Autor Wątek: [ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35  (Przeczytany 143461 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Baca

• Gość
[ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35
« Odpowiedź #120 dnia: 07 Marzec 2013, 20:32:47 »
to może na Ordona w sobotę? Stan tej ulicy moim zdaniem idealny do wysłuchania zawieszenia. Co ty na to vqsoft?

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 07 Marzec 2013, 21:38:19 »
Marynin też nie jest najgorszy do testu zawieszenia.
Pisz na pw to się spotkamy.

dymek

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: 19 Marzec 2013, 18:05:20 »
panowie Baca & vqsoft umawiacie sie na te testy czy juz po?
u mnie stuka od czasu do czasu ale raczej mocno jak juz na progach zwalniajacych choc ostatnio sie polepszylo.
niestety auto zakupione w AutoGT a oni niczego nie slysza.

pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #123 dnia: 19 Marzec 2013, 23:54:26 »
Proponuje obejrzeć za dwa dni http://tvnplayer.pl/programy-online/zakup-kontr. Szczególnie końcówkę programu gdzie ix35 idzie do sprawdzenia przed zakupem.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 20 Marzec 2013, 07:06:24 »
Cytat: "dymek"
panowie Baca & vqsoft umawiacie sie na te testy czy juz po?
u mnie stuka od czasu do czasu ale raczej mocno jak juz na progach zwalniajacych choc ostatnio sie polepszylo.
niestety auto zakupione w AutoGT a oni niczego nie slysza.

pozdrawiam

Nie ważne, gdzie kupiłeś auto. Możesz jechać do sprawdzenia zawieszenia nawet do Seulu (nie pomyl z Phenianem, hehe).

Baca

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 20 Marzec 2013, 21:24:45 »
nie ustawialiśmy się. Ale możemy się ustawić jak chcesz. napisz na priv jakąś propozyję miejsca i czasu.

zomol

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 22 Marzec 2013, 02:42:00 »
Cytat: "kosmos2011"
Proponuje obejrzeć za dwa dni http://tvnplayer.pl/programy-online/zakup-kontr. Szczególnie końcówkę programu gdzie ix35 idzie do sprawdzenia przed zakupem.

IX35 wygrał program i wypadł całkiem dobrze jak na prawie 80 tys przebiegu ( w zasadzie 1 amor tylko kulał ).
Przegięli pałę z wymianą akumulatora :shock: bo nie dość, że po 3 latach akumulator kwalifikuje do wymiany to jeszcze ASO zaśpiewało 800 zł (zapewne za taki sam szajs jak w oryginale)

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 23 Marzec 2013, 01:35:58 »
kosmos2011 dzięki za podlinkowanie tego odcinka zakupu kontrolowanego. Przyjemnie było obejrzeć taką w sumie pozytywną recenzję. Ale ASO z tym akumulatorem to przesadziło.  :-P
A co do stuków w przednim zawieszeniu, to właśnie czekam na wymianę nieszczęsnych przednich amorów...
Czyżby wreszcie miała zapanować tak długo wyczekiwana cisza?... :-)

Baca

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 23 Marzec 2013, 12:59:35 »
Pogieło ich z tą ceną a aku!

przemeq

• Gość
« Odpowiedź #129 dnia: 24 Marzec 2013, 13:46:40 »
O co chodziło z tymi drobnymi problemami z elektryką w zakupie kontrolowanym ??

klemens

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: 26 Marzec 2013, 15:01:50 »
Mam wymienione przednie amory, sprawdzone po kilkakroć całe zawieszenie ale pozostało jeszcze jedno stukanie. To na 99% tylna klapa. Chyba na zamku. Już parę miesięcy kombinuję, doklejam podkładki, odkręcam i dokręcam odbojniki - jest reakcja na te poczynania ale całkowicie grzechotania nie udało mi się wyeliminować.
Byłem z tym w serwisie ale serwis podobnie nie miał sensownego rozwiązania problemu jak i ja. Rzecz drobna ale dokuczliwa.
Miał/ma ktoś z Was taką usterkę lub sposób na jej usunięcie?

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 26 Marzec 2013, 23:05:46 »
Proponuję sprawdzić, czy podnośnik do samochodu do zmiany kół jest dobrze zamocowany tj. czy jest dobrze rozkręcony/rozparty w uchwycie dla niego przeznaczonym. Jest po prawej obok zapasu pod podłogą bagażnika. Też miałem stuki z okolic bagażnika i po dokręceniu podnośnika z tyłu cisza. Fabrycznie był za lekko zamontowany.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #132 dnia: 27 Marzec 2013, 00:11:57 »
Sprawdzone wielokrotnie. Cała zawartość bagażnika i koło zapasowe było wyjęte - nic nie pomogło.  Stuki reagują natomiast na odkręcanie odbojników klapy tylnej, czyli naprężanie zamka. Stają się wtedy coraz słabsze ale nie zanikają do końca. No i przy odkręconych na maxa odbojach trudno jest domknąć klapę.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #133 dnia: 27 Marzec 2013, 10:33:09 »
Zrób jeszcze to:
posmaruj całą uszczelkę bagażnika środkiem nawilżającym gumę (np gliceryną- do kupienia w aptece, maczasz w niej palec i jedziesz z "koksem"), oraz posmaruj jakimś oleje zamek i rygiel bagażnika. Trochę to dziwne (smarowanie rygla i zamka olejem) ale u mnie takie objawy były i ustąpiły. Jeszcze do sprawdzenia tylne roleta bagażnika, jak jest rozwinięta to też potrafi hałasować......

klemens

• Gość
« Odpowiedź #134 dnia: 27 Marzec 2013, 15:29:45 »
Cytat: "jacek2"
Zrób jeszcze to:
posmaruj całą uszczelkę bagażnika środkiem nawilżającym gumę (np gliceryną- do kupienia w aptece, maczasz w niej palec i jedziesz z "koksem"), oraz posmaruj jakimś oleje zamek i rygiel bagażnika. Trochę to dziwne (smarowanie rygla i zamka olejem) ale u mnie takie objawy były i ustąpiły. Jeszcze do sprawdzenia tylne roleta bagażnika, jak jest rozwinięta to też potrafi hałasować......

Uszczelki dawno posmarowane silikonem do uszczelek, zamek i rygiel wielokrotnie posmarowane (smarem do łańcuchów motocyklowych  :lol: ), roleta została usunięta z auta pierwszego dnia po kupieniu. Qźwa mać! Nie próbowałem jeszcze odkręcać zamka. Może delikatne przestawienie jego położenia coś da? Jednak to traktuję już jako ostateczność. Muszę przy tym dodać, że to grzechotanie nie jest głośne ani bardzo częste. Ale potrafi dokuczyć, jak bzyczący w nocy komar.