Forum > Lantra
Jaki olej?
rufuz:
ja tez kiedy lałem Mobila - kupowany w Polsce to zawory tez mi klekotały. Ostatnio miałem Motul półsyntetyk teraz mam Texaco półsyntetyk - obydwa kupione za granicą. Poziom oleju utrzymuje nieco poniżej max i zawory juz nie klekoczą. Olej tez wymieniam co 10 tys. Stwierdziłem ze olej będę wymieniał sam. Kiedy wymieniałem sam to wlałem trochę więcej niz kiedy było to robione w warsztacie. Wniosek z tego ze chyba stary olej nie był w pełni usuwany do końca.
BLOONDYN:
Ja w Accencie jeździłem na różnych olejach , lecz najlepiej do gustu mi przypadł Orlen Platinum . Lepszy jest od Lotosa ( zaworów nie słychać ) cena dobra , specyfikacja jakościowa API SL. Polecam
wtom:
klepanie zaworów raczej nie zależy od jakości oleju, lecz od kondycji układu smarowania! znam to z autopsji po użytkowaniu silników forda gdzie wszystko było na hydraulice. po prostu trzeba kupować filtry oleju oryginalne a nie tanie zamienniki, bo często te drugie nie mają zaworków anty-drenażowych oleju, co powoduje spływanie oleju do miski z głównego kanału olejowego, a to powoduje klapanie popychaczy do czasu dotarcia oleju. ważna jest też kondycja samej pompy i jej zaworu nadmiarowego. podsumowując odpowiedni olej (lepkość) (marka nie ma znaczenia) i oryginalne filtry oleju.
Złośnik:
No i biegle kontrolowany, właściwy poziom oleju, bo nawet najlepszy olej w zbyt małej ilości nie wykluczy klepania popychaczy czy dźwięków korbowodów !
Też wiem z autopsji... :)
rufuz:
Zgadza sie nie tylko sam olej jest ważny. Ale jak marka oleju może nie mieć znaczenia.
Gdyby marka oleju nie miała znaczenia to wszyscy lali by najtańsze oleje zarowno do popularnych dupowozow jak i do rajdowych potworów. Przecież dla przykładu nawet półsyntetyki różnych producentów różnią sie właściwościami co potwierdzają w miarę niezależne testy.
Ja daje najlepsze filtry jakie sa dostępne Knecht, K&N lub Mann. Zresztą ze wszystkimi częściami tak chyba jest ze lepiej dawać lepsze.
Jak chcecie to lejcie tani olej ja nie zamierzam a najlepiej taki rzepakowy z fast fooda :-D
Nawigacja
[#] Następna strona