Forum > i30 FD
[i30 FD] Ładowanie akumulatora w i30 z komputerem pokładowym
bartcomputer:
Chciałbym zapytać, czy mogę odłączyć akumulator w swoim i30 celem jego naładowania? Czy może lepiej skorzystać z prostownika firmy CTEK pozwalającego na ładowanie akumulatora w samochodzie bez wyjmowania tegoż akumulatora?
Pytanie oczywiście zadaję w związku z obawą o reset ustawień komputera pokładowego/innych kontrolerów znajdujących się w samochodzie.
Andrzej57:
Nigdy, w żadnym aucie, z komputerami włącznie nie odłączałem akumulatora w celu podładowania. Niczemu nie zaszkodziło takie ładowanie i to zwykłą, 20-to letnią ruską ładowarką. Problemów z elektroniką pokładową można narobić sobie w przypadku odłączenia akumulatora.
adamos75:
Witam jak odłączysz akumulator nic się nie stanie tylko wyzerują się licznik: spalania, kilometrów ten kasowalny i radio od nowa trzeba będzie zaprogramować tzn.stacje.
Zibi:
Natomiast na pewno nie wyzeruje się licznik przejechanych kilometrów, gdyż komputer pokładowy - podobnie jak w komputer czy smartfon - ma własne zasilanie awaryjne. Przecież nie ustawiasz zegara po każdym włączeniu kompa czy po wymianie baterii w smartfonie.
Nie zalecałbym podłączania ładowarki do aku w aucie, gdyż w przypadku przebicia na ładowarce, leci nam cała elektronika w aucie.
tommii:
Zawsze do ładowania odłączam i wyciągam akumulator. Nigdy nie miałem żadnych problemów z elektroniką pokładową. Oprócz radia nic więcej się nie resetuje.
Nawigacja
[#] Następna strona