Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Sonda Lambda
martinez98:
Nie pamiętam który dokładnie bezpiecznik, ale jest w manualach dostępnych tu: http://www.newtonnet.co.uk/coupe/GK-HMA-WorkshopManual/frameindex.htm i schematach w dziale download dostępnych. O ile kojarzę w skrzynce pod maską i masz tam też bezpieczniki od ECU i pamiętam, że MAIN RELAY czyli przekaźnik który powinien załączać grzanie tam jest - sprawdź.
Prawidłowo sondy powinny pracować przy każdych obrotach i falować od 0,1V do 0,9V ALE jeśli kuleje grzałka to tak jak pisałem, może falować np. bardzo wolno, w niepełnym zakresie albo przy wyższych obrotach. To dotyczy oczywiście sond sterujących. Sondy za katalizatorami powinny niemal stać na 0,7V mniej więcej i najwyżej delikatnie zmieniać się napięcie chyba, że dany katalizator umiera/nie żyje.
Skup się na tej S1B1 - powinna falować. Jak nie to albo zdechła, albo tylko nie dogrzewa się.
kosmos2011:
--- Cytat: "jaclwapl" ---a który to jest bezpiecznik?
--- Koniec cytatu ---
Strona bezpieczniki 17, 18 schemat podłączenia sond 113, 114 http://hyundaiklub.pl/forum/dload.php?action=file&id=83
To nie jest wina bezpieczników bo wtedy nie działają cewki i wtryskiwacze.
jaclwapl:
Dzięki, sondę już mam... Jutro działam. Jak zadziałam to dam znać czy wymiana pomogła. trzymajcie kciuki:)
kosmos2011:
Jak sonda będzie działać to napisz jakiej marki i jaki typ.
jaclwapl:
Po wielkich trudach wymiana zakończyła się sukcesem. założyłem OTK8n - 5A5 i działa bez problemu. dostęp mega ciężki bo od spodu tylko praktycznie jedną rekę można włożyć. Niezgędny jest długi (im dłuższy tym lepiej) klucz 22. Robiłem to ze znajomym i on od góry (po demontażu zespołu filtra powietrza) ja od dołu trochę bo sonda w niektórych pozycjach nie pozwala na ruszenie klucza bo za mało miejsca tam jest na jakikolwiek ruch. Generalnie robota ciężka i trzeba czekać aż silnik ostygnie bo można się nieźle poparzyć. Ale satysfakcja duża i parę groszy zostało w kieszeni bo za sondę dałem 40 zł z przesyłką + flaszka po robocie. W serwisie poleciałoby kilka stówek. Jakby ktoś miał problem w przyszłości to służę pomocą.
Nawigacja
[#] Następna strona