Autor Wątek: Światła przednie z wersji angielskiej , czy pasują ??  (Przeczytany 6713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

grzechu1984

• Gość
Światła przednie z wersji angielskiej , czy pasują ??
« dnia: 22 Październik 2009, 00:04:05 »
Witam , może dla niektórych to banalne pytanie , ale ja niezbyt się orientuje w temacie , a chodzi o to czy światła z accenta z wersji angielskiej są takie same jak z reszty EU ?? Wiadomo , rocznik, model itp ten sam ....
Pozdrawiam

doman76

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Październik 2009, 01:33:14 »
Pasują, ale inaczej świecą ;-)

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Październik 2009, 07:36:39 »
Oświetlają pobocze z ...lewej strony . Jadąc prawym pasem oślepiasz tych z przeciwka ;-)

Vanitum

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Październik 2009, 08:26:06 »
założenie angielskich świateł to najprostsza droga do zostawienia dowodu rejestracyjnego w rekach pierwszego napotkanego patrolu. Szczególnie jeżeli będzie jechał z naprzeciwka. Takie światła nie mają u nas homologacji, bo jak wcześniej wskazał kolega oślepia się tych z naprzeciwka (przecież na wyspach jest ruch lewostronny!)

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Październik 2009, 12:34:00 »
Cytat: "Vanitum"
najprostsza droga do zostawienia dowodu rejestracyjnego w rekach pierwszego napotkanego patrolu. Szczególnie jeżeli będzie jechał z naprzeciwka.

Witam. Pod względem stylistycznym i montażowym oczywiście pasują idealnie, niestety to wszystko co można o nich powiedzieć, bo konstrukcja wewnętrzna jest ( choć wyglądająca na pierwszy rzut oka podobnie ) zupełnie odmienna. Snop światła jest inaczej polaryzowany i reflektory świecą w lewą stronę zamiast oświetlać prawe pobocze i to co jest przed nami. Pozdrawiam Igor.

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Październik 2009, 15:24:06 »
Druga sprawa to jeśli robisz przegląd w szanującej się stacji kontroli a nie u "Zbyszka" za rogiem to cięzko będzie przejść przegląd. Wiem co mówię z autopsji.
Jak kupowałem swoją lantrę miała angielskie światła - dziwna sprawa a jednak. Z niemiec zostaął kupiona przez cżłowieka który doprowadził ją do łądu - w niemczech pani kochała barierki energochłonne i postanowiła się do jednej przytulić i rozwaliła reflektor. A na allegro jak popatrzysz jest pełno ale - angielskich. W każdym razie na pierwszym przeglądzie facet aż zaczął rozbrajać sprzęt bo myślał ze coś jest zwalony a to reflektory były angielskie :) heh

Oczywiście reflektory kupiłem oba z homologacją na ruch prawostronny, kupę kasy wywalone ale i porzegląd przeszedł i mam tą pewność ż eprzynajmniej u mnie w aucie wszystko gra !

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Październik 2009, 16:41:08 »
Dzieki za info , tak sie zastanawiałem czy aby nuie jest to tylko kwestia regulacji , no ale sie sprawa wyjaśniła , szukam prawego kierunkowskazu i reflektora :)

kml

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Październik 2009, 17:48:22 »
grzechu1984, to nie jest kwestia regulacji a wszystkim debilom, którzy zakładają angielskie swiatła zycze solidnego drzewa. Przecież tym się ludzi oślepia i można wypadek spowodować.

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Październik 2009, 17:54:39 »
Kolego KML - to samo tyczy się pseudoksenonowców z palnikami w oprawkach H4 w reflektorach ze szkłem ryflowanym bez samopoziomowania i spryskiwaczy - ale to już nawet wszystko ciul - kiedy debile nawet nie mają ustawionych tych świateł !!! :evil:

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Październik 2009, 18:13:46 »
Cytat: "Złośnik"
pseudoksenonowców z palnikami w oprawkach H4 w reflektorach ze szkłem ryflowanym bez samopoziomowania i spryskiwaczy

Święta racja !! z resztą burzliwie o tym dyskutowaliśmy na forum nie dalej jak w lipcu zdaje się :mrgreen:

kml

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Październik 2009, 18:27:37 »
Cytat: "Złośnik"
Kolego KML - to samo tyczy się pseudoksenonowców z palnikami w oprawkach H4 w reflektorach ze szkłem ryflowanym bez samopoziomowania i spryskiwaczy - ale to już nawet wszystko ciul - kiedy debile nawet nie mają ustawionych tych świateł !!! :evil:

Oczywiście, że tak ale oni przynajmniej mają dziadostwo które świeci we właściwą stronę. Nie wiem jakim kretynem trzeba być żeby swiadomie zakładać swiatła przeznaczone do ruchu lewostronnego.

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Październik 2009, 18:56:04 »
To często wynika z niewiedzy - to fakt - niedobrze, że tak sie robi - ale Ci chociaż nie robią tego świadomie co nei znaczy że należy założyć i tak zostawić.
Druga grupa to Ci którzy albo nie popatrzą że to angielskie zamienniki dopuszczone do ruchu lewostronnego albo świadomiewybierający którzy kierują się ceną - bo te akurat są tańsze - i na tych powinno się najeżdżać.
Co do pseudoksenonowców - to że świecą im OK - ale czy we właściwą stronę ? Tam to dopiero jest miszmasz a nie granica światło-cienia. Nie mówię już nawet o sytuacjach kiedy takie światło omiata auto kierowcy gdy ten jedzie pod lub z górki, a o kwestii drgających reflektorów nei wspomnę bo przecież przy takich samoróbkach zawsze potrzeba troszkę rzeźby, skrobania w deklu reflektorka, po raz 15 wpychania wszystkiego do środka ze złudną nadzieją iż może tym razem będzie już super !
Sorki za OT - ale jak mi się agresor w tej kwestii włącza to jest już opowieść.
Oczywiśćie w pełni akceptuję działanie ku tępieniu tego typu procederów - jak pisał w którymś wątku któryś z kolegów na tym forum - najlepszym sposobem jest zatrzymać się, wytargać delikwenta z auta i umieścić jego szanowną twarzyczkę naprzeciwko takiego reflektora na 5 min. Od razu zacznie świecić oczami na drodze.... :evil:

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Październik 2009, 19:33:11 »
Nie słyszałem żeby któryś z zestawów do "przeróbki lamp na xenon"posiadał homologację ale... odnośnie odpowiedzi na pytanie z tematu: "Światła przednie z wersji angielskiej , czy pasują ??" odp. nie pasują w naszych warunkach.

marianurbanczyk

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Październik 2009, 19:50:48 »
kolego nie radze zakładać tych lamp ,niedawno kupiłem rozbite clio i właśnie zakupiłem na giełdzie nie wiedząc o tym lampy z anglika i :
1.na przeglądzie możesz mieć problem
2.w złych warunkach czyli mgła światła są do bani!!!
3.oślepiasz tych z naprzeciwka i to jeszcze jak pojedziesz z pełnym ładunkiem 5 osób to dla kierowcy z naprzeciwka to jest masakra ,
także odradzam taki zakup dla bezpieczeństwa Twojego i innych wariatów uzywających naszych dróg!!!!!!!!

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Październik 2009, 21:35:58 »
Czego się chciałem dowiedzieć to się dowiedziałem , więc szukam dobrych lamp tzn nie UK !
Dobre oświetlenie drogi jest dla mnie priorytetem .