Forum > ix35 EL

[ix35 EL] silnik 1,6 GDI Ix35 opinie testy porady

<< < (5/26) > >>

firefighter1:
Ja wychodzę z zasady, że leję ten olej który jest w instrukcji bo w końcu pod te parametry był ustawiany silnik i komputer. Natomiast podejrzewam, że tylko laboratorium jest w stanie zauważyć różnicę w olejach mimo tej samej specyfikacji SAE etc.
Natomiast najlepiej byłoby robić wymianę na lato i na zimę czyli dwa razy i wtedy jest w czym wybierać jeśli chodzi o parametry olejów.

ak_11:
Co do przeglądu "zerowego" ze zmianą oleju po 2-3 tys - pytałem u siebie w serwisie - nie ma takiej potrzeby ani zaleceń. Co do oleju to prawda Hyundai mocno poleca oleje shell.
pozdrawiam,
ak

jacek2:

--- Cytat: "ak_11" ---Co do przeglądu "zerowego" ze zmianą oleju po 2-3 tys - pytałem u siebie w serwisie - nie ma takiej potrzeby ani zaleceń. Co do oleju to prawda Hyundai mocno poleca oleje shell.
pozdrawiam,
ak
--- Koniec cytatu ---

Potwierdzam powyższe.... też jeżdżę na shellu od początku i raczej przy nim zostanę. Wydaje mi się że szkoda kombinacji na zamianę gatunków olejów.

zomol:
To, że Hyundai poleca oleje Shell to tylko zapewne jakaś umowa handlowa między nimi. Jak zalejecie inny olej dobrej jakości np. Castrol (polecany przez VW  :-P) , Mobil itd.  byle parametry się zgadzały to zapewne Wasz silnik nawet tego nie zauważy  :mrgreen:
Byle unikać zakupów oleju typu OKAZJA ALLEGRO  :lol:

MarekG:
Wczoraj byłem w salonie Hyundaia w którym kupiłem ixa żeby zapytać co też oni wlewają do silnika podczas przeglądu i tutaj ciekawostka, gość z serwisu powiedział mi, że leją Castrola. Zaskoczyła mnie trochę ta odpowiedź i pytam czemu nie leją tak usilnie polecanego przez Hyundaia oleju Shell a facet się tylko roześmiał i powiedział, że marka oleju ich nie interesuje a jedynie zalecenia jakościowe dotyczące oleju podane przez Hyundaia.
Coś mi się zdaje, że jak tu ktoś wcześniej pisał marka oleju przy wymianie jest mało ważna a ważniejsze są układy pomiędzy dystrybutorami oleju i poszczególnymi odbiorcami.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej