Forum > i30 FD

[i30 FD] Ładowanie akumulatora w i30 z komputerem pokładowym

<< < (3/5) > >>

Denny4:
bobi17
Zgadzam się istnieje ryzyko.
Tylko jest to ryzyko dzierżącego klucz w ręku  :-D .
Bardziej chodzi tutaj o pierwsze prawo Kirchhoffa i kierunek przepływu prądu w obwodzie.
Powszechnie przyjęte jest że prąd płynie od + do - .
Wszystkie obwody prądu stałego rozładowują się poprzez biedun ujemny (masę).
Tym samym najbezpieczniejszym odcięciem zasilania dla obwodu stałoprądowego jest odłączenie w pierwszej kolejności wysokiego potencjału czyli +.
Dlatego też w większości urządzeń stałoprądowych włącznik i wyłącznik montowany jest na dodatnim biegunie (o ile nie zastosowano podwójnego przełącznika).

Takie jest MOJE zdanie w tym temacie i każdy ma prawo mieć inne, co bardzo mi się podoba  ;-) .

Nabuknedasar:
Najpierw odłączamy klemę "-" ze względu na niebezpieczeństwo zwarcia. A w którym kierunku płynie prąd, to już nie ma absolutnie znaczenia dla takiej czynności. Po prostu odłączając "-", pozbawiamy cały samochód napięcia elektrycznego i nic nam już nie grozi.

Denny4:
Pominę początek bo to kwestia jak widzę dyskusyjna.
Zaintrygowało mnie ostatnie Twoje zdanie.
Zastanawiam się jakie niebezpieczeństwo może ze sobą nieść napięcie elektryczne w samochodzie ??
Rozumiem że nie Miałeś na myśli napięcia 10 - 15kV na wtryskiwaczach Commonrail lub 4-7kV na palnikach xenonowych tylko zwykłe 12V na pozostałych podzespołach.
Nie znam żadnego wypadku z udziałem napięcia 12V poza klasycznym zwarciem spowodowanym przez uszkodzone przewody lub niezręczność mechanika.
Jeżeli trzymanie biegunów akumulatora gołymi rękoma nas nie zabije to nawet jakbyśmy się nadzy położyli w przedziale silnikowym na gołych przewodach to zapewniam nic nam nie będzie!

Tak nawiasem....(idąc Twoim tokiem rozumowania)
Odłączając minus (masę) wysoki potencjał (plus) nadal jest podłączony i występuje na podzespołach, wystarczy zamknąć obwód do masy (dowolne zero, uziemienie w obudowie lampki warsztatowej) i popłynie prąd. Co o tym myślisz?

Reg. III 9. g: nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku Wymazanie cytatu x2 tekla

apikus:

--- Cytat: "Denny4" ---Zastanawiam się jakie niebezpieczeństwo może ze sobą nieść napięcie elektryczne w samochodzie ??
--- Koniec cytatu ---

Tu nie chodzi o niebezpieczeństwo dla człowieka, ale dla elektroniki w samochodzie.

bobi17:

--- Cytat: "Andrzej57" ---bobi17, jeszcze raz, bo jeśli potrafię czytać ze zrozumieniem, to piszesz odwrotnie do tego co tłumaczysz...
"Zawsze odpinamy jako pierwszą tę klemę akumulatora, która połączona jest z masą pojazdu, a więc (+)"
--- Koniec cytatu ---

:oops: Dziekuję za zwrócenie uwagi. Oczywiście powinno być:
"Zawsze odpinamy jako pierwszą tę klemę akumulatora, która połączona jest z masą pojazdu, a więc (-)". Już poprawiłem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej