Autor Wątek: [ix35 EL] światła do jazdy dziennej?  (Przeczytany 170699 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline malarz

• Giełda
[ix35 EL]
« Odpowiedź #135 dnia: 15 Kwiecień 2014, 07:56:43 »
to troche odgrzeje temat ale z nowej perspektywy....
Nie mam wogóle świateł dziennych.
Chodzi o to żeby swiatła postojowe/pozycyjne (bo to chyba to samo  :?: ) robiły za DRL. Jest to chyba zgodne z prawem.
Teraz mam tak że jak na odpalonym silniku ustawie postojowe to po zgaszeniu samochodu gasną. Jak odpale auto ponownie to sie zapalają. Na przełączniku są cały czas postojowe włączone.
Może to robić za dzienne.
Ale jakby tak połączyć to z pozycją AUTO na przełączniku, nie tracąc czujnika "auto".
Czyli ustawione na "auto":
1. włączam silnik zapalają sie postojowe.
2. wyłączam silnik- gasną.
3. wjeżdąm w "ciemność" to czujnik zapala mijania.
Czy jest to możliwe do zrealizowania?

hajp1

• Gość
[ix35 EL] światła do jazdy dziennej?
« Odpowiedź #136 dnia: 15 Kwiecień 2014, 09:43:12 »
Witam
3. wjeżdąm w "ciemność" to czujnik zapala mijania.

Sam sobie odpowiedziałeś  "to czujnik zapala mijania" więc jak masz czujnik to jest to do zrealizowania.W moim IX przy zakupie dobrałem za 1tyś. pakiet :czujnik zmierzchu ,deszczu oraz lusterko fotochromatyczne i jakąś szybę przednią częściowo podgrzewaną .Więc mając czujnik  powinno być jak piszesz.
Poprzednio miałem Vectra C z w.w. czujnikami i pierwotnie działało to tylko światła świecą lub nie ( na podstawie czujnika ) lub TECH-em można było ustawić w dzień tylko przód auta - mijania a o zmierzchu całość świateł ale żaden to zysk więc dołożyłem ledy do jazdy dziennej i w trybie auto miałem dzień - ledy , noc wszystkie światła
Chodzi o to żeby swiatła postojowe/pozycyjne (bo to chyba to samo :?: ) robiły za DRL

Postojowe mają zwykle żarówki 5W a do jazdy dziennej bodajże 21W , przy ledach moc jest raczej pomijana tylko ważna jest :
Intensywność światła reflektora do jazdy dziennej od 400 do 1200 kandeli.

W sumie czytają ten zapis :
Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.
To raczej nie ma o czym kombinować tylko dodatkowe lampy z oznaczeniem RL mogą robić za dzienne
Posiłkowałem się :Wikipedią
Pozdrowienia

Offline malarz

• Giełda
« Odpowiedź #137 dnia: 15 Kwiecień 2014, 12:30:23 »
Sam sobie odpowiedziałeś "to czujnik zapala mijania" więc jak masz czujnik to jest to do zrealizowania

czujnik mam i działa  :-) . Chodziło mi żeby "podłączyć" postojowe pod opcje "auto" nie tracąc uzytkowności tej opcji. Niestety z tego co piszesz postojowe mają za małą moc na dzienne.
Są w sprzedazy lampy z ledami w miejsce postojowych (po lifcie chyba też tak mają) więc mój zamiar jest nadal do zrealizowania. Kwestia tylko tego żeby pozycja "auto" zapalała postojowe po uruchomieniu silnika.

LED SYSTEMS

• Gość
Re: [ix35 EL] światła do jazdy dziennej?
« Odpowiedź #138 dnia: 15 Kwiecień 2014, 17:42:14 »
Cytat: "mada"
Koledzy  czy nie znalazł by się ktoś na tyle mocny w elektryce tego samochodu żeby to opanować?
Irytuje mnie to że po przekręceniu kluczyka w stacyjce zapalają się wszystkie światła do jazdy w nocy oprócz podświetlenia przycisków we wnętrzu?
Przecież jest to jawne marnotrawstwo energii naszym kosztem!!
Co wy na to?
W bliźniaczym samochodzie opanowali to tak ładnie !
pozdrawiam

hajp1

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 15 Kwiecień 2014, 23:20:39 »
Witam
Są w sprzedazy lampy z ledami w miejsce postojowych (po lifcie chyba też tak mają)
Ja mam po lifcie i jako dzienne są ledy z dołu reflektora a jako postojowe jest podświetlany plastik z góry reflektora , zresztą jak już opisujemy to mijania i drogowe są na jednej żarówce typu HIR2 a zmieniana jest pozycja soczewki
Więc pozostaje ci kupić :
a- zestaw jak post wyżej
b-zestaw led w ramce lamp przeciwmgielnych (ta wersja bardziej mi się podoba )
c- całe reflektory po lifcie - raczej najdrożej to wyjdzie (w
tym temacie to koledzy omawiają
Pozdrawiam

Offline malarz

• Giełda
« Odpowiedź #140 dnia: 16 Kwiecień 2014, 06:11:43 »
Czytałem ten temat.
Opcja "a" nie podoba mi się, "b" jest ok ale najładniejsza jest "c".
Teraz kilka pytań dla jasności sytuacji.
1 czy masz poliftowy model czy tylko zmienione lampy?
2 czy masz czujnik zmieszchu?
3 czy ledy palą się jak włącznik świateł masz na "auto"?

mada

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 16 Kwiecień 2014, 08:43:06 »
Bez modułu wyłączającego  nie będzie koledze to działało  jak powinno.
Poczytaj dokładnie poprzednie posty to się dowiesz szczegółów.
Pozdrawiam

Offline malarz

• Giełda
« Odpowiedź #142 dnia: 16 Kwiecień 2014, 10:05:41 »
Cytat: "mada"
Bez modułu wyłączającego  nie będzie koledze to działało  jak powinno.

Któremu koledze?
Ktore nie beda działały:
a- zestaw jak post wyżej

(ledy w zderzaku)
b-zestaw led w ramce lamp przeciwmgielnych (ta wersja bardziej mi się podoba )
 c- całe reflektory po lifcie - raczej najdrożej to wyjdzie

"a","b" czy "c".
Zakładam ze w dwóch pierwszych przypadkach metoda podłączenia jest taka sama.

hajp1

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: 16 Kwiecień 2014, 16:36:31 »
Cytat: "malarz"
Czytałem ten temat.
Opcja "a" nie podoba mi się, "b" jest ok ale najładniejsza jest "c".
Teraz kilka pytań dla jasności sytuacji.
1 czy masz poliftowy model czy tylko zmienione lampy?
2 czy masz czujnik zmieszchu?
3 czy ledy palą się jak włącznik świateł masz na "auto"?

1- tak jak pisałem w swoim poście : po lifcie
2-tak jak pisałem w wcześniejszym poście
W moim IX przy zakupie dobrałem za 1tyś. pakiet :czujnik zmierzchu ,deszczu oraz lusterko fotochromatyczne i jakąś szybę przednią częściowo podgrzewaną .

3-cały czas mam na auto bo za to płaciłem dodatkową kasę i w dzień świecą ledy a w nocy , o zmierzchu , pod mostem  , w tunelu świeci reszta
Teraz kolego "malarz" pytanie do Ciebie
Jeżeli masz czujnik a nie maż świateł do jazdy dziennej to teoretycznie (tak myślę )możesz mieć opcję :
1- tryb auto: w dzień nie świeci nic w nocy wszystkie wymagane światła
2 - tryb auto: w dzień świecą tylko mijania w nocy jak wyżej (tak mogłem sobie ustawić w poprzednim samochodzie)
podsumowanie :
mając czujnik zmierzchu (a nie pozycję na przełączniku ) przy wersji nr 1 trybu auto , kupujesz jakiekolwiek ledy do jazdy dziennej które mają 3 przewody:
1- zasilanie +
2- zasilanie -
3-sterowanie
kabel 3 sterowania podpinasz pod zasilanie + lamp postojowych  lub mijania
i w dzień kiedy nie świecą postojowe lub mijania sterownie 3 nie blokuje świecenia ledów a w nocy blokuje .
w przypadku podmiany całych reflektorów poleciłbym serwis lub dobrego elektryka no i było to omawiane w właściwym temacie na forum
Pozdrawiam

Offline malarz

• Giełda
« Odpowiedź #144 dnia: 16 Kwiecień 2014, 18:52:32 »
@hajp1 dzieki. Bardziej łopatologicznie nie można było tego ująć.

greg1981

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 17 Kwiecień 2014, 00:18:16 »
No z wymianą lamp poliftingowych w modelu przedliftingowym nie jest tak prosto. Dzwoniłem do kilku serwisów w Polsce i niestety nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć na pytanie czy uda sie podłączyć. Jak mocniej naciskam to proszą abym oddzwonił za godzine, po czym twierdzą ze nie da się. Po kolejnym zadanym pytania na jakiej podstawie to stwierdzają odpowiadają, że niby ktoś kogoś gdzieś pytał i tak stwierdzają. Uważam, że jest to normalne zlewanie tematu - nie mam pojęcia kogo o to zapytać.

Offline malarz

• Giełda
« Odpowiedź #146 dnia: 17 Kwiecień 2014, 05:12:51 »
Tak, serwisanci zajmują sie serwisem i olewają wszelkie poszukiwania ciekawych i pozytecznych rozwiazan. Może i w wymianie czesci i obsludze "swoich" marek są mistrzami ale żeby coś pokombinować to raczej nie.
Z drugiej strony ich rozumie. Jak sie uda jakaś przeróbka, to nic extra z tego nie beda mieli, a jak coś popierniczą to mogą mieć przykrości (z utratą logo włącznie).
Najlepiej uderzyć to takiego ex co zna samochód z czasów gdy miał dostęp do firmowej dokumentacji a teraz, gdy juz nie jest oficjalnym serwisem, moze sobie pozwolić na szaleństwa.

mada

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 17 Kwiecień 2014, 09:25:09 »
Chodzi o moduł (sterownik) silnika w wersji przed liftu na Polski rynek który to wysyła sygnał do przekaźników załączające wszystkie światła .
Jeżeli chcesz więcej informacji o tym problemie to uważam że firma z okolic Warszawy  produkująca różne akcesoria elektroniczne do różnych aut min. do ix35 częściowa ten problem rozwiązała.
Koszt tego "cudu " to ok. 300 zł.
A jeśli chodzi o serwisy to gwarancja na te auta blokuje ich kreatywność w rozwiązywaniu jakichkolwiek problemów nie związanych z nią.
Pozdrawiam

Offline malarz

• Giełda
« Odpowiedź #148 dnia: 17 Kwiecień 2014, 10:53:06 »
Samochod nie jest na Polske i światła zapalają sie troche inaczej (moj post #136 w tym wątku).
Masz jakies dokładniejsze namiary na ta firme? Może mają też rozwiazanie dla mnie.

hajp1

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: 17 Kwiecień 2014, 12:51:20 »
Witam
Temat mimo że mnie nie dotyczy ( auto po lifcie ) tak mnie zainteresował że przeczytałem całość wypowiedzi w tym temacie i wychodzi na to że część aut jet sterowanie czujnikiem tylko podświetlanie zegarów a w innych tak jak w postach 44 i 45 :

Cytat: "wald"
W moim w pozycji auto w dzień nie palą, dopiero jak jest ciemniej (czujnik pod szybą)

Cytat: "zomol"
Cytat: "wald"
W moim w pozycji auto w dzień nie palą, dopiero jak jest ciemniej (czujnik pod szybą)

U mnie tak samo  :mrgreen:

Więc poprosić serwis o doprowadzenie auta do takiego stanu bo na to wychodzi że można i wtedy  światłami pozycyjnymi sterować świecenie ledami tak jak pisałem w poprzednim poście

Pozdrawiam