Forum > Zakup Hyundaia
KUPNO - Matrix
valdi:
Kumpel miał taką Nubirę tylko pod nazwą Chevrolet Lacetti. Kupił go w salonie, miał parę lat i bardzo chwalił. Nic się nie psuło i dobrze mu się jeździło. Moim zdaniem to dużo ładniejszy samochód o Matrixa, więc wybrałbym tę Nubirę ;-)
Silniki 1.6 i 1.8 które w nich stosowano podobno są trwałe. Jakieś problemy były z 1.4, ale nie pamiętam jakie konkretnie.
kosmos2011:
Tomasso jeśli ma być dyskusja to dodaj do Swojego postu screeny ogłoszeń które zamieściłeś.
TomPL:
Na Święta przejechałem kilkaset kilometrów, m.in. po E7, więc w końcu miałem okazję sprawdzić swoje podejrzenia, że Matrix to raczej... miejski samochód.
Dlaczego tak sądzę? Kilka spraw:
1.Przełożenia biegów. Są tak dobrane, że na 4 swobodnie można jechać 40-60, a na 5 biegu po płaskim już przy 60km/h nie ma problemu (2 tys. rpm) a 70 to nawet pod górkę. Tyle że na 5 biegu już przy 90km/h mamy 2,8 tys. rpm, przy 100km/h - 3000rpm a przy 120 - ponad 3500 rpm! I to już słychać, niestety, a i spalanie też pewnie mocno rośnie.
2.Dźwięk/hałas silnika. Specyficzny, prawie sportowy warkocik, może jestem przewrażliwiony, bo jeździłem wiele lat Nissanem Almerą gdzie ten dźwięk był wręcz matowy, niezauważalny. To jest nawet fajne, przyjemne, ten sportowy zadzior, ale tylko gdy nie przekraczamy 3 tys. rpm, potem to jest po prostu hałas. Może coś jest z tłumikiem, ale na przeglądzie mechanik sprawdzał i nic nie znalazł...
3.Wyciszenie. Bardzo słabe, zaskakująco głośno słychać też wodę bijącą w nadkola i podwozie.
4.Opór powietrza. Matrix jest jednak dość wysoki i to słychać, jak przebija powietrze. To się też bardzo czuje, gdy mijamy się z TIR-em, a jeszcze jak trochę wieje z nieodpowiedniego kierunku to naprawdę potrafi wstrząsną Matrixem :shock:
Czy ktoś ma podobne doznania i mógłby się podzielić swoimi wrażeniami?
Mirek:
Zależy którym Nissanem jeździłeś. Ja parę lat korzystałem z Almery N16. Doskonałe auto, bezawaryjne ale przy prędkości 120 i wyżej to takie ciche już nie było. Jeśli chodzi o opory powietrza to N16 jest dużo niższe i bardziej aerodynamiczne niż Matrix to i wiatr w Matrixie będzie bardziej słyszalny.
pterodaktyl:
Witam
Hmmm tak sobie pomyślałem, że Twoje cenne uwagi powinny być raczej umieszczone w dziale o zakupie Hyundaia. Dla użytkowników cechy auta są do sprawdzenia "organicznego", natomiast potencjalni przyszli właściciele będą za takie spostrzeżenia wdzięczni.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2016-01-02, 10:27 ]
Witam
Hmmm tak sobie pomyślałem, że Twoje cenne uwagi powinny być raczej umieszczone w dziale o zakupie Hyundaia. Dla użytkowników cechy auta są do sprawdzenia "organicznego", natomiast potencjalni przyszli właściciele będą za takie spostrzeżenia wdzięczni.
Pozdrawiam
Nawigacja
[#] Następna strona