Wysmyczyłem więc coś na szybko...
Krótki opis:
Powyższy schemacik dedykowany jest dla IX35 sprzed lifta z czujnikiem zmierzchowym.
Działanie:
- po przekręceniu stacyjki (manetka w pozycji AUTO) świecą się tylko DLR + pozycja.
- po przekręceniu manetki o jedną pozycję w dół włączają się światła mijania.
- po zmierzchu włączają się automatycznie "krótkie", DRLe świecą się bez zmian
- światła pozycyjne przód i tył świecą się cały czas przy włączonej stacyjce (bez względu na pozycję manetki)
- DRL także świecą się cały czas przy włączonej stacyjce.
- po wyłączeniu silnika wszystkie światła gasną, pozycja świeci się jeszcze przez chwilę.
Podłączenie:
- DRL OPCJA1: Jeżeli ktoś chce aby ledy DRL świeciły się na 100% za dnia a po zmroku (lub po przekręceniu manetki na "krótkie") jedynie przygasały o ok 50% (ja tak zrobiłem) można wówczas dodać rezystor 10ohm/5W obok diody prostowniczej D2 (nie ma znaczenia z której strony).
- DRL OPCJA2: Jeżeli ktoś chce aby ledy DRL wyłączały się po zmroku (lub po przekręceniu manetki na "krótkie"), należy usunąć diodę D2 wraz z całym połączeniem.
- DRL OPCJA3: Jeżeli ktoś chce aby ledy DRL świeciły się cały czas po przekręceniu stacyjki, bez względu na to czy jest dzień czy noc, należy usunąć diodę D2 a "plus" świateł DRL podłączyć bezpośrednio do nóżki "30" przekaźnika.
- D1,D2,D3 to diody prostownicze o mocy 5W.
- sygnał "podświetlenie konsoli" podłączamy pod plusik zasilający podświetlenie dowolnego przycisku wewnątrz kabiny samochodu.
- sugeruję przekaźnik(i) kupić z podstawką z wyprowadzonymi przewodami, gotowymi do połączenia z resztą układu. W przyszłości ułatwi to np. wymianę przekaźnika w razie ewentualnej awarii.
To tyle... całkowity koszt to: ok 50 zł + ok 2h roboty... żadnych modułów

Mam nadzieję że wszystko w miarę jasno opisałem. W razie czego pytać ;-)
PS. schemat dotyczy jednego reflektora tak więc można wszystkie sygnały wyjściowe (naturalnie oprócz kierunkowskazu) rozdzielić i wyprowadzić do drugiego reflektora. Elementy uciągną podwójne obciążenie bez problemu. A jak się komuś chce można cały układzik zdublować i zrobić po jednym na stronę. Jak coś (odpukać) się kiedyś rypnie to wysiądzie tylko jedna strona. Przekaźniki nie są wieczne

Przyjemności życzę!