Vanitum, to troche nie tak. Nie bardzo chce mi sie to opisywac ale wkleje posta od kolegow z forum golfa.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=65970Jeśli na reflektorze JEST strzałka w lewo <---, to są do ruchu lewostronnego, jeśli nie ma strzałki to prawostronny. Inną możliwośćią jest tylko strzałka taka <----> dla reflektorów nadających się do obu systemów, jakkolwiek by to miało działać (napewno najnowocześniejsze reflektory adaptacyjne, wątpię, żeby w starszych była taka możliwość).
Granicę światła i cienia w reflektorach soczewkowych usyzkije się poprzez przesłonę, zamontowaną między odbłyśnikiem reflektora, a soczewką skupiającą.
Teraz jest pytanie o co tu chodzi:
Są 2 możliwości:
1. Allbo reflektor jest TYLKO homologowany w Wielkiej Brytanii, dziś juz na ten temat się wypowiadałem na forum, na temat żarówek, pozwolę sobie skopiować:
Cała sprawa wygląda tak:
Firmy produkujące te żarówki, reflektory, lapmy lexuski itp z Chin, Hongkongu, Tajwanu homologują je w Europie we własnych, utworzonych przez siebie instytutach badawczych. Instytuty te, uzyskały uprawnienia do homologowania na rynek europejski. Wcześniej wszystko sprzedawano z homologacją europejską E11 czyli z Wielkiej Brytanii. Po sprawdzeniu tego w Niemczech, (miały w tym udział europejskie koncerny-konkurencja), Unia upomniała Wielką Brytanię, nie pamiętam dokładnie kiedy, ale było to gdzieś na początku roku chyba i wszelkie produkty zostały poddane ponownej weryfikacji, której jak widać nie przeszły.
(w tym co pisałem chodziło o niebieskie chinskie żarówki z homologacją E11)
Jeśli tak jest, to diagnosta ustawiający światłą dał d**y
Coś mu nie chciało wyjść, przeczytał E11 i pomyślał, że to z Anglii...
2. Możliwość że lampy są do ruchu lewostronnego. Nie mylić z homologacją E11, bo to niec nie znaczy, przecież w Anglii samochody Niemieckie też mają E1, bo procedury przechodziły w Niemczech, a one są ważne na całą UE!!!!
Od siebie dodam że strzałka w prawo określa ruch prawostronny, ale producenci ją pomijają(żeby nie wprowadzać zamieszania) - alternatywne oznaczenie LHD / RHD, za to na światłach do jazdy dziennej często pojawiają się strzałki na zewnatrz pojazdu - wtedy wskazuja tylko sposób montażu
Tutaj jeszcze, jakby ktoś miał wątpliwości
http://forum.vw-passat.pl/archive/index.php/t-20197.html .