Autor Wątek: [ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35  (Przeczytany 143561 razy)

klemens

• Gość
[ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35
« Odpowiedź #105 dnia: 25 Luty 2013, 12:50:17 »
Cytat: "Arturro"
Ja Panowie jestem umówiony na wymianę amortyzatorów na jutro:) Po miesiącu przyszły części od producenta:) Autko ma lekko ponad 2 lata ale w serwisie w Katowicach załatwili wymianę amorków w ramach gwarancji:)Dystans przejechany to 26000. W gwarancji jest napisane, że amortyzatory mają rok gwarancji-jakie było moje zdziwienie jak to zobaczyłem:) Jestem ciekaw czy wymiana tych amortyzatorów rozwiąże problem. Oby:))

Amortyzatory przednie, czy wszystkie? Ja też jestem umówiony na wymianę przodu ale mam wątpliwości, bo u mnie z tyłu też coś klepie a do końca gwarancji (na amory) tydzień.

Arturro

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 25 Luty 2013, 13:23:32 »
Cytat: "klemens"
Ja Panowie jestem umówiony na wymianę amortyzatorów na jutro:) Po miesiącu przyszły części od producenta:) Autko ma lekko ponad 2 lata ale w serwisie w Katowicach załatwili wymianę amorków w ramach gwarancji:)Dystans przejechany to 26000. W gwarancji jest napisane, że amortyzatory mają rok gwarancji-jakie było moje zdziwienie jak to zobaczyłem:) Jestem ciekaw czy wymiana tych amortyzatorów rozwiąże problem. Oby:))

Amortyzatory przednie, czy wszystkie? Ja też jestem umówiony na wymianę przodu ale mam wątpliwości, bo u mnie z tyłu też coś klepie a do końca gwarancji (na amory) tydzień.

Będzie wymieniany tylko przód-jak się zapytałem o tył to powiedzieli, że jest to przód:) Jak na moje ucho to z tyłem też może być coś nie tak ale zakładam, że stuki dochodzące od przednich amorków a zarazem dźwięk temu towarzyszący rozchodzi się po całym aucie i mamy Dolby:D Jak wyeliminuje przód to będę wiedział czy to od nich dochodziły stuki czy też od tylnych.
Gwarancją się nie przejmuj-jak pisałem wcześniej moje są już rok po gwarancji a wymianę amorków załatwili w ramach gwarancji:) gdzie w Jaworznie powiedzieli mi, że nie są w stanie nic zrobić (nawet nie słyszeli o tym problemie w IX35) a jak powiedziałem Panu na stacji diagnostycznej (a stwierdził, że wszystko jest ok), że to są amortyzatory i na forum w internecie piszą o tym przypadku to mnie wyśmiał i powiedział, że gdzie ja informacji szukam, nie ma co wierzyć w to co piszą na internecie itd. ale to już historia:) Polecam jak najbardziej serwis w Katowicach Zięba! Pełen profesjonalizm no i kawusie serwują w oczekiwaniu na samochód:)
Nie zauważyłem "klemens", że z łódzkiego pochodzisz - więc nie wiem jaki u Ciebie jest serwis-ale jeśli jesteś umówiony na wymianę przodu a tył będzie stukać to jestem pewien, że i tył Ci zrobią:)

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: 25 Luty 2013, 13:40:25 »
Arturro, zapytaj proszę o cenę poza gwarancją za tą wymianę przodu.
Na wypadek jakby inny serwis w PL nie chciał zrobić tego w ramach gwarancji.

Ok?

klemens

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 25 Luty 2013, 19:22:51 »
Jeździłem do tej pory (o ja głupi!) do serwisu w Piotrkowie Tryb. Ale tam zajmują się głównie (i są w tym dobrzy) przekonywaniem klienta, że jest wielbłądem. A jak już coś zdecydują się zrobić, to przy okazji coś innego uszkodzą. Nawet jak zapytałem o akcje serwisowe wg numeru VIN, Piotrków odpowiedział mi, że nic takiego nie ma, że trzeba na przegląd, itd. pierdu, pierdu. W Łodzi - inna rozmowa. Od ręki otrzymałem informacje po podaniu VINu.  Ale poczekajmy z pochwałami na wynik końcowy - żeby nie zapeszyć.

Arturro

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 25 Luty 2013, 22:03:29 »
Cytat: "B.Wojcieszak"
Arturro, zapytaj proszę o cenę poza gwarancją za tą wymianę przodu.
Na wypadek jakby inny serwis w PL nie chciał zrobić tego w ramach gwarancji.

Ok?

Dobrze, zapytam. Jutro dam odpowiedź.

[ Dodano: 2013-02-26, 20:49 ]
Dzisiejszego dnia znów zapanowała przemiła, wyczekiwana cisza w samochodzie :lol:  Wymiana przednich amorków rozwiązała problem ze stukami w zawieszeniu.
B.Wojcieszak
Koszty wymiany to ok.720zł za jeden amorek :shock: plus robocizna w granicach 200-300zł. Interes nie tani.
Serwis, super. Polecam, każdemu kto musi jechać w takiego typu miejsce, ale lepiej żeby nie musiał.

muha13

• Gość
stuki z powodu wadliwych amorków z przodu
« Odpowiedź #110 dnia: 27 Luty 2013, 08:45:56 »
I co tu więcej mówić...są serwisy i serwisy...jedne lepsze drugie gorsze-jak wszystko na świecie. Jak widać Auto Zięba należy do tych  dobrych. Jak już pisałam objeździliśmy  już chyba 4 serwisy i wszędzie kończyło się tłumaczeniem niefachowych fachowców, że taki urok tego auta, a jak mi przeszkadza to mam sobie pogłośnić radio!!! Po prostu ręce opadaja... Wczraj byłam na wymianie  amortyzatorów na te "po liftingu",  niecałe trzy tygodnie oczekiwania od pierwszej wizyty. I co- i cisza, nareszcie! Po ponad dwóch latach męczącego łomotu na naszych nierównych drogach! Całe szczęście są ludzie zaangażowani w to czy msię zajmują. Polecam każdemu ten serwis, , a dziękuję Koszakowi, którego opinia mnie tam doprowadziła. Wymiana w ramach gwarancji, wypolerowane autko, a na dodatek płyn do spryskiwaczy... Następny przegląd zrobię tylko i wyłącznie tam, a nie w innych "pseudo" serwisach.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 27 Luty 2013, 14:49:11 »
Pytanko do Muhy: chodzi o Zięba Katowice?
U mnie też wymieniono właśnie w Łodzi amorki przednie i ... nie to auto. Efekt porażający, chociaż ponoć w moim autku (XII 2011) były już poliftingowe. Technicznie serwis w porządku ale w odróżnieniu od Muhy, ja dostałem auto tak skopane buciorami wewnątrz (drzwi, progi - od str. kierowcy i pasażera), że aż mi przeszedł zachwyt. W dodatku drzwi kierowcy i próg są na tyle drapnięte, że ślady zostaną już na wieki. Nie zgłosiłem tego od ręki, bo myślałem, że to tylko brud. A tu po wyczyszczeniu taki niemiły zgrzyt! A już myślałem, że znalazłem porządny serwis. Jakiś niechluj psuje wizerunek firmy.
Wymieniono przednie amory + łożyska na McPhersonach, czas oczekiwania od pierwszej wizyty = 1 tydzień. Tak więc pod tym względem super.

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 28 Luty 2013, 11:12:19 »

B.Wojcieszak
Koszty wymiany to ok.720zł za jeden amorek :shock: plus robocizna w granicach 200-300zł. Interes nie tani.
Serwis, super. Polecam, każdemu kto musi jechać w takiego typu miejsce, ale lepiej żeby nie musiał.

Dziękuję za informację.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 01 Marzec 2013, 23:18:51 »
Panowie te wadliwe amory to jakich lat produkcji dotyczyły ?

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: 02 Marzec 2013, 02:04:35 »
Podobno do końca października 2011...

klemens

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 02 Marzec 2013, 19:05:42 »
Moje autko jest z 01.12.2011. Amortyzatory nie były jakieś tragiczne ale dopiero na tych nowych jest cisza. Cisza ale z przodu! Tył dalej coś tam minimalnie klepie. Nie wiem jednak, na ile jest to winą zawieszenia a na ile są to odgłosy pracującego nadwozia, zwłaszcza tylnej klapy. Na razie nasłuchuję - nie wiem, czy warto jeszcze bić się o ten tył.

Baca

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 07 Marzec 2013, 12:15:45 »
Witam,

jest tu może ktoś z WAWY kto miał wymieniane amortyzatory? Chciałbym się ustawić i porównać bo coś mi się wydaje, że u mnie też tłucze zawieszenie.

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #117 dnia: 07 Marzec 2013, 14:42:29 »
AutoGT na Połczyńskiej nic nie wie o wadliwych amortyzatorach. U nich w ramach gwarancji nie wymienisz.

Baca

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: 07 Marzec 2013, 20:01:45 »
AutoGT na Połczyńskiej jest dla mnie skreślone! Mieszkam na woli i chciałem od nich kupić auto ale jakoś nie mogłem się dogadać z Panem z działu sprzedaży. Ostatecznie kupiłem na Toruńskiej!

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 07 Marzec 2013, 20:12:18 »
ja mam nówkę 400km nalotu --możemy się ustawić  - Bemowo / Wola