Forum > i30 GD

[i30] Czujniki parkowania

<< < (7/14) > >>

MarcinBrown:

Dodano: 2015-12-11, 10:52
Zaciekawił mnie troche ten temat. Poczytałem opinie na necie i juz mi przeszło zainteresowanie. Działają one w poziomie tylko. Mały zasięg i mogą oszukiwać w róznych sytuacjach. Jak dla mnie odpada.

arni_23:

--- Cytat: "MarcinBrown" ---

Dodano: 2015-12-11, 10:52
Zaciekawił mnie troche ten temat. Poczytałem opinie na necie i juz mi przeszło zainteresowanie. Działają one w poziomie tylko. Mały zasięg i mogą oszukiwać w róznych sytuacjach. Jak dla mnie odpada.
--- Koniec cytatu ---

Witaj.
A możesz podesłać link do tych negatywnych opinii?
Ja znalazłem tylko pozytywne i nawet fotorelację z montażu w samochodzie MAZDA.
Działają tylko w poziomie? A twoje ultradźwiękowe działają w pionie? Chyba mają działać tylko w poziomie, inaczej byś ptaszki na niebie wykrywał.
Instrukcja i działanie czujników elektromagnetycznych:
PDF .
Co do zasięgu działania, z daleka to ja widzę pojazdy jak cofam, gorzej jak już się chowają poza pole widzenia, a to akurat jakieś 70cm od tyłu auta.
Mogą oszukiwać jak się je źle zamontuje, podobnie jak ultradźwiękowe.

Denny4:
Mówisz same pozytywy ...  Hmm ??

Tak jak jest napisane czujniki są elektromagnetyczne !!!!
Zasada działania jest prosta. W czujnikach ultradźwiękowych detekcja odbywa się na zasadzie odbicia fali od przeszkody. W tym wynalazku detekcja odbywa się na zasadzie pomiaru zmian pola elektromagnetycznego. Jedna cewka generuje poje, a druga wykrywa zakłócenia tego pola.
Teraz sprawa jest bardzo prosta.
Wystarczy przejrzeć listę materiałów które nie wpływają na zmianę pola elektromagnetycznego i mamy gotową odpowiedź czy taki wynalazek warto montować.
Tego nigdzie nie ma w instrukcji i materiałach promocyjnych, a nie wszystkie słupki na parkingu są z metalu i im pochodnych. Jeśli coś nie zakłóca pola to tego NIE MA dla tych czujników.

arni_23:
Ok. Poczytałem troszkę więcej o tym rozwiązaniu,
generalnie negatywnie wyrażają się osoby, które nie mają tego zainstalowanego i nie wiedzą jak to działa.
Osoby, które mają to zainstalowane, wyrażają pozytywne opinie, zarówno za montaż bez wiercenia jak za dokładność działania.
System działa podobno na zasadzie pomiaru zakłóceń w polu elektromagnetycznym a nie pomiaru pola elektromagnetycznego. Dlatego nie ma znaczenia czy przeszkoda jest ferromagnetykiem czy nie.
Dla zainteresowanych link do strony firmy która to opatentowała:
http://www.proxel.com

[ Dodano: 2015-12-12, 12:12 ]
A co do demontażu zderzaka i30 CW 2011 (FD), ktoś z was ma wskazówki jak zdemontować?

SphunaR:

--- Cytat: "zcyber" ---Witam, jestem świeżo po montażu tylnych czujników parkowania w ASO. Czujniki firmy EMG z brzęczkiem i animacją na wyświetlaczu komputera pokładowego. Za czujniki zapłaciłem 410zł + 276,75zł  za montaż, ceny  z VAT.
--- Koniec cytatu ---

W którym ASO zakładałeś czujniki?
Cena za przód i za tył to w Krakowie to 1350, więc chciałem założyć u mechanika - 550zł. Ale dowiedziałem się, że on nie ma czujników z modułem do podpięcia pod komputer pokładowy, a takie czujniki z modułem można kupić tylko w ASO. A tutaj sobie krzyknęli w 530zł <za komplet na tył!>. A Ty mówisz, że 410zł.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej