Forum > Zakup Hyundaia
KUPNO - Matrix
Tomasso:
Miesiąc temu trzasnąłem Hultajem w dupsko pięknej toyoty Avensis. Skończyło się kasacją Accenta i remontem toyoty. Przy okazji każdemu polecam - sprawdźcie, czy nie upłynął Wam termin badania okulistycznego, jeśli macie terminowe prawo jazdy. Jeśli tak, Wasze ubezpieczenie nie obowiązuje!
W związku ze stratą, zastanawiam się co dalej - naprawiać auta chyba nie chcę - sprzedałbym go chętnie, ale na tym forum nie mogę nic ogłaszać 8-(
W grę wchodzi więc zakup. Zostało mi jakieś 9 tysięcy - zastanawiam się więc co wybrać - koreańska myśl techniczna się sprawdziła, więc na palcu boju są trzy konstrukcje:
- Hyundai Matrix
- Kia Carens
- Daewoo Tacuma/Rezzo
Wiem, że to forum Hyundaia, ale może moglibyście w miarę ocenić zalety i wady powyższych aut?
Szukałem opinii o Matrixie, ale nie znalazłem zbiorczego wątku.
kosmos2011:
Matrix to pewnie przed liftem 2006 : silniki 1.6 G4ED, 1.8 G4GB i 1.5 D3EA. Carens 1.6, 1.8, 2.0 i diesel 2.0.
W silniku 1.8 rozrząd bez hydraulicznej regulacji luzów zaworowych czyli do LPG już mniej się nadaje.
Wygląd na zewnątrz i wewnątrz na plus Carens.
Tomasso:
Dzięki, czyli już wiem, że trzeba celować w silnik 1.6
Carensy są ciut za drogie, mają też jedną wadę z mojego punktu widzenia.
Kanapa nie przesuwa się, więc nie można powiększyć przestrzeni bagażowej "za darmo".
Poza tym liczę, że do Matrixa wejdzie mi rower 26" pionowo (oczywiście po zdjęciu przedniego koła i siodła.
Czy ktoś to już próbował zrobić?
Tomasso:
Czy ktoś z Was ćwiczył przewożenie roweru 26" w bagażniku w pionie? Oczywiście bez koła przedniego i siodełka.
Tomasso:
Wrzucam ten post tutaj, bo zależy mi na frekwencji i dyskusji - niekoniecznie technicznej. Popatrzcie proszę, który z tych egzemplarzy to przystanek wyklepany, a którym odważylibyście się pojechać w trasę na miesiąc.
Wszelkie uwagi typu - "krzywe szczeliny przy masce", "wpyłka na klapie", "widać, że pływał, bo..." itp. mile widziane.
ew. rzućcie okiem na tę nubirę:
I czemu bardziej warto Matrixa niż Nubirę?
Nawigacja
[#] Następna strona