Autor Wątek: Światła przednie z wersji angielskiej , czy pasują ??  (Przeczytany 6689 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

IgoReCzeK

• Gość
Światła przednie z wersji angielskiej , czy pasują ??
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Październik 2009, 08:37:25 »
Cytat: "marianurbanczyk"
niedawno kupiłem rozbite Clio i właśnie zakupiłem na giełdzie nie wiedząc o tym lampy z anglika

Witam. Z tego co pamiętam na kloszu lampy jest oznaczenie określające czy lampa jest przeznaczona do ruchu lewostronnego, czy prawostronnego. Niestety na tą chwilę nie mogę sobie przypomnieć co to jest za oznaczenie. :roll: Pozdrawiam Igor.

BLOONDYN

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Październik 2009, 09:07:31 »
Zadzwoń do Auto Elementu do Katowic ;-)
http://www.element.com.pl/
Ja wymieniałem 2 lata temu kierunkowskaz lewy. Cena nowego u nich była 24 zł ;-) Mają oryginały jak i koreańskie zamienniki , Wszyscy mechanicy-blacharze się u nich zaopatrują <papa>

Vanitum

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Październik 2009, 09:43:41 »
Tabelę oznaczeń lamp znajdziecie tutaj.
Generalnie chodzi o to żeby oznaczenie miało E z cyferką, ale żeby nie było to E11(anglik).

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Październik 2009, 15:43:36 »
Dzieki za pomoc , ja raczej będę szukał dobrej używki aby wyeliminowć różnice w odcieniu lamp , dobry pomysł ?? co o tym myślicie ??

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Październik 2009, 16:26:27 »
można, tylko nie daj sobie wcisnąć anglika ;-)

doman76

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Październik 2009, 16:59:17 »
Vanitum, to troche nie tak. Nie bardzo chce mi sie to opisywac ale wkleje posta od kolegow z forum golfa. http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65970

Jeśli na reflektorze JEST strzałka w lewo <---, to są do ruchu lewostronnego, jeśli nie ma strzałki to prawostronny. Inną możliwośćią jest tylko strzałka taka <----> dla reflektorów nadających się do obu systemów, jakkolwiek by to miało działać (napewno najnowocześniejsze reflektory adaptacyjne, wątpię, żeby w starszych była taka możliwość).

Granicę światła i cienia w reflektorach soczewkowych usyzkije się poprzez przesłonę, zamontowaną między odbłyśnikiem reflektora, a soczewką skupiającą.

Teraz jest pytanie o co tu chodzi:

Są 2 możliwości:
1. Allbo reflektor jest TYLKO homologowany w Wielkiej Brytanii, dziś juz na ten temat się wypowiadałem na forum, na temat żarówek, pozwolę sobie skopiować:

Cała sprawa wygląda tak:
Firmy produkujące te żarówki, reflektory, lapmy lexuski itp z Chin, Hongkongu, Tajwanu homologują je w Europie we własnych, utworzonych przez siebie instytutach badawczych. Instytuty te, uzyskały uprawnienia do homologowania na rynek europejski. Wcześniej wszystko sprzedawano z homologacją europejską E11 czyli z Wielkiej Brytanii. Po sprawdzeniu tego w Niemczech, (miały w tym udział europejskie koncerny-konkurencja), Unia upomniała Wielką Brytanię, nie pamiętam dokładnie kiedy, ale było to gdzieś na początku roku chyba i wszelkie produkty zostały poddane ponownej weryfikacji, której jak widać nie przeszły.
(w tym co pisałem chodziło o niebieskie chinskie żarówki z homologacją E11)

Jeśli tak jest, to diagnosta ustawiający światłą dał d**y
Coś mu nie chciało wyjść, przeczytał E11 i pomyślał, że to z Anglii...

2. Możliwość że lampy są do ruchu lewostronnego. Nie mylić z homologacją E11, bo to niec nie znaczy, przecież w Anglii samochody Niemieckie też mają E1, bo procedury przechodziły w Niemczech, a one są ważne na całą UE!!!!

Od siebie dodam że strzałka w prawo określa ruch prawostronny, ale producenci ją pomijają(żeby nie wprowadzać zamieszania) - alternatywne oznaczenie LHD / RHD, za to na światłach do jazdy dziennej często pojawiają się strzałki na zewnatrz pojazdu - wtedy wskazuja tylko sposób montażu

Tutaj jeszcze, jakby ktoś miał wątpliwości http://forum.vw-passat.pl/archive/index.php/t-20197.html .

k7s5a2

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Październik 2009, 19:30:53 »
Cytat: "Zbyszek"
Nie słyszałem żeby któryś z zestawów do "przeróbki lamp na xenon"posiadał homologację ale... odnośnie odpowiedzi na pytanie z tematu: "Światła przednie z wersji angielskiej , czy pasują ??" odp. nie pasują w naszych warunkach.

Takie homologowane zestawy istnieją tylko kosztują około 2000 zł.
Składają się z całego reflektora + spryskiwaczy + czujników położenia osi.

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Październik 2009, 22:44:04 »
Cytat: "k7s5a2"
Składają się z całego reflektora + spryskiwaczy + czujników położenia osi.

Taki zestaw tak! Ja miałem na myśli zestaw składający się z żarówek przystosowanych do reflektorów H4 lub H7 i przetwornic i na tym koniec.

grzechu1984

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Październik 2009, 23:28:58 »
Często widać jak ktoś jedzie z takimi pseudo-ksenonami jak blyska po oczach , takiego to od razu ....... KILL.... ;)
Teraz pozostaje mi tylko wyregulować światła bo świecą panu bogu w okno i nie chce świecić po oczach :)