Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Sonda Lambda

<< < (4/10) > >>

jaclwapl:
siemanko :)
odkopuję troszkę temat bo mam to samo :) Jechałem dłuższą trasę i po ponownym odpaleniu dostałem Check engine na starcie. Podpiąłem pod kompa i mam błąd P0031 czyli wiadomo...
I teraz moje pytanie - którą sondę wymienić? rozumiem, że są w tym banku 2 sztuki. Czy błąd Sensor 1 mówi nam, że chodzi o sondę górna? Będę kupował używkę z demontażu bo za tydzień mam przegląd i nie uśmiecha mi się wywalić parę stówek na nówkę ot tak. I kolejne pytanie... czy wymiana jest skomplikowana?

javelin:
W V6 są 4 sztuki. Po dwie na każdą głowicę. Dwie górne i dwie dolne.
Bank 1 Sensor 1 to górna od strony grodzi. Z wymiana nie wiem, sam nie robiłem.

martinez98:
jaclawpl sprawdz czy nie polecial bezpiecznik, czy nie zasniedzialy kable wtyczki. Dojscie jest srednie. Wymiana sondy to trudne dojscie i prawdopodobnie jest mocno zapieczona - moze byc problem. Z góry marne szanse, a z dolu raczej demontaz czesci wydechu, zeby kluczem miec ruch. Sprawdz dokladnie elektryke. Skoro masz sie czym podlaczyc to sprawdz czy sonda pracuje po nagrzaniu. Moze byc ze faluje dopiero przy wyzszych obrotach. Skoro nie dziala grzalka to bedzie to widac.

jaclwapl:

--- Cytat: "javelin" ---W V6 są 4 sztuki. Po dwie na każdą głowicę. Dwie górne i dwie dolne.
Bank 1 Sensor 1 to górna od strony grodzi. Z wymiana nie wiem, sam nie robiłem.
--- Koniec cytatu ---

od strony grodzi czyli po stronie bardziej od kabiny? jeżeli tak to faktycznie problem z dojsciem bedzie.

--- Cytat: "martinez98" ---jaclawpl sprawdz czy nie polecial bezpiecznik, czy nie zasniedzialy kable wtyczki. Dojscie jest srednie. Wymiana sondy to trudne dojscie i prawdopodobnie jest mocno zapieczona - moze byc problem. Z góry marne szanse, a z dolu raczej demontaz czesci wydechu, zeby kluczem miec ruch. Sprawdz dokladnie elektryke. Skoro masz sie czym podlaczyc to sprawdz czy sonda pracuje po nagrzaniu. Moze byc ze faluje dopiero przy wyzszych obrotach. Skoro nie dziala grzalka to bedzie to widac.
--- Koniec cytatu ---

a który to jest bezpiecznik? ostatnio szukałem co mi zjada prad na postoju i jest taka opcja, że jakiś bezpiecznik się poluzował i teraz może coś nie stykać... tylko który to?

Jak objawia się pracująca prawidłowo sonda? ma falować na każdych obrotach? generalnie ze sprawdzeniem to nie powinno być problemów ale z odpowiednią interpretacją wyników to może być dla mnie wyzwanie...

javelin:

--- Cytat: "jaclwapl" ---
od strony grodzi czyli po stronie bardziej od kabiny? jeżeli tak to faktycznie problem z dojsciem bedzie.
--- Koniec cytatu ---

Zgadza się.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej