Autor Wątek: [ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35  (Przeczytany 143524 razy)

ak_11

• Gość
[ix35 EL] Stuki w zawieszeniu w ix35
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Marzec 2012, 10:56:00 »
Witam,
Przejechałem dopiero 3000 km. Jak na razie nic nie puka w zawieszeniu (fotel też OK :)). Oby tak dalej
pzdr,
ak

królik

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Marzec 2012, 20:57:14 »
witam
W poprzednim temacie/usterki/ z grubsza opisalem kwestie stuków w moim ix i póki co bez efektu. ASO nie może sie uporać.

firefighter1

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Marzec 2012, 18:43:40 »
no to raczej zbyt dobrze o nich nie świadczy, czytałem jeszcze w zeszłym roku na temat serwisu z Bydgoszczy i nie pocieszę cię- nic dobrego o nich nie pisali.

javax

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Styczeń 2013, 22:31:42 »
Widzę, że problemy z zawieszeniem dotyczą głównie roczników 2010 - 2011. Czy ktoś posiadający ix35 z 2012 zaobserwował podobne problemy, czy też usterka została przez producenta usunięta?
Wkrótce odbieram swoje ixa i zaczynam się trochę denerwować :)

klemens

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 26 Styczeń 2013, 09:28:55 »
Mam grudzień 2011. Nic nie stuka. Ale zawieszenie jest takie twarde, że plomby wypadają.

koszak

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 26 Styczeń 2013, 10:32:37 »
POLECAM ASO MMCARS ZIĘBA KATOWICE
Otóż chciałem napisać kilka słów na temat stuków zawieszenia i tego serwisu.
W listopadzie 2012r. na dzień przed skończeniem roku samochodu pojechałem na I przegląd. Przez cały rok miałem stuki w przednim zawieszeniu i nie wiedziałem (nie doczytałem warunków gwarancji), że gwarancja na przednie zawieszenie wynosi tylko 12 m-cy. Okazało się, że stuki pochodzą z amortyzatorów przednich. Była ogłoszona akcja naprawcza na wymianę amortyzatorów (ze względu na te stuki) ale tylko dla silników 1.7 i 1.6 i niestety mój (2.0) się do tego nie kwalifikował. Rozmawiałem najpierw z Panem Tomaszem L., który mnie wysłuchał i od razu pisał pismo do Hyundai Motor Poland, co zrobić z moim przypadkiem. Później Pan Tomasz musiał pilnie wyjść i sprawę przejął Pan Maciej O., który dalej i już do końca się sprawą zajmował. Ponieważ odpowiedzi od Hyundai Motor Poland nie było kilka tygodni - sprawa mojego zawieszenia była wciąż otwarta i Pan Maciej O. co tydzień do mnie dzwonił z informacją czy coś się zmieniło w tym temacie. Tak na dobrą sprawę mogli mnie brzydko mówiąc "olać", bo następnego dnia byłoby już po gwarancji, ale oni tego nie zrobili. Otworzyli zlecenie naprawy gwarancyjnej i nie zamknęli zanim rzeczywiście usterka nie została naprawiona. Pan Maciej powiedział, że nie ma sensu wymiana amortyzatorów, dopóki nie zostaną one zmienione konstrukcyjnie, bo będzie się działo to samo co teraz, a nie uwierzycie jaki byłem zirytowany jazdą tym samochodem ze stukającym zawieszeniem. Po kilku tygodniach (ok. 2 m-cy) od zgłoszenia sprawy do Hyundai Motor Poland, zadzwonił do mnie Pan Maciej i poinformował, że zamówił już dla mnie amortyzatory (po liftingu) i mogę przyjechać na ich wymianę. W styczniu 2013 - miałem samochód, który znowu mnie cieszył. Jazda nim zaczęła być przyjemnością. Wszystkim polecam ten serwis. Uważam, że jest jednym z najbardziej przyjaznych serwisów klientowi spośród wszystkich marek samochodów. Ja mam w firmie kilka marek samochodów i jeżdżę po różnych serwisach, ale z takim podejściem do klienta jak w MMCARS ZIĘBA w Katowicach się nie spotkałem. WSZYTKIM POLECAM Z CZYSTYM SUMIENIEM.

ak_11

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Styczeń 2013, 11:20:52 »
Cytat: "królik"
witam
W poprzednim temacie/usterki/ z grubsza opisalem kwestie stuków w moim ix i póki co bez efektu. ASO nie może sie uporać

Witam,
Popytaj w SMH Toruń, ja u nich serwisuję i jak do tej pory jestem b. zadowolony. Wszystkie zgłoszone sprawy/naprawy załatwiają. Ja mam 1.6 z końca 2011 i nic nie stuka w zawieszeniu.
pzdr
AK

klemens

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Styczeń 2013, 14:23:23 »
Tak mi zepsuliście głowę tymi stukami, że aż pooglądałem dziś zawieszenie i nic nie znalazłem ALE: zderzak i nadkola z tyłu trzymają się luźno na tych śrubach plastikowo-metalowych. Wszystko jest jakieś takie niepodokręcane. Czy u Was też tak jest? Może to celowo dla amortyzacji ewentualnych uderzeń. Nie lata, nie brzęczy ale kiedy porusza się ręką bok zderzaka, widać we wnęce koła przesuwające się na śrubach nadkole.

koszak

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Styczeń 2013, 15:42:14 »
Cytat: "klemens"
Tak mi zepsuliście głowę tymi stukami, że aż pooglądałem dziś zawieszenie i nic nie znalazłem ALE: zderzak i nadkola z tyłu trzymają się luźno na tych śrubach plastikowo-metalowych. Wszystko jest jakieś takie niepodokręcane. Czy u Was też tak jest? Może to celowo dla amortyzacji ewentualnych uderzeń. Nie lata, nie brzęczy ale kiedy porusza się ręką bok zderzaka, widać we wnęce koła przesuwające się na śrubach nadkole.

Niestety, hyundaie są chyba nie do końca podokrecane, bo ja jak pojechałem na przegląd i zglaszalem stuki w zawieszeniu to mechanik szukając źródła stukow złapał sie za głowę jak poruszał przednim zderzakiem i grillem. Wszystko ledwo sie trzymalo, aż sprawdzał miernikiem grubość lakieru, bo myślał ze jest po jakimś wypadku i nie złożony tak jak powinien.

Z kolei w firmie mam nowa i10 i pracownik skarżył sie na stuki w przednim kole. Pojechał do serwisu i okazało sie, ze jest niedokrecone lozysko.

zomol

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Styczeń 2013, 17:52:27 »
U mnie były niedokręcone półosie a większość elementów typu drzwi, klapa, maska, wlew paliwa wymagała ustawienia żeby auto nie wyglądało jak po dzwonie  :lol:

koszak

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Styczeń 2013, 19:05:56 »
Cytat: "zomol"
U mnie były niedokręcone półosie a większość elementów typu drzwi, klapa, maska, wlew paliwa wymagała ustawienia żeby auto nie wyglądało jak po dzwonie  :lol:

no to nieźle, widzę, że hyundaie to naprawdę "dopracowane" samochodu w każdym calu.

Ja myślę, że to mój pierwszy i ostatni hyundai, ale jak to mówią: "jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma".

Ja osobiście teraz nie mogę narzekać na swojego ix-a, ale zmieniając samochód wybiorę inną markę.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Styczeń 2013, 19:44:39 »
Eee, no nie przesadzajmy. W sumie jestem bardzo zadowolony z auta. Te śrubki (przynajmniej u mnie) to drobiazgi. Tylko dziwi mnie, że występują świeżo po "przeglądzie" auta w "serwisie".

Azool

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 26 Styczeń 2013, 19:49:06 »
Cytat: "zomol"

Dokładnie tak jest, ja po zakupie autentycznie myslałem, że auto spadło z lawety :) pojechałem do wspomnianego wyżej SMH Toruń i pogoniłem serwisanta, żeby przyszedł z miernikiem grubości lakieru, ale nie wykazało napraw. Nawet według mnie hyundai zbytnio oszczędza na lakierze bo są miejsca gdzie ta grubość oscyluje około 60um. W serwisie mi powiedzieli że nienaprawiane auto ma grubość powłoki do 150um. Jak zapytałem czemu jest tylko tyle to gość ramionami wzruszył. Generalnie coś tam próbowali ustawiać te niespasowane elementy ale po ich zabiegach musiałem trzaskać drzwiam żeby się zamknęły. Póki co nie ma dobrego zdania o tym ASO.
Pooglądałem sobie inne IXy które tam stały i praktycznie każdy miał jakieś wieksze lub mniejsze wady montażowe. Nasi południowi sąsiedzi nic a nic się nie przykładają do pracy.

koszak

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 26 Styczeń 2013, 20:05:55 »
Cytat: "klemens"
Eee, no nie przesadzajmy. W sumie jestem bardzo zadowolony z auta. Te śrubki (przynajmniej u mnie) to drobiazgi. Tylko dziwi mnie, że występują świeżo po "przeglądzie" auta w "serwisie".

Ja uważam, że dobrze nie jest.
Jeśli daję ponad 115tys. za samochód, to chyba mam prawo spodziewać się jakiejś jakości. Nie mówię tu o jakości klasy premium, ale za te pieniądze uważam, że jakość powinna być dobra. W tej cenie można kupić np. CRV, która uważam, jest jakościowo lepsza. RAV4 też uważam bije ix35 na łeb, na szyje, tyle tylko, że ja jeżdżę z przyczepą i otwieranie bagażnika na bok ją dyskwalifikuje.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Styczeń 2013, 20:33:45 »
Przed kupnem ix-a pojeździłem i ravką i crvką i GV i foresterem. Poczytałem fora i na każdym narzekań pełno. Tak więc IXa kupowałem z pełną świadomością jego wad i zalet. Gdybym kupił to auto za 150tys. to bym się wqrwił ale dałem stówkę, więc jestem zadowolony.