Autor Wątek: [ix35 EL] światła do jazdy dziennej?  (Przeczytany 170676 razy)

Paweł K.

• Gość
[ix35 EL] światła do jazdy dziennej?
« Odpowiedź #165 dnia: 19 Sierpień 2016, 10:22:51 »
reflektory poliftowe zwykle z led z allegro (niby nowe) przyszły w folii. 600 zł
Przekazniki, diody prostownicze, rezystory, 20m przewodów - ok 50 zł

mada

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 19 Sierpień 2016, 20:56:10 »
Kolega może podałby więcej szczegółów: schemacik, zdjęcia ....  .
Może ktoś z kolegów by sobie sam to zrobił jak to takie banalnie proste a nie kupował za 250 zł moduł żeby oszukać komp. który pracuje na can-bus szynie.
pozdrawiam

Paweł K.

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 22 Sierpień 2016, 09:43:21 »
Powiem tak... moje światła przerobiłem tak że tyłu w ogóle nie ruszałem gdyż (mniejsza o przepisy) wolę jak się świeci pozycja z tyłu cały czas. Wg. mnie tak jest bezpieczniej.
Od tego czasu byłem na przeglądzie i nikt nic nie marudził. Jeżeli ktoś, tak jak ja, nie ma nic przeciwko takiemu rozwiązaniu, mogę narysować z głowy jakiś schemacik. Dajcie znać.

igrek1

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 22 Sierpień 2016, 09:59:54 »
Dawaj :)

Paweł K.

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 22 Sierpień 2016, 11:32:47 »
Wysmyczyłem więc coś na szybko...

Krótki opis:

Powyższy schemacik dedykowany jest dla IX35 sprzed lifta z czujnikiem zmierzchowym.

Działanie:

- po przekręceniu stacyjki (manetka w pozycji AUTO) świecą się tylko DLR + pozycja.
- po przekręceniu manetki o jedną pozycję w dół włączają się światła mijania.
- po zmierzchu włączają się automatycznie "krótkie", DRLe świecą się bez zmian
- światła pozycyjne przód i tył świecą się cały czas przy włączonej stacyjce (bez względu na pozycję manetki)
- DRL także świecą się cały czas przy włączonej stacyjce.
- po wyłączeniu silnika wszystkie światła gasną, pozycja świeci się jeszcze przez chwilę.

Podłączenie:

- DRL OPCJA1: Jeżeli ktoś chce aby ledy DRL świeciły się na 100% za dnia a po zmroku (lub po przekręceniu manetki na "krótkie") jedynie przygasały o ok 50% (ja tak zrobiłem) można wówczas dodać rezystor 10ohm/5W obok diody prostowniczej D2 (nie ma znaczenia z której strony).
- DRL OPCJA2: Jeżeli ktoś chce aby ledy DRL wyłączały się po zmroku (lub po przekręceniu manetki na "krótkie"), należy usunąć diodę D2 wraz z całym połączeniem.
- DRL OPCJA3: Jeżeli ktoś chce aby ledy DRL świeciły się cały czas po przekręceniu stacyjki, bez względu na to czy jest dzień czy noc, należy usunąć diodę D2 a "plus" świateł DRL podłączyć bezpośrednio do nóżki "30" przekaźnika.

- D1,D2,D3 to diody prostownicze o mocy 5W.
- sygnał "podświetlenie konsoli" podłączamy pod plusik zasilający podświetlenie dowolnego przycisku wewnątrz kabiny samochodu.
- sugeruję przekaźnik(i) kupić z podstawką z wyprowadzonymi przewodami, gotowymi do połączenia z resztą układu. W przyszłości ułatwi to np. wymianę przekaźnika w razie ewentualnej awarii.

To tyle... całkowity koszt to: ok 50 zł + ok 2h roboty... żadnych modułów :)

Mam nadzieję że wszystko w miarę jasno opisałem. W razie czego pytać ;-)

PS. schemat dotyczy jednego reflektora tak więc można wszystkie sygnały  wyjściowe (naturalnie oprócz kierunkowskazu) rozdzielić i wyprowadzić do drugiego reflektora. Elementy uciągną podwójne obciążenie bez problemu. A jak się komuś chce można cały układzik zdublować i zrobić po jednym na stronę. Jak coś (odpukać) się kiedyś rypnie to wysiądzie tylko jedna strona. Przekaźniki nie są wieczne :)

Przyjemności życzę!

mada

• Gość
Jeżeli to działa to gratulacje.
« Odpowiedź #170 dnia: 22 Sierpień 2016, 21:34:50 »
Załączam częściowy schemat z podłączenia modułu.
Może komuś z kolegów się przyda i będzie miał wygodniej podłączyć tą" innowację " przy centralnych bezpiecznikach ?
pozdrawiam.

Swierko

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: 12 Październik 2016, 14:24:17 »
Ja mam ix35 i światła się nie włączają. Samochód z Niemiec

igrek1

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 12 Październik 2016, 14:27:39 »
Cześć,

Ja jutro w serwisie montuję :) mam nadzieję że efekt będzie OK :)
Pozdrawiam

1979and

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 13 Październik 2016, 10:10:28 »
Witam, mam pytanie do kolegów zakupiłem do mojego ix zestaw świateł do jazdy taki z wbudowanymi przy halogenach (np allegro 6558359132), problem w tym że w zestawie był sterownik który w/g schematu podpinam do masy i złącza na akumulatorze ACC , teoretycznie ma to działać (są rożne moduły w tych zestawach ja dostałem z takim rozwiązaniem) gdy tak podłączę światła led pala się ciągle nawet jak pozamykam samochód!! :-?  zestaw kupiłem z chinach ale u nas tez takie rozwiązanie jest w ofercie , na rosyjskich forach widziałem jak podłączają w ten sposób i wszytko działa. Mam podejrzenia ze moduł który jest w zestawem (tgz obciążeniowy) jest uszkodzony cos w nim buczy , chciałbym się upewnić czy w samochodzie nie trzeba porostu coś programować lub inaczej podłączyć . Nie mam AUTO zapalania świateł w samochodzie. :?: ew zostaje rozwiązanie zakupienia modułu do świateł jazdy dziennej za 25 zł :mrgreen:

Paweł K.

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: 13 Październik 2016, 10:19:09 »
Kolego, ACC to nie złącze na akumulatorze. ACC to sygnał (+) który pojawia się po przekręceniu stacyjki.
Jak podłączysz do (+) akumulatora to ci lampki będą świecić aż aku padnie :)
Musisz się podpiąć w kabinie, w skrzynce z bezpiecznikami i przekaźnikami, której schemacik załączył kolega "mada" na powyższej grafice (002.jpg).
Musisz się wpiąć pod kabelek oznaczony numerem "15"

Powodzenia!

1979and

• Gość
« Odpowiedź #175 dnia: 13 Październik 2016, 18:45:01 »
Podpoiłem na krótko w/g tego schematu i pod (4) mam cały czas napięcie (świecą cały czas) bez zapłonu  :-( gdy podpinam pod (15) według rysunku zapalają sie dopiero po zapłonie ale nie gasną ani nie przygasają jak włączę mijania :-? nie wiem jak przepisy sie do tego odnoszą :?: wiec po co ten moduł w zestawie myślałem ze będzie powodował przygaśniecie  :-/

Paweł K.

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 14 Październik 2016, 11:11:26 »
TAK masz rację, ACC jest na styku 15 nie na 4 jak podałem wcześniej - Sorry - Mea Culpa

OK proponuję zatem prosty układ, ponownie na zwykłym przekaźniku.

A) Jeżeli chcesz aby światła DRL przygasały po włączeniu świateł mijania, zastosuj rezystor R1=5Ω/5W i podłącz jak na schemacie. To jak bardzo mają DRL'e przygasać możesz regulować zwiększając lub zmniejszając rezystancję o 1Ω rezystora R1 .

B) Jeżeli chcesz aby DRL po prostu się wyłączały, usuń ze schematu rezystor oraz całe podłączenie zaznaczone na czerwono. Ta nóżka przekaźnika ma pozostać wolna.

Offline belgrano

• Giełda
« Odpowiedź #177 dnia: 13 Listopad 2016, 21:06:04 »
Pawel co zronic aby mozna bylo je wylaczyc? Napisz jak masz zrobione aby je wylaczyc. Z powyzszego nie widze kiedy sie wylaczaja. Zawsze cos swiwci. Moze wiesz gdzie jest przekaznik lub bezpiecznik od krotkich do mozna tam wyjac i nie bedzid swiecic. Ktord bezpieczniki sa od postojowych?

Cytat: "Paweł K."
Cytat: "belgrano"
Panowie a odgrzeje temat. Czasami potrzebuję wyłączyć światła jak jadę tak abym był niewidoczny. Czy da się odłączyć na chwilę te dzienne? Świecę cały jak choinka a chcę po prostu aby nie było mnie widać jak odjeżdżam lub podjeżdżam?

Pewnie że da radę, trzeba kilka kabelków pociąć, wpiąć się tu i tam, podłączyć  przekaźnik. Bez cięcia nie da rady chyba że fachowcy w ASO są w stanie zrobić coś komputerem.

Ja w ten sam sposób podłączyłem nowe reflektory do wersji sprzed liftu. W dzień mam DRLe, w nocy światła mijania. Jak chcę to przekręcam manetkę i jest ciemno (w dzień to samo).

W razie zainteresowania daj znać a postaram się pomóc.

Paweł K.

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 14 Listopad 2016, 22:59:17 »
Rozumiem że masz już LEDy, działają tak jak powinny ale chcesz móc je wyłączać gdy potrzeba?
Najprościej byłoby zamontować osobny psztyczek który gdy przełączony, odłącza zasilanie do LEDów. Dopuszczasz użycie dodatkowego przełącznika gdzieś w kabinie?
Daj znać to podeślę prosty schemacik.

Offline belgrano

• Giełda
« Odpowiedź #179 dnia: 15 Listopad 2016, 18:58:51 »
Nie nie mam ledów. Chce po prostu aby na pracujacym silniku móc wyłączyć wszystkie światła. czyli postojowe lub mijania aby się nic nie paliło.