Forum > i30 FD
[i30 FD] Ładowanie akumulatora w i30 z komputerem pokładowym
Michał:
Nie dodałem...pod chmurka. Takze demontaż i w mieszkaniu ladowanie....odradzacie ładowanie w mieszkaniu? Czemu odsiarczania moze zaszkodzić?
Aku dziala i auto odpala, fakt ze nieeeco dłużej na mrozie, ale nie zdarzyło się żeby kręcił w nieskończoność. Niemniej jednak aku oryginalny o zastanawiam sie czy nie powinno sie go podladowac.
aliali:
Twój akumulator ma już 7 lat. Jeżeli wymaga doładowywania to szkoda sobie głowę zawracać bo i tak za chwilę będziesz zmuszony kupić nowy, więcej jak rok od pierwszych objawów utraty pojemności nie pociągnie. Układ ładowania tak jest dobrany, że zapewnia pokrycie energią i ładowanie nawet na krótkich dystansach. Doładować można jeżeli się z jakiegoś powodu rozładowało ale nie można z tego robić reguły. Wyjdzie drożej jak gdzieś pojedziesz, obniży się temperatura otoczenia i nie da się uruchomić.
Michał:
Musze zimę przetrzymac:) ...elektromechanik tez powiedział ze 7-8 lat dla oryginalnyh aku w benzynie to max. Niemniej powiedział ze jak przetrzymam ta zimę to i lato powinien wytrzymać. I jak wymieniać to na przyszła zimę już na pewno. Dlatego kombinuje jak pomoc mojej baterii żeby faktycznie do przyszlej zimy wytrzymala:p
guniak:
Ja ładowałem zawsze w łazience tam jest dobra wentylacja. Zrób jakąś dłuższą trasę i wystarczy. Ja wymieniłem orginał po 9 latach a rok temu palił przy -30, teraz 10 min postoi na radiu i kaput. Kupiłem nowy
Nawigacja