mocy  (Przeczytany 17334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

_mc

• Gość
[Santa Fe CM] Problemy z odpalaniem i brak mocy
« dnia: 28 Styczeń 2015, 15:08:22 »
Witam, tak jak w temacie mam problem z rannym odpalaniem auta. Trzeba długo pokręcić, żeby samochód zapalił. Po odpaleniu i zgaszeniu go zaraz problem już nie występuje. Dzieje się tak przy ujemnych jak i przy dodatnich temperaturach. Jeżdżę autem do pracy i zostawiam je na dworze. Po 8 godzinach odpala na dotyk. Problem powtarza się znowu rano. Po odpaleniu przez chwile brakuje mu mocy, a z wydechów leci czarny dym (przez 3-4 sekundy). Wymieniłem niedawno filtr paliwa. Miesiąc temu przy okazji wymiany czujnika położenia wału korbowego mechanik sprawdził wtryski i świece żarowe i podobno te elementy są sprawne. Auto w jeździe sprawuje się bez najmniejszego zarzutu. Może ma ktoś jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny?

martinez98

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Styczeń 2015, 15:30:16 »
Jakieś błędy na komputerze? Może jakiś czujnik temperatury nie żyje i zaburza mieszankę paliwową wskazując inną niż prawdziwa temperaturę? Ewentualnie sondy lambda do sprawdzenia. Świece sprawdzał to może były ok, ale od tamtej pory mogło się to zmienić.

_mc

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Styczeń 2015, 21:03:41 »
Błędów na komputerze nie ma, ale sprawdzę jeszcze raz u innego mechanika. Czy taki czujnik lub sonda wyjdą na diagnostyce jeżeli są niesprawne? Czy może być tak, że komputer tego nie wykryje?

Offline lukasek101

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Styczeń 2015, 21:25:16 »
przy diagnostyce powinny wyjść, nawet jak nie w postaci błędu, to przez podawanie dziwnych wyników.

jajfa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Styczeń 2015, 19:53:35 »
Mi to wygląda na zużyte świece żarowe. Miałem taki sam problem.

Po wymianie świec odpala od strzała bez kopcenia.

Polecam świece oryginalne 55 zł/szt
http://allegro.pl/swieca-zarowa-kia-ceed-soul-i30-sportage-2-0-i4989422620.html

Pasują na 100%

Można zamówić przez tel to będzie 20 zł za pobraniem.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Styczeń 2015, 22:07:29 »
Jajfa dodaj screen aukcji.

artur04c

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Luty 2015, 23:06:42 »
wyczyść filtr paliwa, zmień paliwo.masz dużo paliwa wlej jakieś 2-3 litry benzyny. U mnie był podobny problem jak zatankowalem na lukoil, na początku tam tankowałem bo tanio i auto dobrze szło, ale po 4 tankowaniu auto ciężko paliło, nie miało mocy, kopciło. Na wolnych obrotach nie chciało działać. Przyczyną było paliwo, ewentualnie odzieliła się parafina ;), lub poluzował się przewód od paliwa. Przy pompie wysokiego ciśnienia jest rozdzielacz na wtryski, tam jest przewód zbrojeniowy, ale bez opasek, często zdarza się, że jest luźny i łapie lewe powietrze ;), sam osobiście tego nie miałem, ale jak miałem awarię z pompą wysokiego ciśnienia to zauwazyłem to i od razu wstawiłem opaski ;) dla bezpieczeństwa :D.

denwer123

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Marzec 2015, 16:07:34 »
Podobne problemy miałem przy uszkodzonym czujniku wału korbowego. Błędy nie zapisywały się w komputerze a samochód ciężko zapalał. Jak przeczytałem ty ten czujnik zmieniałeś, zmontowałeś orginał czy zamiennnik. Możliwe że ten nowy jest przyczyną twoich problemów.

adam2111

• Gość
Czujnik wałka rozrządu. Samochód zgasł w czasie jazdy.
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Marzec 2016, 13:03:01 »
Witam posiadam SANTA FE 2.2 CRDI 150KM 4X4 z 2007r. Tydzień temu w czasie jazdy zgasł mi samochód.Samochodu nie dało się odpalić dodam że jest w automacie więc wpadłem na pomysł żeby odłączyć akumulator.  Na całe szczęście odłączenie pomogło i samochodem pojechałem do domu z świecąca kontrolką silnika. Po podłączeniu do elm327 pokazał się błąd p0335 czyli czujnik położenia wału korbowego. Skasowałem błąd i 10 dni od awarii nic się nie dzieje wszystko działa normalnie. Niedługo będę jechał z rodziną w góry i chciałem naprawić auto żeby nie było niespodzianek. Proszę o nr tego czujnika i gdzie go znajdę? to go wymienię, mój nr vin to  hmhsh81wp7u228637. Z góry dziękuje.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Marzec 2016, 17:51:52 »
Błąd P0335 to błąd czujnika położenia wału korbowego numer oryginału 39180-27800.

Przed wymianą na nowy najpierw sprawdź stan wtyczki i przewodów od czujnika. Można te wykręcić sam czujnik i sprawdzić stan końcówki pomiarowej, o-ringu (zabrudzenie) bo nieprawidłowe zamocowanie ma wpływ na odległość czujnika od elementu na wale korbowym.

adam2111

• Gość
Witam
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Marzec 2016, 09:52:07 »
Dzięki za odp. czujnik już zamówiłem kosztuję 195 zł oryginal w fox tylko trzeba czekać z wysyłką dwa dni. Miałem dostępny od ręki firmy Facet za 150 zł ale wolę poczekać na oryginał. Jak na złość wczoraj znowu wywaliło mi błąd p0335 i auto zablokowało ruchliwą ulice dopiero po dobrych 10 min udało się odpalić samochód i 15 km do domu jak by nic. Po wymianie czujnika napiszę dokładnie co i jak. Dzięki

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Marzec 2016, 20:47:43 »
Czyli jednak wymieniasz czujnik położenia wałka rozrządu.

adam2111

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Marzec 2016, 16:03:25 »
Już sam się zamotałem zamówiłem czujnik wałka rozrządu a miałem wału korbowego. Już zamówiłem czujnik wału korbowego cena 220 zł Jak założę dam znać.

Michnik

• Gość
[Santa Fe CM] Prośba o diagnozę i rozpoznanie kodu błedu
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Marzec 2017, 10:25:28 »
Auto nie odpala na ciepłym. Silnik D4EB 2.2CRDI.
Na komputerze kod błedu : P0335 - Crankshaft Position Sensor A Circuit Malfunction.

I teraz jest pytanie (które zadano mi w sklepie) czy to będzie czujnik położenia wału czy wałka rozrządu?

Co mam kupić?

NO i czy ciężko to , że tak powiem  wymienić pod blokiem bez ciągnięcia do mechanika?

Offline wtom

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Marzec 2017, 14:12:40 »
wał korbowy, pod blokiem zrobisz.