Forum > Tucson JM
Check engine - błąd P0011
maestros:
Witam
Sprawdzając schemat silnika, pod zaworem OCV powinien się znajdować filtr o numerze 24150. Niestety ja mam jedynie zaślepiony otwór, tak jak wrzuciłem na zdjęciu.
Shadows:
Dlatego wskazałem miejsce z boku bo skoro mówisz, że nie masz filtra pod zaworem OCV to znaczy, że masz inny model G4FA.
Sprawdź jeszcze dokładniejsze zdjęcie poniżej, czarna, charakterystyczna śruba.
maestros:
Niestety nie jestem w stanie zlokalizować filtra. Nie mogę nawet znaleźć schematu silnika. We wszystkich modelach jakie znalazłem, filtr powinien być zaraz pod zaworem OCV.
Nie wiem czemu ale nie mogę dodawać zdjęć.
Wracając do problemu P0012. Ciekawa sprawa ponieważ tydzień temu postanowiłem trochę " przegonić auto" sugerując się tym, że kanaliki w wariatorze mogą być lekko zapchane. Auto przegoniłem starając się używać jak najczęściej wysokich obrotów. Błąd skasowałem i póki co mija półtora tygodnia bez błędu, podczas gdy wcześniej praktycznie co dobę wyskakiwał mi błąd.
Piter38_2019:
Miałeś pojechać do serwisu Hyundaia, oni tez nie zlokalizowali filtra?
Może masz coś kombinowane? On zawsze znajduje się poniżej zaworu.
Shadows:
"On zawsze znajduje się poniżej zaworu."
Zawsze w i30 FD czy zawsze w G4FA?
Tu silnik G4FA z Kia Rio, który nie ma filtra OCV pod zaworem: https://archiwum.allegro.pl/oferta/kia-hyundai-silnik-g4fa-1-4-dohc-80-kw-21780-km-i7367943904.html
I nie jest to nic dziwnego bo chyba większość silników Hyundai/Kia ma filtry w innych miejscach niż pod zaworem.
Pytanie teraz o co chodzi bo wiemy, że koncern Hyundai/Kia to jeden koncern i silniki ładują te same...może masz podmieniany silnik. ASO to chyba najlepsze wyjście z problemu bo po numerach dojdą co to jest za motor.
Poniżej screen silnika z aukcji powyżej. To tylko luźny przykład, pierwszy z brzegu bo silników G4FA bez filtra pod zaworem jest sporo.
Cytat: "Witam mam do sprzedania silnik benzynowy G4FA 1.4 DOHC goły słupek 80kW do KIA Hyundai różne modele część pochodzi z demontażu, widoczna na zdjęciach z auta marki Kia Rio z 2014r"
Nawigacja
[#] Następna strona