Forum > Lantra
Jaki olej?
rufuz:
Bo nie lubie niemieckich aut i to w dodatku diesli :-D A gdyby mnie bylo stac to bym jezdzil Lancerem EVO IX
no właśnie "free your mind"
cezary46:
Olej należy zalewać taki jaki przewidział producent auta i nic więcej. Eksperymenty z płynami, których nie przewiduje specyfika auta może się źle (dla auta) a czasami dla kierowcy(niewłaściwy płyn hamulcowy) skończyć. pod żadnym pozorem nie wolno wlewać oleju gorszego niż przewidział producent. Zawsze można natomiast wlewać olej lepszy (jeśli tylko Was na to stać). Producenci aut z reguły w instrukcji nie podają producenta oleju a tylko klasy lepkości. Ze znanych mi wyjątków jest SKODA, która ma podpisaną umowę z Castrolem i ten olej promuje.
wtom:
--- Cytat: "cezary46" --- pod żadnym pozorem nie wolno wlewać oleju gorszego niż przewidział producent
--- Koniec cytatu ---
co znaczy gorszy? przecież producent podaje ci dopuszczalny zakres stosowania oleju od 20w50 do 5w20, więc który jest gorszy? :-P i nieprawdę piszesz, że można lepszy np. w tym przypadku stosowanie 0w... nie jest wskazane.
BLOONDYN:
Nigdy nie przechodzi się z oleju gęstszego na rzadszy np. z mineralnego na semi. Bo po prostu uszczelki sinika mogą się rozszczelnić. ( byłem taki mądry z Polonezem, a potem musiałem wszystkie uszczelki silnika wymieniać) ;( Nie muszą ale mogą! Za to w drugą stronę problemu rzadszego niema . Mozna kupić bardzo wysokiej jakości oleje mineralne o specyfikacji API SL które kazda prawie firma produkuje ;-) O czym pisałem wcześniej
wtom:
--- Cytat: "BLOONDYN" ---Nigdy nie przechodzi się z oleju gęstszego na rzadszy np. z mineralnego na semi
--- Koniec cytatu ---
bajki opowiadasz, w przypadku wyrobu samochodopodobnego jakim jest polonez to mogło się zdarzyć. w obecnych czasach nic takiego nie występuje, jakie uszczelki mają ci się rozszczelnić? nie powtarzaj głupot z inetrnetu. ja w swoich autach przechodziłem z minerala na pełny syntetyk i nic się nie rozszczelniało a wręcz przeciwnie praca silnika się polepszała! po drugie zawsze stosuję płukankę LM przed zmianą oleju i wg. twojej teorii to powinna ona rozpuścić silnik bo to czysta chemia (skondensowane dodatki myjące min. takie jakie są w olejach stosowane). nawet obecne minaralne oleje są już tak zaawansowane, że nie pozostawiają szlamu. te same silniki są użytkowane w krajach skandynawskich i zalewane olejami 0w... i w krajach arabskich zalewane minerałami 20w50
Nawigacja
[#] Następna strona