Forum > Lantra

Jaki olej?

<< < (8/9) > >>

BLOONDYN:
Ja napisałem o swoich doświadczeniach w tym temacie. Najpierw wymieniłem olej a jak dół silnika i bok był mokry z oleju wymieniałem cały komplet uszczelek. I dopiero WTEDY pytałem się mechaników - dlaczego tak się stało. To zdanie mechaników z ASO a nie moje . Kompetencji ich oceniał nie będę bo auta mi nie naprawiali :-?

rufuz:
No ja po zamontowaniu silnika 2.0 po modyfikacjach bede lał syntetyk. A podaj mi nazwę tego środka do płukanki. Bo wprawdzie silnik będzie po kapitalce ale na przyszłość jak będę olej wymieniał. Z góry dzięki.
A jesli chodzi o plyny to czym sie różnią DOT 3, 4 i 5.1 ? (eee troche nie na temat) Chyba tylko temperaturą wrzenia no chyba ze sie mylę - sorry :-D
Co do olejów czytałem pare miesiecy temu o tescie olejów wraz ze zdjeciami (test polegal na użyciu poszczególnych olejow - niby tego samego rodzaju - do smarowania jakiegos zespołu trącego - tak to nazwałem bo dokladnie nie pamietam co to bylo. w kazdym razie chodzilo o to ze rozne trace czesci metalowe byly samarowane olejami tego samego rodzaju)
Okazało sie ze roznice w zuzyciu czesci tracych byly dosc spore. Niby oleje tej samej klasy.
Poszperam w necie moze znajde ten artykuł.

wtom:
płukanka http://www.liquimoly.pl/features/katalog?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=28&category_id=13

tylko uważaj, bo hundai straszy :mrgreen: z Technical Service
Bulletin: "Hyundai Motor America does not endorse or recommend engine crankcase flushing for
any of its engines. Some aftermarket products and methods used for crankcase
flushing may potentially cause damage to internal engine components, including
engine seals and bearings. Any damage to engine components as a result of
crankcase flushing is NOT covered under the powertrain warranty."

cezary46:

--- Cytat: "wtom" ---
--- Cytat: "cezary46" --- pod żadnym pozorem nie wolno wlewać oleju gorszego niż przewidział producent
--- Koniec cytatu ---

co znaczy gorszy? przecież producent podaje ci dopuszczalny zakres stosowania oleju od 20w50 do 5w20, więc który jest gorszy? :-P i nieprawdę piszesz, że można lepszy np. w tym przypadku stosowanie 0w... nie jest wskazane.
--- Koniec cytatu ---

Jak niektóre auta powstawały to zerówki nie było jeszcze na rynku.

rufuz:
no zobaczę ostatecznie co powiedzą spece z firmy która przygotowuje mi silnik.

http://www.animegame.com/cars/Oil%20Tests.pdf

link do testów powyżej

Pewnie jakiś zwolennik spiskowej teorii napisze zaraz ze ten test jest tendencyjny :-D

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej